Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase

Fără coacere

Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate la humus și tofu.

Cristina Catană
Publicat: 28 martie 2023, 07:00
Poți face sandvișuri de post din orice legumă / Shutterstock

Pentru sandvișuri de post sau vegane poți să folosești o mulțime de tipuri de pâine, de legume, de creme de legume, ierburi aromatice și condimente sau brânzeturi vegetale. Vei obține niște preparate atât de gustoase încât vei vrea să le mănânci chiar și în perioadele în care nu este post.

Îți propunem 7 variante de rețete de post însă tu poți să le modifici după gustul tău, adăugând sau înlăturând ingrediente pentru a obține preparatul perfect.

Citește și

Sandviș cu roșii și piure de fasole

Sandvișul cu roșii și fasole are o combinație interesantă de texturi. Fasolea cremoasă se îmbină perfect cu feliile de roșii ușor crocante. De asemenea, și gusturile se completează reciproc. Fasolea ușor dulce se potrivește cu notele acide ale roșiilor.

Deasupra sandvișului poți presăra și brânză vegetală / Shutterstock

Ingrediente

  • Piure de fasole albă
  • 400 g fasole cannellini fiartă, scursă și clătită
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri de suc de lămâie
  • 1 linguriță de capere
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru sandvișuri
  • 8 felii de pâine prăjită
  • 4 frunze de salată verde
  • 3 roșii, feliate
  • 2 avocado, feliate
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 8 frunze proaspete de busuioc
  • un praf de boia afumată, opțional
  • semințe de cânepă, opțional

Mod de preparare

Într-un blender, se pun fasolea cannellini, uleiul de măsline, usturoiul, zeama de lămâie și caperele și se procesează până se obține o pastă catifelată. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se dă la rece până când este gata de utilizare.

Pe fiecare felie de pâine se întinde pastă de fasole, apoi se pun felii de roșii, de avocado, salată verde, busuioc proaspăt, sare de mare, piper, un praf de boia afumată și câteva semințe de cânepă.

Sandviș cu avocado

Acest sandviș cu avocado poate fi un prânz foarte hrănitor, cu un aport de grăsimi de calitate, proteine, vitamine și minerale.

Sandvișul cu avocado este perfect pentru micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g edamame
  • coriandru proaspăt tocat
  • 3 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 1 lingură de ceapă verde tocată
  • ½ cățel mic de usturoi sau un praf de usturoi pudră
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 până la 3 linguri de apă
  • ½ linguriță sare de mare
  • Pentru sandviciuri
  • 8 felii de pâine cu semințe
  • felii de castravete
  • 1 avocado mic, feliat
  • ceapa murată
  • salată rucola si/sau micro verdeturi

Mod de preparare

Se pun edamamele, coriandrul, sucul de lămâie, ceapa verde, usturoiul și sarea de mare în bolul unui robot de bucătărie. Se procesează până se mărunțesc bine, apoi se adaugă uleiul de măsline și se continuă procesarea până se omogenizează. După aceea, se pun până la 3 linguri de apă pentru a da compoziției o consistență tartinabilă. Se condimentează după gust și se dă la rece până când este gata de utilizare. 

Se întinde compoziția de edamame pe 4 felii de pâine. Apoi se acoperă cu feliile de castraveți și avocado, ceapa murată, rucola și feliile de pâine rămase.

Sandvișuri cu conopidă Romesco

Sandvișurile cu conopidă pot fi un prânz consistent și sănătos sau o cină rapidă. Se pot servi cu salată verde.

Sandvișul cu conopidă se poate face cu orice fel de pâine / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mică
  • 8 felii de pâine ciabatta
  • frunze de salată
  • ½ ceapă roșie feliată subțire
  • 2 roșii, feliate și asezonate cu sare de mare și piper
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei de măsline extra virgin
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sos romesco cu lapte de migdale
  • 1 roșie, tăiată în jumătate și fără miez
  • 1 ardei roșu copt
  • 50 g migdale prăjite
  • 2 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de lapte de migdale
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • ⅛ linguriță de fulgi de ardei roșu
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă. Se taie conopida felii și se pune în tavă, apoi se stropește cu ulei de măsline, se asezonează cu sare și piper și se coace aproximativ 30 de minute sau până când se frăgezește și devine aurie pe margini.

Pentru sos se pun într-un blender, combinați roșia, ardeiul roșu copt, migdalele, usturoiul, uleiul de măsline, laptele de migdale, oțetul de vin roșu, fulgii de ardei roșu și un praf de sare și piper. Se amestecă până la omogenizare. 

Pe fiecare felie de pâine se pune sos, apoi se așează câteva frunze de salată, ceapă roșie, felii de roții, conopida și pătrunjel. Se servește imediat.

Sandviș cu salată de năut

Dacă vrei un aport de proteine ​​și fibre, acest sandviș vegan cu salată de năut este ce ai nevoie la prânz sau la o cină. Poți pregăti compoziția de năut cu până la 3 zile înainte.

