Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Italiană

Dacă nu ai idee ce desert să prepari pentru un weekend petrecut alături de familie, încearcă rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.

Maria Udrea
Publicat: 22 octombrie 2023, 06:00

Galerie foto

Pentru un plus de gust și aspect se adaugă în cremă și bucăți de ciocolată / Profimedia Images

Mattonella este denumirea unei rețete de prăjitură din bucătăria italiană, care se prepară în straturi simetrice și uniforme. Straturile se aseamănă cu un zid din cărămizi, iar de la acest aspect provine și denumirea. Rețeta de prăjitură poate fi preparată după imaginația fiecăruia, important este să aibă aspectul care să reflecte denumirea prăjiturii. Poate fi preparată din blaturi coapte sau din pișcoturi, chiar și din biscuiți. Toate aceste elemente așezate în straturi succesive, intercalate cu cremă, vor oferi acel aspect de cărămizi, foarte interesant și atractiv.

Citește și

Crema bavareză se prepară din gălbenușuri cu lapte, dar se adaugă și gelatină pentru un plus de fermitate. Nu lipsește nici frișca bătută, adăugată după răcirea cremei. Iar pentru un plus de gust și de aspect, se mai pot adăuga prin cremă și fulgi de ciocolată, fulgi de migdale sau ce preferă fiecare.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură din pișcoturi, cu cremă de mascarpone și afine, fără coacere. Iar mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu desertul delicios – Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe de pădure.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea blatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, un timp de coacere și alt timp de răcire pentru a-l putea prționa. Crema o prepari în timp ce se coace blatul prăjiturii, pentru că și aceasta are nevoie de un timp de fierbere și alt timp de răcire.

Cum prepari blatul pentru Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pregătește o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 22/33 cm în care așezi hârtie de copt. Apoi pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Pune deoparte 3 gălbenușuri care sunt necesare cremei.

Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le bine până când devin spumoase și cristaline. Adaugă zahărul treptat și continuă să amesteci energic până când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie, apoi încorporează treptat făina.

Toarnă compoziția rezultată în tavă și niveleaz-o uniform la suprafață. Introdu tava în cuptor și coace blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Apoi îl lași să se răcească pentru a-l putea porționa.

Cum prepari crema bavareză

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Adaugă le, omogenizează compoziția și fierbe crema pe baie de aburi până când capătă textura unei budinci. Scoate cratița din baia de aburi și lasă compoziția să se tempereze.

Pune gelatina în apă, las-o să se hidrateze, apoi dilueaz-o tot pe baie de aburi. Adaug-o în crema ușor fierbinte. Adaugă și vanilia, omogenizează bine crema și las-o să se răcească. Apoi o amestecicu frișca bătută și cu fulgii de ciocolată.

Pentru a forma prăjitura Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, secționează blatul răcit  în două foi de dimensiunile tăvii de chec în care vei monta prăjitura.

Pune folie de prospețime în tava de chec și întinde la baza ei 1/2 din crema bavareză. Adaugă prima foaie de blat și apas-o ușor peste cremă. Întinde a doua parte de cremă și peste ea a doua foaie de blat. Pune tava cu prăjitura la rece pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă.

O răstorni pe un platou dreptunghiular, o decorezi cu fructe și o poți porționa.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie, fără coacere.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare