Plăcintă cu mere și nuci. Desert de post, simplu și delicios
Printre cele mai adorate deserturi se numără și plăcintele cu mere, delicioase și aromate. Prepară și tu o rețetă de plăcintă cu mere și nuci, pentru a te bucura de un desert de post, simplu și delicios.
Merele sunt fructele cele mai populare și cele mai des folosite în rețetele de deserturi. Le poți folosi la plăcinte și tarte, la checuri sau la clătite, dar și la prăjituri mai complexe sau chiar la torturi. Sunt delicioase, sunt aromate, dar pot fi și spectaculoase dacă le folosești tăiate în cuburi sau feliate.
Nu ezita să incluzi și tu merele în cât mai multe rețete de deserturi. Te vei bucura de gustul și aroma lor, dar și de vitaminele pe care acestea le conțin. Îți recomandăm să încerci și o rețetă de prăjitură cu mere și cacao. Este simplă, este delicioasă și este de post. Mai jos îți oferim rețeta detaliată a plăcintei cu mere de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru plăcintă, care necesită un timp de frământare, dar și un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp te poți ocupa și de pregătirea merelor.
Cum prepari aluat pentru plăcintă cu mere și nuci
Pune apa împreună cu uleiul si oțetul la încălzit, într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Nu lăsa lichidul să atingă punctul de fierbere, ci doar să se încălzească puțin. Adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea acestuia.
Trece făina prin sită într-un bol și adaugă sarea peste ea. Amestecă-le bine, apoi toarnă puțin câte puțin din lichidul cald și dulce. Amestecă aluatul mai întâi în bol, apoi pe masa presărată cu făină. Frământă-l până când se formează un aluat compact și nelipicios. Dacă mai necesită, mai poți adăuga făină pentru a potrivi consistența aluatului.
Pune aluatul înapoi în bol, acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la odihnit pentru aproximativ o oră.
În acest interval de timp curăță merele de cotoare și toacă-le în cuburi. Amestecă-le cu uleiul și zahărul și pune-le la caramelizat pentru 7-8 minute. Adaugă și pudra de scorțișoară, iar la final, adaugă nuca măcinată. Aceasta va absorbi din lichidul format și se va hidrata peste cuburile de mere.
Descoperă și o rețetă de foi pentru plăcintă, preparate în casă.
Cum formezi și coci plăcinta cu mere
Pentru a coace plăcinta poți folosi o tavă de 25/25 cm, sau una rotundă de 28-30 cm.
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi unge tava cu puțin ulei și presară zahăr peste acesta sau făină. Împarte aluatul în două părți. Pune ceva mai mult aluat la partea de la baza plăcintei și mai puțin deasupra.
Întinde aluatul în forma de copt ridicându-l și pe lateralele acesteia, ca la rețetele de tarte. Pune cuburile de mere cu nuci în interiorul aluatului. Deasupra, așază a doua parte de aluat întinsă uniform. Cresteaz-o în câteva locuri pentru un aspect interesant, dar și pentru a se coace uniform.
Coace delicioasa plăcintă cu mere și nuci pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se tempereze bine înainte de a o porționa. O poți decora cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Tot din categoria rețetelor de deserturi cu mere, e post, mai poți prepara și rețeta de ruladă cu mere și gem de gutui.