Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști

Fără coacere

Să pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.

Cristina Catană
Publicat: 16 octombrie 2023, 07:00
Respectarea regulilor de igienă crește durata de viață a conservelor pentru iarnă / Shutterstock

Fructele și legumele nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din fericire există soluții pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp. Aceste practici sunt vechi de mii de ani.

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să consume fructe și legume pe tot parcursul anului. Astăzi metodele s-au modernizat și ai posibilitatea să conservi mult mai multe alimente, în moduri cât mai creative. Totuși, pentru ca acestea să fie sigure și să reziste cât mai mult timp trebuie să respecți mai multe reguli de conservare a alimentelor.

Citește și

Reguli importante atunci când faci conserve în casă

Conservarea alimentelor îți va permite să eviți risipa alimentară. Poți face asta prin congelare, dar și preparând murături sau dulcețuri. Apoi, iarna, având o varietate de conserve la dispoziție, te poți bucura de o gamă mai largă de opțiuni culinare.

Conservele din cămară pot fi o salvare atunci când apar situații neprevăzute, cum ar fi calamități naturale, probleme logistice sau când din anumite motive sunt stocuri reduse în magazine.

Prepararea dulcețurilor, murăturilor și altor conserve de casă necesită atenție specială la respectarea regulilor de igienă pentru a preveni contaminarea și deteriorarea alimentelor. Dacă le respecți te vei bucura peste iarnă de alimente sigure, gustoase și pline de nutrienți.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli foarte bine pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să ai părul prins înainte de a te apuca de treabă.

Pregătește-ți toate instrumentele și ustensilele necesare. Acestea trebuie să fie curate și uscate înainte de a le utiliza. Spală cu regularitate suprafețele de lucru, tocătoarele, bolurile și orice alte obiecte cu care vin în contact alimentele.

După ce toate lucrurile acestea au fost organizate, treci la alegerea celor mai bune ingrediente. Fructele și legumele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Folosește-le doar pe cele care nu au urme de lovire, de mucegai sau alte semne că ar intra într-un proces de deteriorare.

Ai grijă ca ingredientele curate să nu intre în contact cu cele ce urmează a fi spălate. În felul acesta eviți contaminarea.

Pregătirea recipientelor

După ce ai pregătit toate ingredientele, pregătește sticlele, borcanele și capacele lor. Acestea trebuie sterilizate prin fierbere sau folosind un sterilizator special înainte de a le umple cu conserve. Manipulează-le apoi cu mâinile curate sau cu ajutorul unor ustensile sterilizate.

Pe tot parcursul procesului de preparare păstrează un mediu de lucru curat și ordonat. Asigură-te că ingredientele nu intră în contact cu suprafețe nespălate sau nesterilizate. Folosește mănuși de bucătărie sau cârpe curate pentru a manipula sticlele și borcanele fierbinți în timpul procesului de conservare.

Atunci când te apuci de lucru urmează cu atenție rețeta și timpul de gătire pentru a te asigura că obții conserve sigure pentru consum care rezistă peste iarnă.

Depozitarea conservelor

După ce borcanele și sticlele s-au răcit verifică dacă sunt sigilate corespunzător după răcire, astfel încât capacul să fie în jos și să nu se poată apăsa.

Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumină directă a soarelui și de surse de căldură. Temperatura de depozitare ar trebui să fie sub 24°C. Nu depozita conservele în locuri unde temperatura poate fluctua semnificativ, cum ar fi subsoluri umede sau garaje.

Fiecare recipient ar trebui etichetat cu anul în care a fost produs și cu conținutul său. Ideal este să le consumi pe cele mai vechi înaintea celor mai nou preparate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respecți regulile de igienă

Botulismul este o intoxicație alimentară rară, dar gravă, cauzată de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii produc o toxina extrem de puternică, numită toxina botulinică, care poate provoca paralizie musculară și, în cazuri grave, poate fi fatală.

Conservarea necorespunzătoare a alimentelor, în special a celor din casă, poate crește riscul de dezvoltare a botulismului. Bacteriile Clostridium botulinum pot supraviețui și crește în medii lipsite de oxigen, precum conservele închise ermetic.

Cel mai sigur mod de a evita apariția acestei bacterii este să sterilizezi corect sticlele și borcanele înainte de a adăuga alimentele. Poți face acest lucru prin fierberea lor timp de cel puțin 10-15 minute sau utilizarea unui sterilizator special.

De asemenea, este foarte important să respecți timpul și temperatura de conservare, precum și utilizarea corectă a presiunii sau a metodelor de conservare în mediu acid, scrie Healthline.

Pentru conservarea alimentelor în borcane, asigură-te că rețeta conține suficient acid (de exemplu, oțet) pentru a menține un mediu acid. Bacteriile Clostridium botulinum nu pot crește în medii cu un pH scăzut.

Gravide, sugari și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să fie mai precaute și să evite consumul de conserve de casă, în special cele făcute în gospodărie sau achiziționate de la producători mici. Acestea pot prezenta un risc mai mare de contaminare cu Clostridium botulinum.

Alte reguli de urmat când faci conserve de casă

Atunci când faci conserve de casă fiecare detaliu este important pentru ca acestea să fie sigure și să rezite cât mai mult timp. Înainte de a cumpăra fructele și legumele, consultă rețeta pentru a ști cantitatea și starea necesară a ingredientelor.

Încă de la piață, când achiziționezi fructele și legumele, trebuie să fii atentă să le alegi pe cele mai proaspete, fără semne evidente de deteriorare, putrefacție sau mucegai.

Fructele trebuie să fie coapte complet, dar nu foarte mature sau prea moi, deoarece nu își vor păstra forma și textura în timpul procesului de conservare. Alege-le astfel încât să aibă dimensiuni relativ uniforme, astfel încât acestea să se încadreze bine în sticle sau borcane.

Atunci când le speli ai grijă să rămână pe cât se poate intacte pentru a nu se degrabă în timpul procesului de conservare.

Optează pentru fructe și legume care sunt în sezon, deoarece sunt mai gustoase, mai ieftine și pot fi mai ușor de găsit în stadiul lor optim de coacere.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă