Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Sarea este unul dintre cele mai vechi și mai utilizate condimente. Arheologii au găsit dovezi ale producției de sare care arată că se consuma și acum 8.000 de ani. Gustul sărat este unul dintre cele cinci gusturi de bază pe care le experimentăm, împreună cu dulcele, acru, amar și umami. Descoperă principalele tipuri de sare. Iată ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie.
În funcție de specificitatea locală a minei de unde se extrage și de metodele de evaporare, veți găsi pe piață sare cu texturi, arome și utilizări diferite.
Să aruncăm o privire asupra celor mai cunoscute tipuri de sare, cu îndrumări despre cum să le folosești.
Sarea de masă
Sarea de masă se găsește practic peste tot. Cea mai mare parte a sării de masă este extrasă, curățată de alte oligominerale, apoi re-deshidratată pentru a crea un produs uniform.
Sărurile de masă sunt de obicei în proporție de 97-99 % clorură de sodiu, cu câțiva agenți antiaglomeranți adăugați. În unele zone din lume este îmbogățită cu iod.
Sarea Kosher
Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă normală. În ciuda numelui său, doar unele mărci sunt de fapt certificate. Numele se datorează, de fapt, faptului că acest tip de sare cu cristale mari este folosit la prepararea cărnii.
Sarea de mare
Aceasta vine direct din apa de mare evaporată. Sarea este prima dată fiartă pentru a se îndepărta mai întâi impuritățile, apoi este încălzită până când se cristalizează.
Sarea este apoi extrasă în așa fel încât să se păstreze cristalele mari, în formă de fulgi. Încearcă și rețeta de covirgi cu sare.
Pe piață există și sare de mare afumată care este folsoită pentr diverse preparate mai sofisticate.
Fleur de sel/Fiore di cervia
Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare, fleur de sel nu este zdrobită sau măcinată. Ea este recoltată dintr-un iaz cu apă sărată, pe măsură ce stratul superior începe să se cristalizeze.
Are un conținut mai scăzut de sodiu decât sarea normală, un conținut mai mare de minerale și o aromă ușoară. Este folosită mai degrabă drept condiment adăugat la finalul preparării mâncărurilor.
Sel gris (sarea gri)
Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată. Este recoltată de pe fundul salinei, dându-i un conținut de minerale mai mare și o culoare cenușie.
Sarea gri se situează între sarea de mare și fleur de sel, atât ca aromă, cât și ca utilizare. Există și sortimentul gris-velvet care este măcinat foarte fin cu roci vulcanice, iar sarea are o textură untoasă.
Sarea roz
Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional. Versiunea himalayană a acestei sări este extrasă din regiunea Punjab din Pakistan, în principal din mina de sare Khewra.
Versiunea boliviană mai puțin cunoscută este extrasă din Munții Anzi. Culoarea roz a sării provine din urme de oxid de fier.
Sare neagră de Himalaya
Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră în forma sa solidă, iar când este măcinată capătă o nuanță de roz.
Numele ei local este kala manak care se traduce prin „sare neagră ”. Află mai multe și despre când trebuie să adaugi sare în mâncare. Trucuri de la bucătarii profesioniști.
Culoarea provine din mineralul greigit, iar mirosul său înțepător provine din conținutul de sulf. Are o structură de cristale pătrate care o face să pară aproape nenaturală semănând mai degrabă cu sticla securizată spartă.
Când este folosit corect, poate fi adăugat în mâncarea vegană pentru a imita gustul ouălor
Sare roșie din Hawaii
Acest tip de sare este de fapt sare de mare din Hawaii combinată cu argila vulcanică roșie, despre care se spune că are proprietăți detoxifiante.
Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase.
Sarea de lavă neagră din Hawaii
Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite. Cristalele sunt apoi amestecate cu cărbune de cocos activat, care au rol de detoxifiere. Arată ca niște bucăți mici de rocă de lavă întărită
Sarea de lavă neagră din Cipru
Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru, din Marea Mediterană. Cristalele mari, în formă de piramidă, se formează în timpul evaporării solare naturale și pot crește până la dimensiunea de peste un milimetru.
Sarea cu trufe
Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe. Se găsesc sortimente care au în compoziție atât trufe negre, cât și albe.
Alte săruri regionale
Cele mai diverse tipuri de sare le găsim în categoria sărurilor de mare. Practic, oriunde este o apă sărată sau unde a fost apă sărată chiar și cu milioane de ani în urmă, poate exista producție de sare. Află dacă tu folosești corect sarea.
Sare diamant albastru persan
Extrasă din minele de sare din provincia Semman din Persia antică (acum Iran). Conținutul de minerale al acestei sări unice îi conferă mici pete de albastru pe unele dintre cristale.
Sarea de mare Kona
Este produsă în largul coastei hawaiene prin evaporare la soare. Are doar 78% sodiu și o aromă foarte simplă, în ciuda conținutului său bogat de minerale.
Sare de mare de Alaska
Recoltată direct din apa de mare din jurul Sitka, Alaska, această sare are fulgi fragili.
Sarea din Lacul Grassmere din Noua Zeelandă
Apa este recoltată din adâncul oceanului și adusă în iazurile de pe litoralul din jurul lacului Grassmere.
Sare sogeum coreeană
Este folosită pentru a face kimchi. Sarea este evaporată prin expunere la soare pe o mică insulă în largul coastei Coreei.
Sal de Gusano
Larve de vierme uscate sunt prăjite și măcinate cu sare gemă și ardei iute pentru a face această sare tradițională mexicană, folosită drept condiment.