Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Dacă nu ai preparat încă, rețeta de mucenici muntenești, nu mai sta pe gânduri, pentru că este altceva decât rețeta clasică a mucenicilor moldovenești. Pe lângă gustul delicios al aluatului de mucenici, interesant este siropul în care aceștia se vor răsfăța, împreună cu multă nucă măcinată.
Galerie foto
Aluatul mucenicilor muntenești este mult mai simplu decât cel al mucenicilor moldovenești. Se prepară mult mai simplu, doar din făină cu apă fierbinte, ulei și sare. Nu se îndulcește și nu necesită agenți de creștere. În schimb, după modelare, necesită un timp de uscare la temperatura camerei. Ideal ar fi să pregătești mucenicii de seara, iar a doua zi să îi fierbi.
În schimb, pentru modelarea acestuia, ai nevoie de niște decupatoare speciale în forma cifrei 8. Însă, în lipsa acestora te poți folosi de două decupatoare mici, rotunde, dar cu diametre diferite. Chiar și două pahare îți sunt utile. Decupezi aluatul mai întâi cu paharul având diametrul mai mare. Apoi, mai decupezi odată interiorul cercului de aluat cu un pahar mai mic. Îndepărtezi mijlocul decupajului și vei obține un covrigel subțire pe care îl îndoi frumos realizând forma cifrei opt.
Chiar dacă necesită mai mult timp și un plus de efort pentru modelarea mucenicilor, rezultatul final merită din plin și efortul și timpul alocat. Prepară și tu mucenicii fierți pentru a te convinge de bunătatea lor, urmărind rețeta prezentată în cele ce urmează.
Ingrediente
Mod de preparare
Prepararea aluatului pentru mucenicii fierți este foarte ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt cele mai simple. Însă, modelarea mucenicilor necesită mai mult timp petrecut în bucătărie, După modelare, mucenicii vor fi supuși unui proces de uscare și abia apoi se vor putea fierbe.
Cum prepari aluatul pentru mucenici muntenești
Pune apa într-un ibric așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul. Adaugă sarea și uleiul și amestecă intens până când se topește sarea.
Pune făina într-un bol de frământare, dar nu înainte de a o trece prin sită. Toarnă puțin câte puțin din lichidul ușor fierbinte la mijlocul făinii, în timp ce amesteci intens cu un tel sau o spatulă. Continuă să amesteci până când făina absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, dar ușor moale. Pune un ștergar curat peste bolul cu aluat și lasă-l să se odihnească pentru aproximativ 15 minute.
După acest interval de timp presară făină pe masa de lucru și răstoarnă aluatul pe masă. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Iar cu un decupator special în formă de cifra 8, decupează foaia de aluat. Dacă nu deții poți folosi pentru realizarea mucenicilor două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupează cercuri din aluat. Cu paharul mic decupezi interioarele acestor cercuri. Răsucește decupajele cu mijlocul pe la jumătate realizând forma cifrei opt.
Așază mucenicii decupați pe o planșetă sau într-o tavă mare și lasă-i să se usuce timp de 4-5 ore, la temperatura camerei. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă pentru a se usca uniform.
Descoperă și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești de post.
Cum prepari mucenici muntenești sau fierți
Pune o cratiță cu apa pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă sarea și zahărul vanilinat și amestecă intens pentru a se dilua zahărul și sarea.
Adaugă mucenicii bine uscați în siropul din cratiță și lasă-i fiarbă 10-12 minute. Sunt gata când încep să se ridice la suprafața siropului. Adaugă toate aromele din lista de ingrediente, dar și nuca măcinată grosier. Mai fierbe ingredientele pentru 5-6 minute, apoi stinge focul.
Așază un capac peste cratiță și lasă mucenicii și nuca să se hidrateze și să se infuzeze cu aromele din sirop. Când siropul se mai răcorește, adaugă mierea și amestecă ușor pentru a se dilua.
Poți servi mucenicii fierți atât calzi cât și reci. Sunt delicioși în ambele variante.
Descoperă aici și câteva informații despre Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții.