Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Dacă nu ai preparat încă, rețeta de mucenici muntenești, nu mai sta pe gânduri, pentru că este altceva decât rețeta clasică a mucenicilor moldovenești. Pe lângă gustul delicios al aluatului de mucenici, interesant este siropul în care aceștia se vor răsfăța, împreună cu multă nucă măcinată.

Maria Udrea
Publicat: 8 martie 2023, 06:00

Galerie foto

Siropul în care vor fierbe mucenicii se îndulcește și se aromatizează după preferințe / Shutterstock

Aluatul mucenicilor muntenești este mult mai simplu decât cel al mucenicilor moldovenești. Se prepară mult mai simplu, doar din făină cu apă fierbinte, ulei și sare. Nu se îndulcește și nu necesită agenți de creștere. În schimb, după modelare, necesită un timp de uscare la temperatura camerei. Ideal ar fi să pregătești mucenicii de seara, iar a doua zi să îi fierbi.

Citește și

În schimb, pentru modelarea acestuia, ai nevoie de niște decupatoare speciale în forma cifrei 8. Însă, în lipsa acestora te poți folosi de două decupatoare mici, rotunde, dar cu diametre diferite. Chiar și două pahare îți sunt utile. Decupezi aluatul mai întâi cu paharul având diametrul mai mare. Apoi, mai decupezi odată interiorul cercului de aluat cu un pahar mai mic. Îndepărtezi mijlocul decupajului și vei obține un covrigel subțire pe care îl îndoi frumos realizând forma cifrei opt.

Chiar dacă necesită mai mult timp și un plus de efort pentru modelarea mucenicilor, rezultatul final merită din plin și efortul și timpul alocat. Prepară și tu mucenicii fierți pentru a te convinge de bunătatea lor, urmărind rețeta prezentată în cele ce urmează.

Ingrediente

Mod de preparare

Prepararea aluatului pentru mucenicii fierți este foarte ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt cele mai simple. Însă, modelarea mucenicilor necesită mai mult timp petrecut în bucătărie, După modelare, mucenicii vor fi supuși unui proces de uscare și abia apoi se vor putea fierbe.

Cum prepari aluatul pentru mucenici muntenești

Pune apa într-un ibric așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul. Adaugă sarea și uleiul și amestecă intens până când se topește sarea.

Pune făina într-un bol de frământare, dar nu înainte de a o trece prin sită. Toarnă puțin câte puțin din lichidul ușor fierbinte la mijlocul făinii, în timp ce amesteci intens cu un tel sau o spatulă. Continuă să amesteci până când făina absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, dar ușor moale. Pune un ștergar curat peste bolul cu aluat și lasă-l să se odihnească pentru aproximativ 15 minute.

După acest interval de timp presară făină pe masa de lucru și răstoarnă aluatul pe masă. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Iar cu un decupator special în formă de cifra 8, decupează foaia de aluat. Dacă nu deții poți folosi pentru realizarea mucenicilor două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupează cercuri din aluat. Cu paharul mic decupezi interioarele acestor cercuri. Răsucește decupajele cu mijlocul pe la jumătate realizând forma cifrei opt.

Așază mucenicii decupați pe o planșetă sau într-o tavă mare și lasă-i să se usuce timp de 4-5 ore, la temperatura camerei. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă pentru a se usca uniform.

Descoperă și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești de post.

Cum prepari mucenici muntenești sau fierți

Pune o cratiță cu apa pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă sarea și zahărul vanilinat și amestecă intens pentru a se dilua zahărul și sarea.

Adaugă mucenicii bine uscați în siropul din cratiță și lasă-i fiarbă 10-12 minute. Sunt gata când încep să se ridice la suprafața siropului. Adaugă toate aromele din lista de ingrediente, dar și nuca măcinată grosier. Mai fierbe ingredientele pentru 5-6 minute, apoi stinge focul.

Așază un capac peste cratiță și lasă mucenicii și nuca să se hidrateze și să se infuzeze cu aromele din sirop. Când siropul se mai răcorește, adaugă mierea și amestecă ușor pentru a se dilua.

Poți servi mucenicii fierți atât calzi cât și reci. Sunt delicioși în ambele variante.

Descoperă aici și câteva informații despre Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții.

Citește și
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Cum se face aluatul pentru mucenici moldovenești sau muntenești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
5 semne că pielea ta este stresată. Care sunt recomandările specialiștilor
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e acelaşi preţ ca în UK"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Regina Întunericului, detalii din culisele conflictelor de la Chefi la cuțite. Ce nu au surprins camerele de filmat | EXCLUSIV
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu inteligență artificială
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Madonna s-a destăinuit cu privire la pierderea mamei sale: „Nimeni nu mi-a spus că mama mea era pe moarte”
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
fresh

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele