Prăjitură fragedă cu ovăz și afine. Desert simplu cu fructe
Dacă ți-ai propus să-i răsfeți pe cei dragi cu un desert delicios cu fructe, poate încerci rețeta de prăjitură fragedă cu ovăz și afine. Este și delicioasă și aspectuoasă, cucerește atât papilele cât și privirile.
Iar dacă nu dorești s-o prepari cu afine, le poți înlocui și cu alte fructe precum murele, zmeura, vișinele, etc. Poți folosi atât fructe proaspete cât și din compot sau chiar fructe congelate. Este una dintre acele prăjituri pe care le poți prepara în orice anotimp. Poți prepara prăjitura și de sărbători, pentru un platou cu deserturi festive.
Pentru blatul prăjiturii vei pregăti un aluat fraged în care adaugi o parte de făină și o parte de fulgi de ovăz. Este un blat mai dens, cu o textură interesantă. Pentru stratul din afine pregătești o compoziție de smântână cu făină, ca o ciulama, în care vei adăuga afinele. Prăjitura se coace în două etape. În prima etapă se coace blatul cu fulgi de ovăz, pentru un timp scurt. Iar în a doua etapă, peste blat se adaugă compoziția cu afine și se mai coace prăjitura tot pentru un timp scurt.
O combinație asemănătoare de ingrediente poți descoperi și la rețeta de chec cu fulgi de ovăz și afine. Iar în rândurile de mai jos, poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de prăjitură fragedă cu ovăz și afine.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea tăvii în care vei coace prăjitura. Folosește o tavă sau o formă de copt cu dimensiunile aproximative de 20/30 cm. Pune hârtie de copt în interiorul acesteia. Apoi poți începe prepararea aluatului fraged. Acesta necesită un timp de frământare, un timp de relaxare la rece, apoi coacere.
Cum prepari blatul pentru prăjitură fragedă cu ovăz și afine
Ia un bol încăpător și adaugă în el fulgii de ovăz, făina, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine toate aceste ingrediente.
Apoi adaugă untul rece, tăiat în cuburi, și esența de vanilie. Începe să frămânți ingredientele cu ajutorul robotului până când vei obține un aluat sfărâmicios. Adaugă puțină apă pentru a potrivi textura aluatului, pe care o torni treptat, în timp ce frămânți aluatul.
Întinde acest aluat în tava pregătită și pune tava la rece pentru 30 de minute. Înainte de a scoate tava cu aluatul de la rece, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune tava în cuptor și coace aluatul fraged pentru 15 minute, doar până când devine ușor rumen la suprafață și pe margini.
Între timp pregătește compoziția cu afine. Într-un bol, amestecă smântâna, făina, zahărul și praful de copt până la omogenizare. Adaugă afinele și amestecă-le ușor în compoziție.
Scoate tava din cuptor și întinde compoziția cu afine deasupra blatului rumenit. Mai coace delicioasa prăjitură fragedă cu ovăz și afine pentru alte 15-20 de minute, tot la 180 de grade Celsius.
După coacere, o lași să se răcească, apoi o poți porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.
Pentru data următoare când mai dorești să prepari un desert asemănător, poți încerca rețeta de prăjitură cu afine și crumble cu migdale.