Lichior de căpșuni sau Căpșunată. Băutură alcoolică de casă

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Băuturi
bucătăria: Internațională

Dacă adori băuturile fine cu gust aromat și o tentă de alcool, nu ezita să le prepari în propria bucătărie. Pentru că este sezonul căpșunilor parfumate și frumos colorate, începe cu rețeta de lichior de căpșuni sau Căpșunată.

Maria Udrea
Publicat: 14 iunie 2023, 06:00

Galerie foto

Lichiorul de căpșuni se lasă la macerat 7-10 zile după adăugarea alcoolului / Shutterstock

Rețeta clasică de căpșunată se prepară respectând proporția de 1:1. Adică la 1 kg de fructe se adaugă 1 litru de alcool. Dar, cum toate rețetele suportă adaptări după propriul gust și rețeta de lichior din căpșuni se poate adapta. Însă este important ca alcoolul să fie de calitate cu un procent de tărie între 60° si 90°. Pe lângă fructe și alcool se mai adaugă și zahăr, pe acesta îl poate adăuga fiecare în cantitatea dorită.

Citește și

Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile.

Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de mentă. În continuare vei descoperi rețeta completă pentru lichior de căpșuni sau Căpșunată.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea căpșunilor, etapa care necesită mai multă atenție și răbdare. Spală bine căpșunile cu apă rece, dar fără a le îndepărta codițele și frunzele. Dacă le speli după curățare, este posibil ca fructele să rețină apă în interiorul lor. Apoi le lași într-o sită să se scurgă bine. Abia după scurgerea apei le îndepărtezi frunzele și codițele.

Cum prepari lichior de căpșuni sau Căpșunată

După ce s-au scurs bine căpșunile, ar fi indicat să îndepărtezi și partea albă de la ele. Lasă doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește-le după curățare.

Apoi spală bine un borcan de sticlă de 3-4 litri. Șterge-l pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Adaugă în borcan straturi alternative de căpșuni cu zahăr. Ultimul strat este recomandat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Adaugă și sucul de la o lămâie. Aceasta are rolul de a intensifica culoarea siropului de căpșuni.

Pune deasupra borcanului un tifon curat, dar și capacul acestuia. Nu este necesar să închizi capacul, ci doar să acoperi borcanul cu el. Lasă borcanul cu căpșuni la loc luminos, însă nu la soare, pentru 1-2 zile sau până când se topește tot zahărul și se formează sirop în borcan.

Din când în când mai agită borcanul pentru a se amesteca bine căpșunile cu zahărul și a grăbi efectul de macerare.

După ce se dizolvă tot zahărul, iar în borcan s-a adunat mult sirop de căpșuni, adaugă alcoolul. Acoperă din nou borcanul cu tifon și cu capacul pe care îl înfiletezi ușor, dar nu de tot. Lasă căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, la loc răcoros.

Apoi poți strecura lichiorul printr-un tifon curat și îl îmbuteliezi în sticle. Închide sticlele ermetic cu capacele sau dopurile din dotare.

Depozitează deliciosul lichior de căpșuni sau Căpșunată la loc răcoros. Te vei răsfăța cu gustul lui aromat, împreună cu familia și prietenii la diferite ocazii speciale sau înainte de cină.

Tot din aceeași categorie de rețete îți recomandăm să încerci și un cocktail caipiroska cu căpșuni. Este o băutură perfectă pentru o petrecere cu prietenii.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată
Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat