Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie, delicioasă și foarte aromată

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Dacă dorești să combini mai multe arome și culori într-o prăjitură, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură Duo cu lămâie și vanilie. Te vei bucura de o prăjitură și delicioasă și aromată, dar și aspectuoasă.

Maria Udrea
Publicat: 27 aprilie 2023, 06:00

Galerie foto

Cremele se prepară mai consistente pentru a se porționa prăjitura mai bine / Shutterstock

Prăjitura face parte din categoria rețetelor de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii. Prăjiturile din această categorie, pe lângă gustul delicios, au și aspect spectaculos. În plus, sunt foarte spornice pentru că sunt consistente. Foile coapte pe dosul tăvii se hidratează de la cremele adăugate, iar prăjiturile devin mai voluminoase.

Citește și

Combinația dintre crema de lămâie ușor acrișoară și crema de vanilie delicată și aromată este chiar deosebită. Contrastul de culori este la fel de cuceritor. Dacă dorești un contrast și mai vizibil poți prepara prăjitura cu foi cu cacao în compoziție. Îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasa prăjitură Duo cu lămâie și vanilie și a-i cuceri pe cei dragi cu gustul și aspectul ei.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului. Fiind vorba despre un aluat fraged, acesta necesită un timp de frământare, apoi modelarea și coacerea foilor. După coacerea foilor prepari și cele două creme, sau poți începe chiar cu prepararea acestora.

Cum prepari foile pentru prăjitură Duo cu lămâie și vanilie

Adaugă untul, mierea și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este diluat și rezultă un sos. Lasă sosul să se răcorească 2-3 minute, apoi adaugă făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea. Toarnă și câte puțin lapte pentru a se putea amesteca ingredientele. La final adaugă oul și frământă aluatul atât cât să devină compact și nelipicios. Împarte aluatul în două părți egale, fără a-l mai lăsa la relaxat.

Întinde câte o parte de aluat într-o foaie subțire și transfer-o pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Înțeapă foaia cu furculița din loc în loc și coace-o pentru 5-6 minute la 180 grade Celsius.

Coace și a doua foaie de aluat și lasă-le la răcit așezate una peste cealaltă.

Descoperă aici și rețeta clasică pentru foi coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari cremele de lămâie și vanilie

Cele două creme se prepară în același mod.

Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi adaugă făina și puțin lapte rece. Omogenizăm bine compoziția și adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe separat cele două creme, amestecând în ele cu un tel sau o spatulă. Fierbe-le  până când compozițiile se îngroașă ca o budincă.

Înainte de stingerea focului, adaugă vanilia într-una din creme, iar în cealaltă adaugă coaja și sucul de lămâie, dar și turmericul. Iar după ce ridici crăticioarele de pe aragaz, încorporează în fiecare cremă fierbinte, untul tăiat în bucăți și gelatina hidratată și diluată în 2-3 linguri de lapte.

După ce s-au răcit cremele și foile poți monta delicioasa prăjitură Duo cu lămâie și vanilie. Așază prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea crema de lămâie. Niveleaz-o uniform la suprafață, apoi întinde crema de vanilie. Peste aceasta așază cea de-a doua foaie și preseaz-o ușor. Apoi acoperă prăjitura cu folie de prospețime și așază o greutate peste ea. Pune-o la rece pentru 6-8 ore sau până a doua zi. Înainte de porționare decorează prăjitura cu zahăr pudră.

Dacă te întrebi ce poți să faci cu albușurile rămase în urma preparării cremelor, îți oferim o rețetă de ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură franțuzească. Un desert delicios și spectaculos
Prăjitură franțuzească. Un desert delicios și spectaculos
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin gunoaie. "Aleg și eu ce e bun, ce nu e bun"
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor