Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate. Sfaturi practice de la specialiști

Fără coacere

Scoicile sunt pe cât de delicioase, pe atât de greu de mâncat. Dacă respecți câteva reguli, poți să le consumi chiar și la restaurant fără să îți fie teamă că dai greș.

Cristina Catană
Publicat: 23 aprilie 2023, 08:00
Tipuri de scoici: midiile sunt cele mai populare și mai ieftine / Profimedia Images

Cele mai populare tipuri de scoici cu cochilie sunt midiile, stridiile și scoicile Saint-Jacques. Se pot consuma crude (doar dacă sunt dintr-o sursă foarte sigură) sau preparate termic, cu diverse condimente și garnituri, în funcție de zona lumii în care sunt servite.

Sfaturi practice de gătire a scoicilor

Dacă gătești scoicile acasă cea mai sigură variantă este să le ții la abur pentru 20-30 de secunde. În felul acesta se vor deschide mai ușor. Ai grijă să nu le gătești prea mult, pentru că sunt foarte delicate.

Condimentarea scoicilor este o treabă de finețe. Orice este în cantitate prea mare, fie că vorbim despre sare, unt sau smântână lichidă, le va schimba gustul. Așadar, respectă rețeta.

Mărimea contează. Cu cât sunt mai mari scoicile, cu atât au mai multe carne. Dacă vrei să le mănânci crude alege-le pe cele mai mici, iar pentru gătit cele mari sunt mult mai potrivite.

Scoicile nu au nevoie de temperaturi mari pentru a se găti și a-și păstra aroma.

Ierburile aromatice care completează bine gustul scoicilor sunt pătrunjelul, feniculul și mărarul. Condimentele potrivite sunt ghimbirul, anasonul stelat și chili.

Citește și

Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate

Sursa ta scoici trebuie să fie una de foarte mare încredere. Alege locuri de unde ai mai cumpărat sau pe care ți le recomandă prietenii.

Dacă gătești paste cu fructe de mare adaugă și câteva scoici crude. Vei avea un preparat mult mai nobil, iar nota sărată a scoicilor va da pastelor un gust deosebit.

Sosul de scoici este excelent. Amestecul de soia, usturoi, ghimbir, zahăr, praz și scoici este excelent.

În general, scoicile merg bine în orice combinație de mâncare asitică.

Dacă mănânci scoicile direct din cochilie ai grijă să o deschizi bine, altfel masa ta va semăna cu cea a unui bebeluș care mănâncă singur pentru prima dată.

Midiile

Midii se găsesc aproape peste tot și nici nu sunt foarte scumpe. Carnea lor este ușor dulceagă, suculentă și are o culoare portocalie. Sunt foarte bune fierte sau gătite la aburi.

Midiile se pot consuma într-o mulțime de feluri / Profimedia Images

Dacă gătești acasă midii ai grijă să nu aibă cochiliile sparte. Înainte de a le pune pe foc ține-le 20 de minute într-un bol cu apă rece pentru a se curăța singure.

Totuși, trebuie să folosești apoi o perie de sârmă pentru a te asigura că nu a mai rămas nicio impuritate. Cu ajutorul degetului scoate firul ”de ață” care iese din midii.

Se gătesc cu unt, usturoi, sosuri și diverse condimente.

Scoicile Saint-Jacques

Doar când te uiți la scoicile Saint-Jacques îți dai seama că sunt deosebite. Cochiliile lor sunt foarte elegante, iar carnea lor este gustoasă, puțin dulce, albă. Se gătesc de obicei sotate în unt.

Preparate cu scoici Saint Jacques sunt foarte rafinate / Profimedia Images

Stridiile

Stridiile sunt unele dintre cele mai scumpe scoici și sunt considerate alimente de lux. Se consumă de obicei crude, cu lămâie sau sos iute.

Stridiile sunt asociate cu luxul / Profimedia Images

Cele mari se pot găti, dar pentru timp foarte scurt pentru că altfel devin gumoase.

Citește și
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
PSD, trollat la parlamentare. Un partid care a propus shaorma în loc de corn cu lapte la şcoală i-a "furat" 160.000 de voturi
PSD, trollat la parlamentare. Un partid care a propus shaorma în loc de corn cu lapte la şcoală i-a "furat" 160.000 de voturi
Mircea Rednic a început să plângă în direct la TV, când a vorbit despre Helmut Duckadam: „Nu îmi mai găsesc cuvintele”
Mircea Rednic a început să plângă în direct la TV, când a vorbit despre Helmut Duckadam: „Nu îmi mai găsesc cuvintele”
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
fresh

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos