Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit de la ciocolată.
Galerie foto
Savarina este o prăjitură de cofetărie preparată dintr-un aluat dospit și copt într-o formă mai mare de brioșă. După coacere se lasă la uscat, apoi se însiropează și se decorează cu frișcă și jeleu de fructe. Este una dintre cele mai simple prăjituri, dar cu aspect elegant și gust delicios. Rețeta își are originile în bucătăria franțuzească, bucătărie care ne-a oferit de-a lungul timpului unele dintre cele mai elegante deserturi.
Savarinele cu ciocolată sunt mai gustoase și mai consistente. Iar dacă timpul îți permite, poți să prepari în cadrul aceleiași rețete ambele tipuri de savarine. Vei avea astfel pe același platou, două prăjituri de aceeași formă, în două culori diferite. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea delicioaselor savarine cu ciocolată.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului pentru savarine care necesită un timp de dospire. În acest interval de timp poți pregăti și siropul de ciocolată și încălzi cuptorul pentru coacerea savarinelor.
Pași necesari preparării aluatului și coacerii
Pune laptele într-o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă zahărul. Amestecă până când se zahărul se topește. Îndepărtează vasul de pe foc și lasă laptele să se mai tempereze, apoi adaugă în el drojdia. Amestecă pentru a se dilua drojdia și a se omogeniza compoziția.
Amestecă făina cu pudra de cacao și trece-le prin sită într-un bol încăpător. Adaugă și puțină sare. Creează o adâncitură la mijloc și sparge acolo ouăle. Pune și uleiul, apoi compoziția de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecăm bine toate ingredientele până când obții un aluat omogen, dar de textură moale. Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la dospit pentru 20-30 de minute.
Pornim cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește 8-10 forme de savarine sau de brioșe pe care le ungi la interior cu puțin ulei. Cu o lingură mai mare iei din aluatul de savarine și pui în formele unse până când umpli 3/4 din capacitatea lor. Pune formele cu savarine la cuptor și coace-le pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius. Lasă-le să se răcească foarte bine.
Cum prepari siropul de ciocolată
Punem laptele într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și ciocolata ruptă mărunt. Amestecă continuu până când ingredientele solide se topesc și se omogenizează siropul. Apoi, lasă siropul să se răcească.
Înțeapă savarinele din loc in loc cu o scobitoare. Scufundă savarinele în siropul de ciocolată. Așază deasupra lor o farfurie pentru a le ține presate în sirop.
Când sunt bine însiropate, le poți scoate pe un grătar de răcire.
Cum decorezi savarine cu ciocolată și frișcă
Lasă savarinele să se scurgă, apoi decupează de la fiecare câte un căpăcel pe care îl treci prin ciocolată topită.
Cu ajutorul unui săculeț de decorat prăjituri, șprițează frișca deasupra savarinelor decupate. Acoperă-le cu căpăcelul trecut prin ciocolată. Decorează-le cu ciocolata topită rămasă, trasând dungi subțiri peste savarine.
Înainte de a le servi, pune-le pentru cel puțin 30 de minute la frigider, dar acoperite, pentru a nu se usca. Sunt foarte delicioase reci. Dacă nu îți place frișca, poți decora savarinele doar cu ciocolată topită. Sunt delicioase și mai simple.
Dar poți prepara pentru ele și o cremă de mascarpone cu ciocolată albă, fină și aerată.