Marmeladă de prune. O rețetă pe care merită să o încerci

Fără coacere
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Românească

Pentru că la final de vară și început de toamnă prunele sunt cele mai gustoase, nu ezita să conservi aroma lor la borcane, pentru sezonul rece. Îți oferim mai jos o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.

Maria Udrea
Publicat: 21 august 2022, 07:44

Galerie foto

După răcire marmelada de prune va avea o textură densă și o culoare închisă / Shutterstock

Marmelada este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Comparativ cu gemul de prune care poate fi ușor cursiv, marmelada are o textură de jeleu.

În compoziția marmeladei se adaugă extract de mere, gelatină, agar-agar sau alte fructe cu un conținut mai mare de pectină. Aceasta ajută la textura densă a marmeladei. Zahărul are și el rol important în procesul de gelifiere a marmeladei. Poți face și marmeladă fără zahăr, dacă nu dorești acel aspect de jeleu.

Citește și

Dacă la gemul de prune și la magiun poți folosi prunele jumătăți sau tocate mai mărunt, pentru marmeladă este necesar să le pasezi cu un blender.

Dar pentru a te convinge, urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea rețetei de marmeladă.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește pentru prepararea marmeladei o cratiță de inox cu baza din mai multe straturi. Este importantă o astfel de cratiță pentru a nu se arde sau lipi marmelada în timpul fierberii. Mai pregătește și o spatulă, sau o lingură de lemn cu care vei amesteca prunele periodic. Când ai ustensilele la îndemână, poți pregăti prunele.

Pași necesari pentru pregătirea ingredientelor

Spală bine prunele și lasă-le la scurs, sau șterge-le bine cu prosoape de hârtie. Desfă prunele în jumătăți cu un cuțit, apoi taie-le în bucăți mai mici. Pune prunele în cratiță și adaugă zahărul peste ele.

Spală bine cele trei mere dulci, șterge-le și taie-le în bucăți mai mici. Nu este necesar să le cureți coaja sau să îndepărtezi cotoarele. Ai nevoie de toată pectina din ele pentru textura finală a marmeladei. Nu te speria că vei găsi semințe sau coji de mere prin marmeladă. Vei trece compoziția prin sită, la un moment dat.

Amestecă merele tocate cu prunele și zahărul. Lasă amestecul de ingrediente la odihnit pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp se va forma sirop în cratiță și vei putea fierbe în voie ingredientele.

Îți recomandăm să încerci ulterior și rețeta tradițională de magiun de prune.

Pași necesari preparării rețetei de marmeladă cu prune

Când ai suficient sirop în cratiță, așaz-o pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă prunele și merele să fiarbă în siropul format până când se formează spumă la suprafața acestora. Înlătură spuma, apoi redu intensitatea flăcării la minim. Fierbe ingredientele pentru marmeladă până când siropul se reduce la jumătate. Acum este momentul să pasezi fructele cu ajutorul unui blender și să treci totul prin sită. Comparativ cu rețeta de gem de prune, pentru marmeladă este important acest pas.

După ce ai obținut o pastă densă și fină, pune-o din nou la fiert în aceeași cratiță. Din acest moment va trebui să stai mai mult pe lângă aragaz și să amesteci constant marmelada. Insistă cu amestecatul atât la bază cât și pe lateralele cratiței. Este important să nu se lipească marmelada de pereții cratiței pentru a nu influența gustul final.

Fierbe marmelada până când devine foarte consistentă și are textura unui jeleu.

Pune delicioasa marmeladă de prune în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le să se răcească lent. După răcire vei constata că textura marmeladei va fi și mai densă, iar culoarea mai închisă.

Te poți bucura de gustul delicios al marmeladei la micul dejun din zilele de iarnă. O mai poți include și în diferite rețete de deserturi cum ar fi o rețetă de cornuri pufoase.

 

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii