Samosa. Rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană
Chiar dacă bucătăria românească este bogată în rețete culinare gustoase și versatile, din când în când este bine să mai poposim și prin bucătăriile altor popoare, pentru inspirație. Te provocăm să încerci și tu o rețetă de aperitiv cald din bucătăria indiană, denumită Samosa.
Preparatul este și gustos, și ușor de făcut, dar cucerește și prin aspect și mod de servire. Se prepară dintr-un aluat clasic de plăcintă și se modelează sub formă de triunghiuri micuțe ca niște mini pateuri. Umplutua clasică se prepară doar din legume, precum cartoful și mazărea, asezonate cu condimente specifice bucătăriei indiene. Fiecare poate adapta rețeta după propriul gust. Poți adăuga și carne tocată, pește sau alte ingrediente preferate.
După umplere, mini pateurile se prăjesc în ulei încins și se servesc calde. Sunt foarte delicioase servite cu diferite sosuri, precum sosul de iaurt cu pătrunjel sau sosul picant de roșii cu ardei.
Descoperă aici patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi, cu care poți savura și mini pateurile. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a încerca și tu deliciosul aperitiv cald din bucătăria indiană – Samosa.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului. Trece făina prin sită într-un bol și adaugă toate ingredientele peste ea. Amestecă-le cu un tel sau cu mixerul până când rezultă iun aluat compact și omogen. Acoperă-l cu o folie de prospețime și lasă-l la odihnit până când pregătești celelalte ingrediente.
Cum prepari umplutura pentru Samosa
Pune uleiul într-o tigaie adâncă și lasă-l să se înfierbânte. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o solzișori. Călește-o ușor în uleiul încins, presărată cu puțină sare. Curăță ghimbirul, clătește-l și dă-l pe răzătoare. Adaugă-l peste ceapă și amestecă cele două ingrediente prinuleiul din tigaie. Presară peste ele și condimentele indiene.
Setează flacăra la intensitate mică și lasă ingredientele să se mai prepare în timp ce te ocupi de cartofi. Curăță cartofii, clătește-i, toacă-i în cuburi mici și scufundă-i într-un bol cu apă rece, pentru a nu oxida. Apoi îi scurgi bine și îi adaugi în tigaia cu ingrediente. Amestecă-i bine cu ceapa și ghimbirul prin uleiul din tigaie.
Când cartofii sunt ușor pătrunși, adaugă mazărea congelată și amestec-o cu ingredientele din tigaie. Picură și câțiva stropi de apă pentru a nu se arde ingredientele. Iar înainte de stingerea focului, adaugă și usturoiul răzuit.
Cum formezi și prepari mini pateurile
Scoate aluatul din bol și împarte-l în șase părți. Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară cu diametrul de aproximativ 18 cm. Secționează foaia în două și pliază fiecare jumătate de foaie în trei, formând astfel un cornet.
Unge aluatul cu apă, acolo unde cornetul este petrecut, pentru a se lipi și a nu se desface în timpul preparării. Apoi, ține câte un con de aluat în mâna stângă, iar cu o lingură sau linguriță adaugă în interior din umplutură. Unge marginile aluatului cu apă și lipește-le, presându-le cu degetele.
Când ai toate bucățile de samosa firmate, scufundă-le în ulei încins. Prăjește-le până când se rumenesc frumos.
După rumenire, transferă-le pe prosoape de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei. Sunt delicioase servite calde, cu sosul preferat. Descoperă și cum să faci arepas la tine acasă. Este denumirea unei rețete delicioase din America de Sud.