Salată de ardei copți pentru iarnă, la borcan
Pentru că se apropie cu pași repezi sezonul rece, iar ardeii de grădină vor dispărea de pe tarabele piețelor, îți oferim o rețetă de salată de ardei copți pentru iarnă, la borcan.
Galerie foto
Salata din ardei copți este preferata multora, alături de diferite fripturi și garnituri. Pornind de la rețeta clasică de ardei copți cu oțet și ulei, poți adăuga și alte ingrediente pentru un gust delicios. Poți adăuga câțiva căței de usturoi sau puțină pastă de hrean. Poți adăuga o pastă de măsline cu capere sau file de ton din conservă.
Însă aceste ingrediente le adaugi în timpul servirii, după ce desfaci borcanul cu salata clasică. Tot în timpul servirii poți să mai potrivești gustul dulce sau acru al salatei. Este ideal să ai în cămară câteva borcane cu ardei copți. Nu mai pierzi timpul să coci ardeii pentru salată și nu mai faci nici fum în bucătărie. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea salatei de ardei copți.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pe care îl faci este să coci ardeii pe grătar sau la cuptor, cum îți e mai ușor. Însă, dacă ai posibilitatea să îi coci pe grătar, ardeii vor fi mai gustoși. După coacerea ardeilor, curăță-i de coajă, de nervuri și semințe și lasă-i la scurs într-o sită.
Vezi aici și: câteva sfaturi despre cum se curăță perfect ardeii copți!
Dacă vei folosi mai multe tipuri de ardei, salata va fi mai gustoasă. Important este ca ardeii să fie roșii pentru că se păstrează mult mai bine conservați. Poți folosi ardei capia, ardei gras, dar și gogoșari. După ce ai copt ardeii și i-ai lăsat la scurs, poți pregăti soluția în care îi vei marina.
Cum pregătești soluția lichidă pentru salată de ardei copți pentru iarnă
Așază o cratiță pe foc, și pune în ea oțetul, uleiul, zahărul, sarea, condimentele și sucul scurs de la ardei. Măsoară cantitatea de suc de la ardeii copți și dacă nu este în cantitate dublă față de oțet, mai adaugă apă.
Lasă soluția lichidă să fiarbă pentru 7-8 minute, atât cât să se dizolve sarea și zahărul și să se degaje aromele condimentelor.
Între timp, spală borcanele și capacele, clătește-le bine și sterilizează-le.
Vezi aici: metode pentru sterilizarea borcanelor!
Umple borcanele sterilizate cu ardeii copți, îndesându-i bine. Toarnă peste ardei soluția lichidă, fierbinte. Nu uită să așezi borcanele într-o tavă metalică sau să pui sub borcane o lamă de cuțit pentru a nu se sparge.
După ce le-ai umplut, închide borcanele ermetic cu capacele aferente. Pune borcanele cu salată de ardei copți pentru iarnă sub pături pentru a se răci lent și a le asigura o conservare corectă. Lasă-le acolo până când se răcesc definitiv. Apoi le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară.
Tare bine îți vor prinde la iarnă când vei pofti la o salată de ardei copți.
Și pentru că încă mai sunt vinete pe piață, îi oferim și o rețetă de vinete coapte la borcan pentru iarnă. Le poți folosi la diferite salate, dar și la alte mâncăruri.