Prăjitură răsturnată cu prune. Rețeta e simplă și rezultatul foarte aspectuos

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Internațională

Rețeta de prăjitură răsturnată cu prune face parte dintre deserturile speciale ale sezonului acesta. Are un aspect atât de apetisant și o aromă puternică, încât vei cuceri toți oaspeții.

Cristina Catană
Publicat: 11 septembrie 2023, 08:00
Prăjitura cu prune răsturnată impresionează prin gust, dar și prin aspect / Shutterstock

Prăjitura răsturnată cu prune se servește caldă sau la temperatura camerei, simplă sau cu o lingură de frișcă sau înghețată de vanilie alături. Vei obține un contrast plăcut între dulceața prunelelor și prospețimea înghețatei.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de copt cu diametrul de aproximativ 22-24 cm, tapetând-o cu hârtie de copt sau ungând-o cu unt.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu prune

Se pregătește umplutura cu prune. Într-o cratiță, se topesc cele 2 linguri de unt și se adaugă zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mediu până când zahărul se dizolvă și amestecul devine ușor a caramelizat. Se adaugă prunele în cratiță și se amestecă bine.

Se lasă să se călească ușor, timp de câteva minute. Apoi, se așează prunele în tava de copt, cu partea tăiată în jos, astfel încât să fie acoperit complet fundul tăvii.

Pașii necesari pentru pregătirea aluatului

Se pregătește aluatul. Într-un bol, se mixează untul moale cu zahărul până când se obține o compoziție pufoasă și cremoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare. Apoi, se adaugă extractul de vanilie și se amestecă.

În alt bol, se amestecă făina cu praful de copt și sarea. Se adaugă amestecul de făină peste compoziția de unt și ouă, amestecând până când se obține un aluat omogen.

Cum montezi prăjitura

Se toarnă aluatul peste prunele din tavă și se nivelează cu o spatulă.

Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când prinde o culoare aurie.

După ce prăjitura este coaptă, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească timp de aproximativ 5 minute. Apoi, se răstoarnă pe o farfurie de servire.

Cum păstrezi prăjitura răsturnată cu prune

Dacă îți rămân bucăți de prăjitură, pune-le într-o caserolă cu capac și păstrează-le la frigider pentru maximum 4 zile.

Exista și varianta să le congelezi pentru o durată de 5-6 luni. În acest caz ar fi indicat să ambalezi porții mai mici înainte, pentru ca atunci când vrei să le consumi să poți scoate doar cantitatea potrivită.

Ce fel de prune se folosesc la prăjituri

Prunele folosite în prăjituri trebuie să fie coapte, suculente și aromate pentru ca desertul să fie cât mai savuros. Ideal este să folosești prune proaspete, dar dacă nu ai de ales poți folosi și conservate. Dacă sunt uscate este bine să le rehidratezi înainte.

Încearcă și rețeta de magiun de prune. Vezi cum o poți prepara pentru iarnă.

Caută prunele coapte complet pentru că acestea au dulceață naturală și un gust mai intens. Ar trebui să fie moi și mai suculente, ceea ce le face să fie perfecte pentru prăjituri. De asemenea, sunt mai suculente, ceea ce face ca textura deserturilor să fie mai deosebită.

În general, în prăjituri se pun prune fără sâmburi pentru a ușura procesul de pregătire, dar și pentru a putea fi mâncate mai ușor. Dacă sunt prea mari, taie-le în bucăți mai mici, în funcție de cum îți cere rețeta.

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Banana bread din trei ingrediente. Desertul pe care îl poți face oricând vrei ceva dulce
Far Breton. Prăjitură simplă și rapidă cu prune uscate
Far Breton. Prăjitură simplă și rapidă cu prune uscate
Griș cu lapte. Trucuri pentru a obține gustul copilăriei
Griș cu lapte. Trucuri pentru a obține gustul copilăriei
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Călin a plecat din România în 2000 la cules de căpşuni în Spania. Azi are 6 hectare de teren şi după o campanie reuşeşte să strângă chiar şi 40.000 de euro
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: „Vorbeşte cu extratereştrii”
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție