Maioneză fără ou. Rețetă de maioneză din țelină și usturoi
Dacă vrei să încerci o rețetă de maioneză fără ou, îți recomandăm să testezi combinația de țelină cu usturoi și muștar. Este gustoasă, cremoasă și are tot ce trebuie pentru a fi inclusă în categoria rețetelor de maioneză vegetală.
Preparatele cu maioneză sunt foarte căutate chiar și în perioadele de post. Poți asocia maioneza cu legume fierte sau preparate pe grill, cu burgeri vegetali și multe alte aperitive. Salata de ciuperci cu maioneză poate fi preparată și în varianta de post. La fel și salatele de crudități cu maioneză. Toate ies gustoase și mult mai sănătoase.
Poți prepara maioneză vegetală în mai multe moduri. O poți prepara din lapte de soia sau din lapte de migdale. O mai poți prepara și din avocado, dacă dorești un gust deosebit și o culoare interesantă. De bază pentru rețetele de maioneză vegetală sunt muștarul și uleiul ala care adaugi multe alte ingrediente.
Descoperă aici și rețeta de maioneză vegetală din lapte de soia. În continuare poți urmări rețeta completă pentru maioneza din țelină cu usturoi și muștar.
Ingrediente
Mod de preparare
Chiar dacă rețeta maionezei fără ou necesită un timp mai îndelungat de preparare, întrucât va trebui să fierbi țelina, rezultatul final merită așteptarea. Gustul va fi deosebit, iar dacă o dorești și mai picantă, mai poți mări cantitatea de usturoi.
Cum prepari rețeta de maioneză fără ou
Curăță rădăcina de țelină, clătește-o bine cu apă rece și toac-o în cuburi mai mici. Pune cuburile de țelină într-o crăticioară și toarnă apă rece peste ele până când sunt bine acoperite. Apoi pune-le la fiert și lasă-le până când se pătrund bine. Adaugă și 1/4 linguriță cu sare, pentru a le accentua gustul și a le înmuia mai rapid.
În timp ce țelina fierbe, curăță usturoiul și pisează-l în mojar cu puțină sare, așa cum procedezi pentru mujdei.
Descoperă aici cum se prepară rețeta clasică de mujdei de usturoi.
Când bucățile de țelină sunt bine fierte, scurge-le de apa fierbinte și trece-le prin apă rece pentru a stopa procesul termic. Stropește-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida și lasă-le să se răcească.
Pune cuburile de țelină într-un bol încăpător împreună cu usturoiul pisat. Adaugă și muștarul și amestecă bine ingredientele până când obții o pastă omogenă. Trece pasta respectivă prin sită, pentru a deveni mai fină.
Apoi, procedează ca la rețeta de maioneză clasică și amestecă pasta de țelină cu usturoi și muștar, picurând treptat uleiul. Pe parcursul amestecării mai gustă din maioneza fără ou și potrivește-i gustul cu sare și suc de lămâie.
Pune ulei atât cât să obții gustul care îți place. dacă nu dorești maioneza cu usturoi, îl poți exclude. Poți adăuga puțin piper alb, măcinat, pentru un plus de gust picant. Însă țelina și usturoiul fac echipă bună în preparate. Pentru a te convinge, poți încerca și o rețetă de supă cremă de usturoi cu cartofi și țelină.