Sandvișul cu salată de năut se face în 10 minute / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salata de năut
  • 400 g năut fiert, scurs și clătit
  • 2 linguri de tahini
  • 1 linguriță de muștar dijon
  • ½ cățel de usturoi
  • 1 linguriță de capere
  • 1 ceapă verde, tocată
  • 2 linguri coriandru tocat
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru sandvișuri
  • 100 g fasole verde subțire, fiartă, tăiată
  • 1 bagheta moale, tăiată în jumătate
  • 8-10 măsline Kalamata, fără sâmburi și tăiate în jumătate
  • ceapă roșie feliata subțire
  • maioneză vegană
  • ¼ castravete fabio
  • 1 ridiche, feliată subțire
  • 6 -8 frunze de busuioc proaspăt
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pentru salata de năut se pun într-un robot de bucătărie năutul, tahini, muștarul dijon, usturoiul, caperele, ceapa verde, coriandrul, zeama de lămâie, sare și piper. Se procesează până se combină, fără să devină piure. 

Se pune apă la fiert o oală mică cu sare. Se pregătește un bol cu apă cu gheață. Se pune fasolea în oala cu apă clocotită pentru 1-2 minute, apoi se scoate și se pune în vasul cu gheață. Când se răcește, se scoate din vas, se scurge, se usucă și se taie în bucăți de aproximativ 2 cm.

Pentru a asambla sandviciurile se întinde salata de năut pe o parte a baghetei. Apoi se pune fasolea verde apăsând-o ușor. Se presară măsline și felii de ceapă roșie. Se întinde un strat de maioneză, iar deasupra felii de castraveți, ridichi și busuioc, sare și piper. Se servește imediat. Încearcă și cele trei rețete de sandvișuri cu legume.

Wrap cu năut

Wrapul cu năut este un mod apetisant de a te bucura de un sandvici extrem de aromat de o mulțime de condimente.

Wrapul cu năut se servește cu lămâie / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de coriandru
  • 1 lingură de boia
  • ½ linguriță de chimen
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • ¼ linguriță de ghimbir
  • ⅛ linguriță de piper cayenne
  • sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • Pentru wraps
  • 400 g năut prăjit
  • 4 bucăți de pita, încălzite
  • humus
  • 2 castraveți, tăiați subțire
  • 12 roșii cherry, tăiate în patru
  • ceapă murată sau ceapă roșie feliată subtire
  • mentă proaspătă
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 jalapeno
  • 1 cățel de usturoi
  • ¼ linguriță de chimen cumin
  • ¼ linguriță de coriandru măcinat
  • ⅛ linguriță de sare de mare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sos de tahini

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează cu hârtie de copt o tavă.

Se prepară amestecul de condimente. Într-un castron mic, se amestecă coriandrul, boiaua de ardei, chimenul, scorțișoara, ghimbirul, piperul cayenne, sarea și piperul. Se amestecă cu năutul și se dau la cuptor până devine crocant.

Se pun coriandrul, uleiul de măsline, jalapeño, usturoiul, chimenul, coriandrul, sarea și 1 praf de piper într-un robot de bucătărie și se procesează până când se obține o consistență asemănătoare pesto-ului.

Se pun într-o pită humus, năut, castraveți, roșii, ceapă murată, mentă, sos picant și sos tahini. Se servește imediat.

Sandviș cu legume și năut

Sandvișul cu legume și năut este o sursă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, de aceea poate înlocui oricare masă a zilei. Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de năut.

Pentru un plus de aciditate poți pune în sandviș și roșii / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru năut
  • 400 g năut fiert și scurs
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de condiment Za’atar
  • Pentru sandviș
  • 2 felii pâine integrală
  • 2 linguri de humus
  • 3 linguri de năut Za’tar
  • ½ avocado
  • salată verde
  • ½ – 1 linguriță de condiment Za’atar

Mod de preparare

Se pune năutul într-o tavă cu uleiul de măsline, condimentele za’atar și puțină sare și piper și se dă la cuptor pentru 40 de minute la 170°C. Apoi se lasă să se răcească complet. Se pune humusul pe pâine, apoi se așează feliile de avocado și humusul. Deasupra se așează frunzele de salată și se asezonează cu condimente za’atar. Se servește imediat.

Sandviș cu brânză vegană și sos pesto

Poți alege orice fel de brânză vegană vrei pentru acest sandviș. Ai grijă ca sosul pesto să fie și el vegan. Ca să fii sigură, îl poți face tu în casă.

Sandvișul cu brânză vegană și sos pesto poate fi servit la micul-dejun / Shutterstock

Ingrediente

  • spanac proaspăt tocat
  • 1-2 linguri de unt vegan tartinabil
  • sare
  • piper după gust
  • 2 felii de pâine
  • 2 linguri de pesto vegan
  • 2  felii brânză vegană

Mod de preparare

Se pune într-o tigaie spanacul la foc mediu cu puțin ulei sau unt. Se condimentează cu sare și piper după gust și se lasă deoparte.

Se întinde pesto pe fiecare felie de pâine. Apoi se pune câte o felie de brânză vegană, spanac sotat, apoi se așează cealaltă felie, cu partea unsă cu pesto în jos.

Se încălzește o tigaie la foc mediu cu puțin unt suplimentar. Când este fierbinte, se adaugă sandvișul.

Se folosește o spatulă pentru a apăsa sandviciul și se poate pune deasupra un capac transparent pentru a ajuta la topirea feliilor. Se întoarce sandviciul și se servește fierbinte.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile
Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile
3 sandvișuri cu legume, perfecte pentru primăvara aceasta
3 sandvișuri cu legume, perfecte pentru primăvara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros