Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se prepară

Fără coacere

Matcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului. 

Cristina Catană
Publicat: 12 decembrie 2022, 07:00 / Actualizat: 21 decembrie 2022, 10:42
Ceaiul matcha este folosit în ceremonialul ceaiului la japonezi/ Shutterstock

În timp ce originile matcha sunt ceremoniale, pudra de ceai verde este foarte populară în întreaga lume.

Matcha, ceaiul samurailor

Înainte de a exista ceainice pentru a infuza frunzele de ceai, chinezii măcinau frunzele de ceai într-o pudră pe care o băteau într-un castron cu apă fierbinte. Chinezii au renunțat la această metodă, însă japonezii au continuat să popularizeze metoda. Află mai multe despre ceaiul verde.

Citește și

Unul dintre preoții Zen ai Japoniei, care studia în mănăstirile budiste din China, s-a întors în Japonia la începutul secolului al XII-lea cu semințe și tufe de plante de ceai. 

Tânărul preot, numit Eisai, și-a folosit experiența din China cultivând și bând „ceai bătut” pentru a populariza ceea ce el a numit „calea ceaiului” ca ritual de meditație în cadrul comunității sale de călugări budiști japonezi. În cele din urmă, a răspândit obiceiul de a bea ceai în restul Japoniei.

Ceremonia ceaiului a fost preluată de samuraii din Japonia. Aceștia erau războinici, membrii cultivați de rang înalt ai societății de caste japoneze. Ei au ridicat ceremonia ceaiului la rang de artă și tradiție culturală, adăugând sute de pași detaliați la practică, inclusiv mișcări specifice ale mâinii, designul adecvat al sălii de ceai și instrucțiuni despre cum să stai și cum să te pregătești și să sorbi ceaiul. 

Ceremonia ceaiului a fost parte integrantă a pregătirii samurailor, ajutându-i să-și accentueze concentrarea și răbdarea în pregătirea pentru luptă.

Cât de diferit este matcha de ceaiul verde

Matcha, ca toate ceaiurile adevărate, provine din frunzele plantei Camellia sinensis. Modul în care sunt cultivate și procesate frunzele de ceai este complet diferit de orice alt ceai.

Este cultivat la umbră

Matcha este făcut din frunze de ceai cultivate la umbră printr-un proces intensiv. Tufele de ceai sunt protejate de soare, iar lumina este filtrată către tufișuri. În acest fel este crescută producția de clorofilă în plantă, dând frunzelor o culoare verde intens. 

Lipsa soarelui reduce fotosinteza frunzelor plantei, care, la rândul său, modifică nivelurile naturale de cofeină, flavanoizi, zaharuri, antioxidanți și teanină. Prin controlul expunerii la soare, producătorii de ceai pot modifica semnificativ componența chimică și aroma frunzelor finale de ceai.

Se prepară

Frunzele de ceai destinate matcha sunt mai întâi pregătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp în câteva ore de la momentul culegerii.

În felul acesta se oprește procesul de oxidare, dar li se și intensifică culoarea verde bogată a frunzelor. Procesul de ”aburire„ creează un profil unic de aromă, care este adesea descris drept dulce și vegetal.

Are un sezon scurt

Doar cei mai noi muguri de primăvară și câteva frunze ale plantelor de ceai cultivate în umbră sunt culese manual pentru producția de matcha. Prin urmare, producția este foarte limitată, motiv pentru care matcha este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri.

Frunzele trebuie uscate

În loc să fie rulate, modelate și uscate ca frunzele tradiționale de ceai verde, frunzele destinate matcha sunt așezate individual. În această etapă poartă denumirea de tencha. Apoi sunt îndepărtate de tulpini și măcinate în mori de piatră cu rotire lentă, obținând o pulbere netedă de ceai verde. Află mai multe despre beneficiile ceaiului verde.

Tipuri de ceai matcha

Matcha este cultivat în multe regiuni din Japonia, iar fiecare regiune și producător de ceai vor produce profile de arome și culori ușor diferite.

Matcha pentru ceremonialul ceaiului

Se folosește matcha de cea mai înaltă calitate din muguri și frunze cultivate cu cea mai mare grijă. Se folosește cel mai delicat gust și cel mai fin matcha măcinat. Ceaiul este menit să fie savurat singur, fără alți îndulcitori sau aditivi, pentru a te bucura și a aprecia cu adevărat aroma dorită.

Matcha pentru gătit

Matcha de calitate culinară are o aromă mai robustă, astringentă, care poate rezista altor ingrediente cu care este asociat. Poate include frunze măcinate care au avut resturi de tulpini și vene atașate, poate fi de un verde puțin mai pal și poate include adesea un amestec de pudră de matcha din mai multe surse. 

Cum se prepară matcha

Matcha este preparat diferit de un ceai tipic, dar este foarte ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite.

Se fierb 100 ml de apă filtrată, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se pune jumătate de linguriță de pudră matcha într-un castron mic. 

Se adaugă un strop de apă fierbinte și se amestecă cu un tel de bambus pentru a forma o pastă fină.

Se toarnă apa rămasă și se amestecă în continuare cu telul de bambus, împingând telul înainte și înapoi, până când matcha este încorporat și se obține o spumă subțire deasupra.

Citește și
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Te-ar mai putea interesa și
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Socată fără zahăr. Rețeta dietetică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
3 mai, 08:11
Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți Bomboane pentru masa de Paște. 4 idei pentru copii și adulți
3 mai, 06:02
5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase 5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase
3 mai, 06:01
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Dacă vrei să prepari pască pentru masa de Paște, dar te temi că nu vei avea suficient timp, îți recomandăm o rețetă de pască pufoasă fără aluat. Este cea mai simplă...
3
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Pentru că ouăle umplute nu lipsesc din alimentație, îți recomandăm să încerci și rețeta de ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic. Combinația de ingrediente...
4
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
5
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată
Pentru că pasca este nelipsită de pe mesele Sfintelor Sărbători Pascale, îți recomandăm ca pe lângă rețeta tradițională să prepari și o rețetă de pască cu aluat fraged cu ciocolată. Este o...

Parteneri

Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
Ruladă din piept de pui cu ouă fierte. Rețetă de aperitiv festiv
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns miliardarul să vândă acum
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Semne ale bullying-ului: ce întrebări să pui pentru a descoperi agresiunea
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Jessie J și-a afișat silueta după naștere într-o rochie mulată. Cântăreața le-a oferit fanilor brazilieni un spectacol unic în Sao Paulo
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum
fresh

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic