Pate de măsline cu capere. Un aperitiv gustos, de post
Pentru gustări delicioase din zilele de post sau pentru un platou cu aperitive, merită preparată și rețeta de pate de măsline cu capere. Măslinele sunt nelipsite de pe platourile cu aperitive pentru că sunt foarte gustoase și versatile. Se pot consuma alături de oricare alte ingrediente: legume, brânzeturi, salate și multe altele.
Dintre toate sortimentele de măsline grecești, cele mai recomandate de către specialiști sunt măslinele Kalamata. Acestea sunt mai sănătoase, având un conținut bogat în probiotice, vitamine, antioxidanți, fibre și minerale. Printre beneficiile pe care le aduce organismului consumul de măsline se numără: reducerea inflamațiilor, prevenirea bolilor de inimă și a cancerului, prevenirea depresiei și bolii Alzheimer, scăderea colesterolului și întărirea oaselor.
Pe lângă consumul de măsline în stare naturală, le mai poți adăuga în multe alte preparate. Cel mai adesea sunt folosite la rețetele de salate de cartofi, la pizza, în diferite aluaturi, dar și în mâncăruri scăzute. Una dintre rețetele cu măsline pe care o poți prepara în post este rețeta de praz cu măsline. Este simplă și rapid de preparat, așa cum este și rețeta pateului de măsline pe care o detaliem mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru a prepara rețeta de aperitiv pe bază de măsline nu ai nevoie nici de foarte multe ingrediente, nici de timp îndelungat și nici de metode complexe de preparare. Ai nevoie de ingrediente de calitate și de un blender pentru procesarea acestora.
Cum prepari pate de măsline cu capere
Dacă folosești măsline kalamata conservate în ulei de măsline poți folosi din acel ulei, fără a mai avea nevoie de ulei proaspăt. Ai nevoie de ulei de măsline extravirgin doar dacă folosești măsline conservate în saramură. Un alt aspect important pentru un gust optim al pateului este acela de a opta pentru măsline cu sâmburi. Chiar dacă îți ia mai mult timp îndepărtarea sâmburilor, acestea sunt mai ferme, dar și mai gustoase pentru că nu vor fi îmbibate în ulei.
După ce ai îndepărtat sâmburii de la măsline, pune-le într-un bol. Adaugă peste ele caperele scurse și unul sau chiar doi căței de usturoi răzuiți. Pornește blenderul și procesează ingredientele până când obții o pastă. Adaugă și puțin piper proaspăt măcinat și potrivește textura pateului cu ulei, atât cât să devină cremos și tartinabil.
Pune pateul la frigider, în borcane închise ermetic cu capacele din dotare. Îl poți păstra până la două luni, având în vedere că ai folosit ingrediente conservate deja.
Servește deliciosul pate de măsline cu capere la mic dejun, pe felii de pâine prăjită, alături de o cană cu ceai. Va avea succes și pe un platou cu aperitive. Poți prepara pateul chiar și din măsline negre, din măsline verzi sau din amestec de măsline.
Pentru o zi de post cu dezlegare la pește, adaugă în pateul de măsline cu capere și 2 bucăți de anșoa. Va fi și mai delicios.
Și dacă ești în căutarea mai multor rețete de aperitive pentru un platou festiv, îți recomandăm să încerci și rețeta de pate de somon afumat cu hrean.