Rețete cu ciuperci. 6 variante din care să te inspiri oricând
Ciupercile nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Sunt surse excelente de proteine vegetale, au o mulțime de vitamine și minerale. În plus sunt ușor de integrat în orice meniu. Descoperă șase rețete cu ciuperci. Am ales pentru tine variante din care poți să te inspiri oricând.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Penn State, în 2021, pe un eșantion de aproape 25.000 de persoane, oamenii care consumă în mod regulat ciuperci au un risc mai mic de depresie. Acest lucru se poate datora unui antioxidant numit ergotionină, care poate reduce riscul de stres oxidativ, care la rândul său reduce simptomele depresiei, sugerează autorii. Ei recomandă consumul de ciuperci champignon, care conțin potasiu, care poate ajuta la reducerea anxietății.
Iată câteva rețete cu ciuperci pentru a te inspira atunci când vrei să le consumi. Îți propunem atât supe, cât și feluri principale sau garnituri.
Supă de ciuperci
În serile mai reci de vară în care ai nevoie de o mâncare cremoasă și fină poți încerca această supă de ciuperci.
Ingrediente
- 90 g unt
- 2 cepe medii, tocate grosier
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 500 g ciuperci, tocate mărunt
- 25 g de făină
- 1l supă de pui
- 1 frunză de dafin
- 30 g smântână simpla
- pătrunjel proaspăt tocat gros
Mod de preparare
Se încălzește untul într-o cratiță mare și apoi se adaugă ceapa și usturoiul până când se înmoaie, aproximativ 8-10 minute.
Se adăugă ciupercile și se fierb la foc mare încă 3 minute până se înmoaie. Se presară peste făina și se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă supa de pui, se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se adaugă foaia de dafin și se mai fierbe încă 10 minute.
Se scoate și se aruncă frunza de dafin, apoi se îndepărtează amestecul de ciuperci de pe foc și se mixează cu un blender de mână până când se omogenizează. Se readuce pe foc supa și se pune smântâna. Se presară pătrunjel și se servește caldă.
Paste cremoase cu ciuperci și spanac
Pastele cu ciuperci și spanac sunt delicioase și au și un aspect îmbietor datorită verdelui puternic al spanacului.
Ciupercile sunt printre alimentele bogate în vitamina D și au o mulțime de nutrienți benefici pentru organism.
Ingrediente
- 30 g ulei de măsline
- 1 ceapa mică, tocată mărunt
- 150 g ciuperci, tăiate pe jumătate
- 150 g tagliatelle
- 2 cătei de usturoi, tocați
- 200 g cremă de brânză
- 15 g parmezan, ras
- 120 g baby spanac
- ½ linguriță fulgi de ardei iute (opțional)
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o cratiță medie la foc mediu și se călesc ceapa și ciupercile timp de 10 minute sau până se înmoaie și se rumenesc ușor. Între timp, se fierb pastele urmând instrucțiunile de pe pachet.
Se adăugă usturoiul în tigaia cu ciuperci și se mai lasă încă 2 minute. Se pun crema de brânză și parmezanul și se amestecă până se omogenizează. Apoi se pune baby spanacul.
Se iau pastele de pe foc și se scurge. Se păstrează 25 ml de apă. Se pun pastele în sosul cremos de ciuperci, se dau din nou la foc. Se lasă la foc mic până când spanacul se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se toarnă din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul. Se asezonează cu piper negru și cu fulgi de ardei iute, dacă se folosesc.
Risotto cu ciuperci
Secretul pentru un risotto cât mai cremos este răbdarea. Cu cât amesteci mai mult și mai încet, cu atât preparatul tău va fi mai bun.
Ingrediente
- 50 g ciuperci porcini uscate
- 1 cub de supă de legume
- 30 g ulei de masline
- 1 ceapă, tocată mărunt
- 2 cătei de usturoi, tocați mărunt
- 250 g ciuperci, tocate
- 300 g orez risotto
- 175 ml vin alb
- 25 g unt
- frunze de patrunjel, tocate
- 50 g parmezan sau Grana Padano, proaspăt ras
Mod de preparare
Se pun 50 g de ciuperci porcini uscate într-un castron mare și se toarnă peste ele un litru de apă clocotita. Se lasă la înmuiat timp de 20 de minute, apoi apa se scurge într-un bol.
Se mărunțește un cub de supă de legume în apa de la ciuperci, apoi se storc ușor ciupercile pentru a elimina orice lichid.
Se încinge uleiul de măsline într-o cratiță mică sau într-o tigaie adâncă la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată mărunt și cățeii de usturoi zdrobiți și se călesc aproximativ 5 minute până se înmoaie.
