Prăjitură răsturnată cu prune. Rețeta e simplă și rezultatul foarte aspectuos
Rețeta de prăjitură răsturnată cu prune face parte dintre deserturile speciale ale sezonului acesta. Are un aspect atât de apetisant și o aromă puternică, încât vei cuceri toți oaspeții.
Prăjitura răsturnată cu prune se servește caldă sau la temperatura camerei, simplă sau cu o lingură de frișcă sau înghețată de vanilie alături. Vei obține un contrast plăcut între dulceața prunelelor și prospețimea înghețatei.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătește o tavă de copt cu diametrul de aproximativ 22-24 cm, tapetând-o cu hârtie de copt sau ungând-o cu unt.
Cum prepari umplutura pentru rețeta de prăjitură răsturnată cu prune
Se pregătește umplutura cu prune. Într-o cratiță, se topesc cele 2 linguri de unt și se adaugă zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mediu până când zahărul se dizolvă și amestecul devine ușor a caramelizat. Se adaugă prunele în cratiță și se amestecă bine.
Se lasă să se călească ușor, timp de câteva minute. Apoi, se așează prunele în tava de copt, cu partea tăiată în jos, astfel încât să fie acoperit complet fundul tăvii.
Pașii necesari pentru pregătirea aluatului
Se pregătește aluatul. Într-un bol, se mixează untul moale cu zahărul până când se obține o compoziție pufoasă și cremoasă. Se adaugă ouăle, unul câte unul, mixând bine după fiecare adăugare. Apoi, se adaugă extractul de vanilie și se amestecă.
În alt bol, se amestecă făina cu praful de copt și sarea. Se adaugă amestecul de făină peste compoziția de unt și ouă, amestecând până când se obține un aluat omogen.
Cum montezi prăjitura
Se toarnă aluatul peste prunele din tavă și se nivelează cu o spatulă.
Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când prinde o culoare aurie.
După ce prăjitura este coaptă, se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcorească timp de aproximativ 5 minute. Apoi, se răstoarnă pe o farfurie de servire.
Cum păstrezi prăjitura răsturnată cu prune
Dacă îți rămân bucăți de prăjitură, pune-le într-o caserolă cu capac și păstrează-le la frigider pentru maximum 4 zile.
Exista și varianta să le congelezi pentru o durată de 5-6 luni. În acest caz ar fi indicat să ambalezi porții mai mici înainte, pentru ca atunci când vrei să le consumi să poți scoate doar cantitatea potrivită.
Ce fel de prune se folosesc la prăjituri
Prunele folosite în prăjituri trebuie să fie coapte, suculente și aromate pentru ca desertul să fie cât mai savuros. Ideal este să folosești prune proaspete, dar dacă nu ai de ales poți folosi și conservate. Dacă sunt uscate este bine să le rehidratezi înainte.
Încearcă și rețeta de magiun de prune. Vezi cum o poți prepara pentru iarnă.
Caută prunele coapte complet pentru că acestea au dulceață naturală și un gust mai intens. Ar trebui să fie moi și mai suculente, ceea ce le face să fie perfecte pentru prăjituri. De asemenea, sunt mai suculente, ceea ce face ca textura deserturilor să fie mai deosebită.
În general, în prăjituri se pun prune fără sâmburi pentru a ușura procesul de pregătire, dar și pentru a putea fi mâncate mai ușor. Dacă sunt prea mari, taie-le în bucăți mai mici, în funcție de cum îți cere rețeta.