Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie
Dacă ești nostalgică după deserturile copilăriei și ești în căutare de rețete savuroase, trece pe lista ta și rețeta de profiterol cu vanilie și ciocolată. Chiar dacă vei petrece puțin mai mult timp în bucătărie, reușita desertului îți va cuceri atât papilele cât și privirile.
Pentru mulți dintre noi profiterolul este unul dintre deserturile cu care ne răsfățau părinții, la cofetărie. Însă acum, varietatea de ingrediente pe care o găsim în comerț, ne permite să preparăm deliciosul desert în propria bucătărie. Se prepară dintr-un aluat opărit, ca și eclerele. Diferența dintre cele două deserturi o reprezintă forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar profiterolurile au formă de gogoașă rotundă, ca și choux-urile.
Profiterolul poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu o altă cremă preferată, fără a fi secționat, precum choux-ul. La exterior poate fi decorat cu zahăr sau glazurat cu ciocolată. Poate fi savurat de sine stătător, ca o prăjitură, dar este delicios și servit alături de înghețata preferată. Mărimea mică și rotundă îl face perfect și pentru decorarea torturilor sau a prăjiturilor. Este ideal de folosit și la deserturile preparate la pahar.
Descoperă aici și o rețetă delicioasă și spectaculoasă de tort profiterol. Iar în continuare îți oferim rețeta clasică pentru desertul copilăriei, profiterol cu vanilie și ciocolată.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei prepara aluatul opărit. Acesta se prepară în două etape. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă se încorporează ouăle în aluatul opărit și răcit. Urmează etapa de coacere a gogoșelelor, timp în care poți prepara și crema de vanilie. Glazura de ciocolată se prepară după umplerea profiterolurilor.
Cum prepari gogoșelelor pentru profiterol cu vanilie și ciocolată
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. După topirea untului, când lichidul începe să clocotească, amestecă pentru omogenizare. Micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă toată făina odată.
Amestecă intens cu o spatulă sau cu un tel, până când făina este complet hidratată și a absorbit tot lichidul. Vei obține un aluat compact pe care îl vei lăsa să se răcească foarte bine, înainte de a-l finaliza. După răcire, încorporează pe rând, în aluatul opărit, cele patru ouă. Omogenizează aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute.
Înainte de forma gogoșile pentru profiterol, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și pune hârtie de copt în ea.
Umple un săculeț de decorat torturi cu aluat și creează gogoșele mici pe hârtia de copt la distanțe de 2-3 cm. Introdu tava în cuptor și coace gogoșile pentru profiterol cu vanilie și ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace gogoșile de profiterol pentru aproximativ 25-30 de minute. Apoi lasă-le să se răcească.
Cum prepari crema de vanilie pentru profiterol
Amestecă făina cu puțin lapte rece, într-o crăticioară. Încălzește restul de lapte până când atinge punctul de fierbere. Adaugă un praf de sare și zahărul tos și amestecă pentru a se dilua. Apoi adaugă făina amestecată cu laptele rece, în timp ce amesteci energic pentru omogenizare. Fierbe crema amestecând continuu până când capătă consistență de budincă. După stingerea focului adaugă esența de vanilie și acoperă crema cu o folie alimentară, la contact.
Când crema de vanilie este complet răcită, amestecă untul cu zahărul vanilinat până când devine spumos. Încorporează câte puțin din compoziția de unt în crema răcită în timp ce amesteci intens până la omogenizare.
Atașează un dui metalic cu vârful mai lung la săculețul cu care ai format gogoșelele și pune crema de vanilie în el. Ia câte o gogoașă în mână, înfige duiul metalic în interiorul acesteia și apasă săculețul până când gogoașa se umple cu cremă. Procedează la fel până când le umpli pe toate.
Cum prepari glazura pentru profiterol cu vanilie și ciocolată
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune smântâna la încălzit. Las-o până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul și adaugă ciocolata mărunțită și untul tăiat în cuburi. Amestecă intens până când acestea se topesc și glazura este omogenă. Trece fiecare porție de profiterol prin glazura de ciocolată și așază-le pe un grătar.
Topește și ciocolata albă și creează dungi subțiri din ea, peste glazura de ciocolată neagră. Lasă-le să se întărească glazura, apoi le poți servi.
Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi de cofetărie cu iz de copilărie, mai poți prepara și rețeta de savarine clasice.