Se amestecă ciupercile tocate cu ciupercile uscate, se condimentează cu sare și piper și se continuă gătirea timp de 8 minute până când ciupercile proaspete s-au înmuiat.
Se pune orezul risotto în tigaie și se gătește timp de un minut. Se toarnă peste el un pahar de 175 ml de vin alb și se lasă să fiarbă până face bule, astfel încât alcoolul să se evapore.
Se ține tigaia la foc mediu și se toarnă un sfert din supa de ciuperci. Se fierbe orezul, amestecând des, până când absoarbe tot lichidul.
Se adaugă din nou aproximativ aceeași cantitate de supă și se continuă fierberea și amestecarea . În acest punct ar trebui să înceapă să devină cremos și moale. Până la adăugarea ultimului sfert de supă, orezul ar trebui să fie aproape fiert.
Se continuă amestecarea până când orezul este fiert. Se ia tigaia de pe foc, untul, parmezanul ras și pătrunjelul tocat.
Se acoperă și se lasă câteva minute, astfel încât orezul să poată prelua orice exces de lichid pe măsură ce se răcește puțin. Se amestecă, se pune în boluri și se mai adaugă parmezan și pătrunjel.
Ciuperci marocane cu cușcuș
Dacă vrei un preparat mai exotic, acest amestec de cuscus cu legume și fructe, de dulce cu sărat este ceea ce ai nevoie.
Încearcă și rețeta de dovlecei umpluți cu legume și cușcuș.
Ingrediente
- 1 ceapă roșie, tăiata felii
- 1 lingură de ulei de măsline
- ½ linguriță de scorțișoară măcinată
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 300 g ciuperci, tăiate în sferturi
- 400 g roșii tocate din conservă
- 410 g năut din conservă, clătit și scurs
- 1 linguriță de miere
- 175 g cuscus
- 50 g caise moi uscate, tăiate cubulețe
- pătrunjel proaspăt, tocat grosier
Mod de preparare
Se călește ceapa în ulei timp de 6 minute până se înmoaie. Se adaugă scorțișoara și chimenul și se lasă un minut, amestecând. Se pun ciupercile, se lasă două minute, apoi se amestecă roșiile, năutul și mierea. Se condimentează și se fierbe timp de 7-8 minute.
Între timp, se amestecă cușcușul cu caisele uscate și niște condimente. Se toarnă deasupra 250 ml apă clocotită, se amestecă, apoi se acoperă. Se lasă să stea 7 minute sau până se înmoaie. Pentru a servi, se amestecă cu o furculiță, se presară pătrunjelul și se adaugă amestecul de ciuperci.
Omletă cu ciuperci și brânză
Omleta cu ciuperci și brânză este un mic dejun care îți va oferi energie câteva ore bune datorită calității proteinelor atât de origine animală, cât și vegetală.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline
- 50 g ciuperci champignon, feliate
- 25 g cheddar, răzuit
- pătrunjel proaspăt, tocat grosier
- 2 ouă, batute
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie mică antiaderentă. Se pun ciupercile și se călesc la foc mare, amestecând din când în când, timp de 2-3 minute, până devin aurii. Se scot apoi într-un bol și se amestecă cu brânza și pătrunjelul.
Se pune tigaia înapoi pe foc și se adaugă ouăle. Se lasă un minut. Peste o jumătate de omletă se pune amestecul de ciuperci. Folosind o spatulă sau un cuțit de paletă, se răstoarnă omleta pentru a acoperi ciupercile. Se mai lasă puțin și se scoate pe o farfurie. Se servește caldă.
Cartofi dulci cu ciuperci și rozmarin
Poate fi garnitură, poate fi fel principal lângă care mai servești o salată verde sau una de roșii. Cartofii dulci cu ciuperci sunt delicioși.
Ingrediente
- 2 cartofi dulci
- 1 lingură de ulei de măsline
- 200 g ciuperci
- rozmarin proaspăt tocat
- parmezan proaspăt ras
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 200°C. Se înțeapă cartofii de mai multe ori cu o furculiță, apoi se pun la microunde la 8-10 minute, întorcându-i o dată, până se înmoaie. Între timp se încinge uleiul într-o tigaie antiaderenta, se adaugă ciupercile și rozmarinul și se gătesc la foc mare, amestecând, până când ciupercile sunt fragede și ușor colorate. Se asezonează după gust.
Se dau cartofii la cuptor și se coc timp de 15 minute până când coaja încep să devină crocantă. Se secționează și se pun deasupra ciuperci. Se presară cu parmezan de servire.