Prăjitură Duo cu lămâie și vanilie, delicioasă și foarte aromată
Dacă dorești să combini mai multe arome și culori într-o prăjitură, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură Duo cu lămâie și vanilie. Te vei bucura de o prăjitură și delicioasă și aromată, dar și aspectuoasă.
Galerie foto
Prăjitura face parte din categoria rețetelor de prăjituri cu foi coapte pe dosul tăvii. Prăjiturile din această categorie, pe lângă gustul delicios, au și aspect spectaculos. În plus, sunt foarte spornice pentru că sunt consistente. Foile coapte pe dosul tăvii se hidratează de la cremele adăugate, iar prăjiturile devin mai voluminoase.
Combinația dintre crema de lămâie ușor acrișoară și crema de vanilie delicată și aromată este chiar deosebită. Contrastul de culori este la fel de cuceritor. Dacă dorești un contrast și mai vizibil poți prepara prăjitura cu foi cu cacao în compoziție. Îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioasa prăjitură Duo cu lămâie și vanilie și a-i cuceri pe cei dragi cu gustul și aspectul ei.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea aluatului. Fiind vorba despre un aluat fraged, acesta necesită un timp de frământare, apoi modelarea și coacerea foilor. După coacerea foilor prepari și cele două creme, sau poți începe chiar cu prepararea acestora.
Cum prepari foile pentru prăjitură Duo cu lămâie și vanilie
Adaugă untul, mierea și zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este diluat și rezultă un sos. Lasă sosul să se răcorească 2-3 minute, apoi adaugă făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu și sarea. Toarnă și câte puțin lapte pentru a se putea amesteca ingredientele. La final adaugă oul și frământă aluatul atât cât să devină compact și nelipicios. Împarte aluatul în două părți egale, fără a-l mai lăsa la relaxat.
Întinde câte o parte de aluat într-o foaie subțire și transfer-o pe dosul tăvii unsă cu ulei și tapetată cu făină. Înțeapă foaia cu furculița din loc în loc și coace-o pentru 5-6 minute la 180 grade Celsius.
Coace și a doua foaie de aluat și lasă-le la răcit așezate una peste cealaltă.
Descoperă aici și rețeta clasică pentru foi coapte pe dosul tăvii.
Cum prepari cremele de lămâie și vanilie
Cele două creme se prepară în același mod.
Amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi adaugă făina și puțin lapte rece. Omogenizăm bine compoziția și adaugă restul de lapte fierbinte, în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe separat cele două creme, amestecând în ele cu un tel sau o spatulă. Fierbe-le până când compozițiile se îngroașă ca o budincă.
Înainte de stingerea focului, adaugă vanilia într-una din creme, iar în cealaltă adaugă coaja și sucul de lămâie, dar și turmericul. Iar după ce ridici crăticioarele de pe aragaz, încorporează în fiecare cremă fierbinte, untul tăiat în bucăți și gelatina hidratată și diluată în 2-3 linguri de lapte.
După ce s-au răcit cremele și foile poți monta delicioasa prăjitură Duo cu lămâie și vanilie. Așază prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea crema de lămâie. Niveleaz-o uniform la suprafață, apoi întinde crema de vanilie. Peste aceasta așază cea de-a doua foaie și preseaz-o ușor. Apoi acoperă prăjitura cu folie de prospețime și așază o greutate peste ea. Pune-o la rece pentru 6-8 ore sau până a doua zi. Înainte de porționare decorează prăjitura cu zahăr pudră.
Dacă te întrebi ce poți să faci cu albușurile rămase în urma preparării cremelor, îți oferim o rețetă de ruladă Pavlova cu mascarpone și fructe.