Lasagna cu vinete și roșii, gratinată cu mozzarella. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai dat startul preparatelor pe bază de vinete, trece pe listă și rețeta de lasagna cu vinete și roșii, gratinată cu mozzarella. Este mai simplă, mai gustoasă și mai sănătoasă decât lasagna clasică.
Lasagna este denumirea unor paste italienești, subțiri și foarte late, dar și a preparatului în care se folosesc aceste paste. Este un preparat pe bază de straturi suprapuse alternativ, din paste și diferite umpluturi. Rețeta clasică italiană are ca umplutură celebrul sos ragù. Însă acesta poate fi înlocuit cu alte sosuri de legume sau de brânzeturi.
Gustul sosului este dat de condimente precum usturoiul, oregano și busuiocul. Acestea sunt condimentele specifice preparatelor cu paste din bucătăria italiană. Descoperă aici și o rețetă de lasagna cu spanac și brânzeturi, tot din categoria celor fără carne. Mai jos vei descoperi rețeta completă pentru lasagna cu vinete și roșii, gratinată cu mozzarella.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor, ingredientele vedete din această rețetă. Spală bine vinetele și șterge-le. Apoi le vei secționa în felii longitudinale cu o grosime de aproximativ 3-4 mm. Așază-le pe un blat de lucru și presară sare peste ele. Lasă-le așa timp de 10-15 minute pentru a se deshidrata ușor. Astfel vei elimina din sucul amărui al vinetelor.
După deshidratare, tamponează vinetele cu prosoape de hârtie și rumenește-le ușor pe un grill încins și uns cu puțin ulei de floarea soarelui. Lasă-le deoparte și ocupă-te de prepararea sosului bechamel și a celorlalte ingrediente.
Cum prepari sos bechamel pentru lasagna cu vinete și roșii
Toarnă laptele într-o oală cu pereți înalți și pune-l la fiert. Adaugă și un praf de sare. După ce atinge punctul de fierbere, înlătură oala cu lapte de pe foc. În locul ei așază o tigaie adâncă. Pune untul în tigaie și lasă-l să se topească. Adaugă făina și amestecă intens până când aceasta se hidratează și absoarbe tot untul.
Adaugă câte un polonic din laptele fierbinte și amestecă intens, cu un tel, până când acesta este absorbit de făină. Repetă procedeul până când se termină tot laptele.
Condimentează sosul cu sare, piper și nucșoară, după gust, iar la final adaugă parmezan răzuit.
Pregătește și roșiile pe care le speli și le tai în rondele. Feliază și mozzarella și poți monta lasagna în vasul de copt.
Cum formezi și coci lasagna cu vinete
Întinde un strat subțire din sosul bechamel la baza vasului în care vei coace lasagna. Așază peste acesta un rând din foile de lasagna. Unge-le cu sos de roșii și adaugă peste ele un rând de vinete, unul de mozzarella și unul din rondele de roșii. Presară oregano și busuioc printre aceste ingrediente. Întinde un nou strat din sosul bechamel și continuă cu foi de lasagna, sos de roșii și celelalte ingrediente în același mod.
Ultimul strat va fi din felii de vinete peste care întinzi un strat subțire de sos bechamel și rondele de mozzarella. Adaugă și câteva roșii cherry pentru un plus de gust și aspect.
Introdu vasul în cuptor și coace lasagna cu vinete și roșii pentru 30-35 de minute la o temperatură de 180 de grade Celsius. După coacere, las-o să se răcească bine, decoreaz-o cu frunze proaspete de busuioc și crenguțe de cimbrișor și porționeaz-o.
Este delicioasă și cu siguranță o vei repeta.
Dacă mai dorești o rețetă savuroasă cu vinete, poți încerca rețeta de vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella.