Patatosalata, salata de cartofi grecească. Garnitura perfectă pentru orice preparat din carne
Patatosalata este o salată de cartofi grecească pe care o poți pune alături de un fel principal drept garnitură sau poate fi ea însăși o masă delicioasă. Este cremoasă, cu un amestec interesant de arome și te va cuceri de la prima înghițitură.
Patatosalata este o rețetă clasică pe care o vei adora mai ales dacă îți plac salatele de cartofi mai ușoare, fără maioneză. Este un amestec simplu, dar delicios de cartofi fierți, pastă de usturoi, ceapă roșie sau albă, pătrunjel, suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spălă și se curăță bine cartofii, apoi se taie în cubulețe de aproximativ 2,5 cm. Se pun într-o oală cu apă rece cu sare și se fierb până când sunt moi, dar încă puțin fermi, aproximativ 10-15 minute după ce apa a dat în clocot. Se scot din apă și se lasă să se răcească.
Cum prepari rețeta de patatosalata
Într-un bol mic, se amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piperul până se omogenizează.
Într-un bol mare, se amestecă bucățile de cartofi, ceapa roșie și usturoiul. Se toarnă dressingul deasupra și se amestecă ușor pentru a le acoperi uniform cu sosul. După aceea, se acoperă bolul cu folie de plastic și se dă la rece penru cel puțin o oră înainte de a o servi. Înainte de servire se presară frunze proaspete de pătrunjel sau mărar.
Sfaturi pentru a prepara patatosalata
Cel mai important ingredient al patatosalata sunt cartofii, de aceea trebuie să îi alegi și să îi fierbi cu grijă. Sunt recomandați cei roșii pentru că își păstrează cel mai bine forma în timpul fierberii. Lasă-i doar până când îi simți moi când îi înțepi cu furculița. Altfel, vei avea un piure nu o salată.
Ingredientele pentru dressing se amestecă înainte de a fi puse în patatosalata. Zeama de lămâie proaspăt stoarsă este cea care dă prospețime. Dacă nu ai la îndemână poți pune și oțet de vin alb.
Variante ale salatei de cartofi grecească
Aceasta este baza, iar în unele variante se mai adaugă și brânză feta, capere și alte ierburi proaspete precum menta, mărar, oregano, arpagic sau ceapă verde. Dressingul are la bază zeama de lămâie și uleiul de măsline.
În unele rețete vei mai găsi iaurt grecesc și muștar. Sucul de lămâie contrastează cu amidonul cartofilor, iar usturoiul și ceapa dau un strop de iuțeală. Totul este legat de uleiul de măsline care îi dă și o textură cremoasă.
Patatosalata este o garnitură tradițională, însă a intrat în meniul grecilor de mai puțin de două secole. Cartofii nici nu au ajuns în Europa până în secolul al XVI-lea. Nu au fost cultivați în Grecia până la începutul secolului al XIX-lea, când un explorator irlandez, William Bennett Stevenson, i-a introdus.
Salata de cartofi este un fel de mâncare ce se găsește peste tot în lume, cu versiuni ce țin de specificul local și de ingredientele disponibile în zonă. Cele mai multe variante se găsesc în spațiul culinar german, de unde s-au și răspândit în întreaga lume