Prăjitură turnată cu mere și gutui. O combinație plăcută de arome
Dacă nu ai combinat până acum aroma merelor cu cea a gutuilor, încearcă rețeta de prăjitură turnată cu mere și gutui. Te vei bucura de parfumul minunat al toamnei într-un desert de excepție.
Toamna este anotimpul fructelor de culoare, predominant, galbenă: gutuile, perele, chiar și merele. Merele le putem găsi pe piață în orice sezon, însă sezonul gutuilor este acum. De obicei, acestea se consumă fie proaspete, fie coapte la cuptor, fie transformate în compoturi, gemuri și dulcețuri delicioase. Însă, nu mulți au curajul să testeze gutuile și în deserturi.
Vezi aici cum se prepară rețeta de dulceață de gutui, plină de savoare și culoare!
Se pot prepara diferite tarte cu gutui, plăcinte, dar și diferite prăjituri sau torturi. Se pot adăuga gutuile feliate și caramelizate, dar se pot transforma și în creme. Dacă nu ai avut curajul să prepari unul dintre deserturile cu gutui, mai sus menționate, combină-le mai întâi cu mere, pentru a te convinge de gustul pe care îl oferă. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara o prăjitură interesantă cu gutui și mere.
Ingrediente
Mod de preparare
Ca la orice rețetă de prăjitură cu umplutură, primul pas constă în pregătirea umpluturii. Umplutura necesită un timp de pregătire a fructelor pe foc, apoi un alt timp de temperare. În acest interval de timp pregătești și aluatul prăjiturii.
Cum prepari umplutura pentru prăjitură turnată cu mere și gutui
Spală bine fructele și șterge-le, apoi curăță coaja acestora doar acolo unde este deteriorată. Apoi le dai pe răzătoarea mare.
Așază o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă în ea untul. Lasă-l să se topească, adaugă zahărul, amestecă pentru a se topi și acesta, apoi adaugă merele și gutuile răzuite. Lasă fructele răzuite să se caramelizeze până când sunt bine înmuiate, iar siropul format, absorbit.
Apoi stinge focul și lasă compoziția să se răcească.
Cum prepari aluatul
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Sparge ouăle într-un bol, adaugă un praf de sare și zahărul și amestecă-le până când își dublează volumul și devin spumoase. Adaugă, pe rând: laptele, uleiul și vanilia. Omogenizează după fiecare ingredient adăugat.
Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită. Adaugă-l, treptat, în compoziția pentru blatul prăjiturii.
Pune hârtie pergament în tava de copt și toarnă în ea jumătate din aluat.
Coace aluatul turnat timp de 10-12 minute la 180 de grade Celsius. Apoi, scoate tava pe masa de lucru și adaugă rapid peste aluat umplutura de mere și gutui. Niveleaz-o cu o spatulă, apoi toarnă peste ea restul de aluat. Pune din nou tava cu prăjitură turnată cu mere și gutui la cuptor pentru 20-30 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă prăjitura să se răcească mai întâi în tava de copt, apoi transfer-o pe un platou. Decoreaz-o cu zahăr pudră și o poți porționa și savura cu poftă.
O rețetă asemănătoare de prăjitură pe care o poți prepara ulterior este rețeta de prăjitură cu aluat turnat și dovleac.