Rețeta de stufat clasic cu carne de miel

Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Internațională

Nu poate exista masă de Paște fără stufat clasic cu carne de miel. Este un fel de mâncare special, atât de aromat datorită verdețurilor proaspete.

Cristina Catană
Publicat: 13 aprilie 2023, 08:00 / Actualizat: 13 aprilie 2023, 10:42

Galerie foto

Carnea de stufat se poate lăsa la marinat peste noapte / Shutetrstock

Stufatul este un fel de mâncare pe care îl poți prepara doar primăvara pentru că ingredientele sale speciale sunt ceapa și usturoiu verde, pătrunjelul, mărarul și, dacă mai vrei poți pune și leurdă, măcriș, ștevie sau dragavei.

Este de fapt o tocană pe care o vei găsi și în Grecia—stufaton, dar și în Italia sub numele de stufato. De asemenea, se pregătește și în sudul Franței—Estouffade à la provençale. În trecut, în România, se servea cu mămăligă caldă alături, însă se potrivește foarte bine și cu o pâine de calitate, cu piure de cartofi, cu orez.

De Paște în mod tradițional stufatul se face cu carne de miel, însă dacă nu este pe placul tău poți folosi și carne de iepure, de vițel sau de pui.  

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Carnea de miel se spală cu apă rece, ce curăță de pielițe. Se pune într-un vas cu apă rece și o cană de oțet pentru cel puțin o oră pentru a elimina mirosul de miel.

Usturoiul se curăță și se spală bine sub jet de apă rece. Ceapa se curăță și se spală bine. Se spală bine verdețurile. Se toacă toate mărunt. Descoperă și rețete cu pulpe de miel.

Într-o cratiță se pune uleiul la încins. Carnea de miel se usucă cu un prosop de hârtie. Se pune în cratiță și se lasă să se rumenească pe fiecare parte. Apoi se adaugă foile de dafin, vinul și apa cât să acopere cu apă. Se pune capacul și se lasă să fiarbă până când carnea este fragedă. Apoi se pun ceapa și usturoiul.

Pașii necesari pentru pregătirea stufatului

Curățați ceapa și usturoiul verde și le tocați mărunt. Puneți câteva linguri de ulei la încins și puneți carnea de miel scursă de apă. Rumeniți câteva minute pe fiecare parte, cât să prindă culoare. Adăugați vinul, foile de dafin și două căni de apă și lăsați să fiarbă înăbușit, cu capacul pus, în funcție de cât de mare este bucata de carne și cât de fragedă o doriți.

Când carnea este aproape gata, se pun ceapa, usturoiul și verdețurile. Pasta de roșii se amestecă cu făina și se pune în ostropel. Se asezonează cu sare și piper și se mai lasă să fiarbă câteva minute. Se poate servi așa sau se poate da la cuptor până când sosul scade, iar carnea este rumenită.

Trucuri pentru cel mai aromat stufat de miel

Stufatul s-a gătit în principal în zona Munteniei. În rețeta veche în mâncare se punea doar partea albă a usturoiului și cepei verzi, iar partea verde era împletită. Coronițele rezultate se puneau când stufatul era aproape gata.

Pentru ca stufatul să iasă bun trebuie neapărat să gătești carnea la foc mic, cu vasul acoperit. Cele mai bune părți ale animalului sunt gâtul, spinarea și coastele. Poți să pui carnea la marinat peste noapte cu sare, piper, ulei de măsline, suc de lămâie, poate și puțin muștar. 

Citește și
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Te-ar mai putea interesa și
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
30 noiembrie, 05:16
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare
29 noiembrie, 06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
29 noiembrie, 05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Rezultate parţiale provizorii la alegerile parlamentare 2024. Vezi în timp real câte voturi are fiecare partid
Rezultate parţiale provizorii la alegerile parlamentare 2024. Vezi în timp real câte voturi are fiecare partid
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
fresh

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special

Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special

Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară

Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară

Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată

Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos