Musaca de cartofi piure cu spanac, cremoasă și gustoasă
Dacă te numeri printre iubitorii rețetelor de musaca, nu ezita să încerci și varianta de musaca de cartofi piure cu spanac. Este gustoasă, foarte cremoasă și mai sănătoasă.
Musacaua de cartofi este o mâncare și gustoasă, dar și foarte consistentă. O porție de musaca servită cu o salată îți oferă senzație de sățietate pentru o perioadă mai îndelungată. Cartofii se fierb și se combină apoi cu carne tocată preparată cu sos de roșii și legume. Opțional, se gratinează și cu ouă amestecate cu cașcaval răzuit, pentru un aspect frumos și un gust desăvârșit.
Rețeta de musaca are origini arăbești și se prepară, în mod tradițional, cu carne de miel sau de vită. Dar, cum toate rețetele se pot adapta după gustul propriu și rețeta de musaca a suferit modificări de-a lungul timpului. Carnea tocată poate fi înlocuită cu legume sau alte combinații de ingrediente. Cartofii pot fi adăugați la musaca fierți, copți sau chiar prăjiți.
Una dintre variante este folosirea cartofilor sub formă de piure. Acesta se prepară foarte simplu și este adoratul tuturor, mai ales al copiilor. Este gustos și foarte cremos, dar și foarte sățios, iar în combinație cu spanacul adăugat vom avea un preparat mai sănătos. Descoperă aici o altă variantă de musaca cu ciuperci și mazăre. Mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru musaca de cartofi piure cu spanac.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor care necesită un timp de fierbere apoi transformare în piure. În intervalul de timp cât fierb cartofii, pregătești și spanacul pentru umplutură.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru piure de cartofi.
Cum prepari musaca de cartofi piure cu spanac
Curăță cartofii, spală-i bine și toacă-i în cuburi. Pune-i într-o cratiță încăpătoare și toarnă apă peste ei până când sunt bine acoperiți. Pune cratița pe foc și fierbe cartofii până când încep să se paseze. Adaugă și o linguriță cu sare în apă, când aceasta atinge punctul de fierbere.
După ce au fiert bine cartofii, scurge-i de apa fierbinte și pasează- împreună cu untul, folosind un dispozitiv de făcut piure. Potrivește textura piureului cu lapte fierbinte. Mai adaugă și puțină sare, dacă mai necesită.
Pentru a pregăti umplutura de spanac, spală bine spanacul și lasă-l la scurs. Curăță ceapa verde și usturoiul verde și toacă-le mărunt.
Așază o tigaie cu uleiul și untul pe flacăra aragazului, iar când untul se topește, adaugă ceapa și usturoiul. Amestecă bine ingredientele pentru a se pătrunde, apoi adaugă frunzele de spanac, precum și frunzele de busuioc, tocate mai mărunt. Prepară spanacul doar până când se pătrunde ușor. Potrivește-i gustul cu sare și piper.
Pentru a monta delicioasa musaca de cartofi piure cu spanac, unge un vas termorezistent cu puțin unt. Așază la baza lui jumătate din cantitatea de piure. Peste aceasta așază umplutura de spanac și acoper-o cu cealaltă parte de piure. Bate un ou și unge musacaua deasupra, apoi pune vasul în cuptor pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius.
Poți servi musacaua atât caldă cât și rece, alături de o salată proaspătă sau de murăturile preferate.