Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu ai preparat încă, rețeta de mucenici muntenești, nu mai sta pe gânduri, pentru că este altceva decât rețeta clasică a mucenicilor moldovenești. Pe lângă gustul delicios al aluatului de mucenici, interesant este siropul în care aceștia se vor răsfăța, împreună cu multă nucă măcinată.

Porție de mucenici muntenești într-un bol așezat pe o farfurie, alături de o lingură
Galerie foto

Galerie foto

Siropul în care vor fierbe mucenicii se îndulcește și se aromatizează după preferințe / Shutterstock

Aluatul mucenicilor muntenești este mult mai simplu decât cel al mucenicilor moldovenești. Se prepară mult mai simplu, doar din făină cu apă fierbinte, ulei și sare. Nu se îndulcește și nu necesită agenți de creștere. În schimb, după modelare, necesită un timp de uscare la temperatura camerei. Ideal ar fi să pregătești mucenicii de seara, iar a doua zi să îi fierbi.

Citește și

În schimb, pentru modelarea acestuia, ai nevoie de niște decupatoare speciale în forma cifrei 8. Însă, în lipsa acestora te poți folosi de două decupatoare mici, rotunde, dar cu diametre diferite. Chiar și două pahare îți sunt utile. Decupezi aluatul mai întâi cu paharul având diametrul mai mare. Apoi, mai decupezi odată interiorul cercului de aluat cu un pahar mai mic. Îndepărtezi mijlocul decupajului și vei obține un covrigel subțire pe care îl îndoi frumos realizând forma cifrei opt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă necesită mai mult timp și un plus de efort pentru modelarea mucenicilor, rezultatul final merită din plin și efortul și timpul alocat. Prepară și tu mucenicii fierți pentru a te convinge de bunătatea lor, urmărind rețeta prezentată în cele ce urmează.

Ingrediente

Mod de preparare

Prepararea aluatului pentru mucenicii fierți este foarte ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt cele mai simple. Însă, modelarea mucenicilor necesită mai mult timp petrecut în bucătărie, După modelare, mucenicii vor fi supuși unui proces de uscare și abia apoi se vor putea fierbe.

Cum prepari aluatul pentru mucenici muntenești

Pune apa într-un ibric așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul. Adaugă sarea și uleiul și amestecă intens până când se topește sarea.

Pune făina într-un bol de frământare, dar nu înainte de a o trece prin sită. Toarnă puțin câte puțin din lichidul ușor fierbinte la mijlocul făinii, în timp ce amesteci intens cu un tel sau o spatulă. Continuă să amesteci până când făina absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, dar ușor moale. Pune un ștergar curat peste bolul cu aluat și lasă-l să se odihnească pentru aproximativ 15 minute.

După acest interval de timp presară făină pe masa de lucru și răstoarnă aluatul pe masă. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Iar cu un decupator special în formă de cifra 8, decupează foaia de aluat. Dacă nu deții poți folosi pentru realizarea mucenicilor două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupează cercuri din aluat. Cu paharul mic decupezi interioarele acestor cercuri. Răsucește decupajele cu mijlocul pe la jumătate realizând forma cifrei opt.

Așază mucenicii decupați pe o planșetă sau într-o tavă mare și lasă-i să se usuce timp de 4-5 ore, la temperatura camerei. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă pentru a se usca uniform.

Descoperă și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești de post.

Cum prepari mucenici muntenești sau fierți

Pune o cratiță cu apa pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă sarea și zahărul vanilinat și amestecă intens pentru a se dilua zahărul și sarea.

Adaugă mucenicii bine uscați în siropul din cratiță și lasă-i fiarbă 10-12 minute. Sunt gata când încep să se ridice la suprafața siropului. Adaugă toate aromele din lista de ingrediente, dar și nuca măcinată grosier. Mai fierbe ingredientele pentru 5-6 minute, apoi stinge focul.

Așază un capac peste cratiță și lasă mucenicii și nuca să se hidrateze și să se infuzeze cu aromele din sirop. Când siropul se mai răcorește, adaugă mierea și amestecă ușor pentru a se dilua.

Poți servi mucenicii fierți atât calzi cât și reci. Sunt delicioși în ambele variante.

Descoperă aici și câteva informații despre Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții.

Citește și
Mucenici muntenești sau mucenici fierți în bol rustic
Galerie foto

Galerie foto

Mucenicii decupați alături de dispozitivul de decupat. nuci, felii de lămâie și o cupă de zahăr pe un tocător de lemn
Mucenicii formați și așezați pe un tocător de lemn, pentru uscare
Porție de mucenici muntenești într-un bol așezat pe o farfurie, alături de o lingură
+21
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie pe care se află mai mulți mucenici moldovenești
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor pe o tavă
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici fierți în lapte într-un bol mare alb alături de o lingură
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
4 semne că te afli într-o relație karmică, nu alături de un suflet pereche
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Un fermier din Franţa a crezut că a dat lovitura vieţii după ce a găsit 150 de tone de aur pe pământurile zile. Ce s-a întâmplat cu comoara de 4 miliarde de euro
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Milionarul român are parte de pierderi uriaşe! Mărturia incredibilă a acestuia: „Mă simt un cerşetor”
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din Ana, mi-ai fost scrisă în ADN
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Interviu cu Rebecca Nicolescu. Cine este cel mai mare susținător al actriței din "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide