Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Rețeta de tocăniță de post cu legume este simplă și rapidă. Tocănița este unul dintre cele mai bune pentru o masă sățioasă. Se poate face cu ce legume ai prin casă și poți schimba rețeta în funcție de preferințe. Vei avea de fiecare dată o mâncare nouă, la fel de delicioasă.

Cristina Catană
Publicat: 21 aprilie 2024, 06:50
Poți adapta rețeta de tocăniță de post cu legume în funcție de preferințe / Shutterstock

Imaginează-ți o farfurie cu tocăniță de legume aburindă, cu un sos cald în care s-au strâns toate aromele legumelor folosite. Ai alături o felie de pâine densă, iei miezul și îl înmoi în mâncare. Muști apoi din murăturile ce le ai alături și continui așa până când termini tot din farfurie. Ce poate fi mai bun?

Tocănița de legume de post nu se potrivește doar cu pâine, ci și cu mămăligă sau orez. Murăturile pot fi înlocuite cu o salată de ardei copt, o salată verde cu ridichi și ceapă verde sau  cu o salată de roșii și castraveți. Ai atât de multe opțiuni încât nu ai nicio scuză să nu prepari chiar azi această mâncare delicioasă.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Într-o oală sau tigaie cu perete înalt se încinge uleiul vegetal la foc mediu.

Cum prepari rețeta de tocăniță de post cu legume

Apoi se adaugă ceapa și se călește până devine moale și ușor aurie. După aceea, se pun morcovii, cartofii și ardeiul gras și se lasă 5-7 minute, până când încep să se înmoaie ușor.

Apoi se pun și ciupercile tăiate și se amestecă cu celelalte legume. Se lasă să se călească împreună timp de aproximativ 5 minute, până când încep să elibereze puțină apă și să se înmoaie.

Se adaugă cățeii de usturoi, pasta de roșii, boiaua de ardei și cimbrul. Se amestecă bine pentru a se combina toate ingredientele. Se toarnă conținutul conservei de roșii sau cuburile de roșii proaspete peste legume și se amestecă ușor.

Se adaugă apă suficientă pentru a acoperi toate ingredientele din oală. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum, se acoperă oala cu un capac și se lasă tocănița să fiarbă încet până legumele sunt moi și se formează un sos delicios, aproximativ 20-25 de minute.

Se gustă și se ajustează cu sare și piper, după preferințe. Odată ce tocănița este gata, se oprește focul și se lasă să se răcească câteva minute înainte de servire.

Ce legume poți folosi pentru tocănița de post cu legume

Pentru a pregăti o tocăniță de post cu legume gustoasă și sănătoasă, poți folosi o varietate de legume în funcție de preferințe și de sezon.

În principiu, poți adapta rețeta în funcție de gusturile tale. Poți să pui atât legume proaspete, cât și congelate, dar este de preferat să utilizezi prima variantă.

Ceapa este un ingredient de bază în rețetele de tocăniță, adăugând aroma și savoarea caracteristică. Poți folosi ceapă albă, roșie sau chiar ceapă verde pentru un gust mai răcoritor.

Morcovii adaugă dulceață și culoare tocăniței, fiind și o sursă importantă de vitamine și fibre. La fel și ardeiul gras, care poate fi orice culoare îți place.

Cartofii sunt potriviți pentru a îngroșa sosul și pentru a adăuga substanță tocăniței. Poți folosi cartofi albi, roșii sau dulci, în funcție de preferințe.

Pentru o textură mai interesantă poți pune și câteva ciuperci, mai ales că sunt bogate în proteine și sunt un excelent înlocuitor pentru carne. Fasolea verde sau mazărea pot adăuga o textură crocantă și un gust proaspăt tocăniței.

Dovleceii sunt o alegere excelentă pentru tocănița de legume, adăugând o textură delicată și un gust proaspăt. Dacă vrei o aromă mai bogată poți adăuga vinete prăjite sau prefierte.

Din tocănițele de legume nu trebuie să lipsească roșiile proaspete sau conservate. Ele sunt baza sosului în tocăniță și aduc un plus de savoare preparatului.

Citește și
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Tocăniță de vinete cu multe legume. Rețetă plină de savoare
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
16 octombrie, 08:07
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos 4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
15 octombrie, 09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
15 octombrie, 08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
15 octombrie, 06:07
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...

Parteneri

Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Lovitura uriaşă în afaceri anunţată de milionarul român de doar 28 de ani: „Un proiect la un cu totul alt nivel”
Lovitura uriaşă în afaceri anunţată de milionarul român de doar 28 de ani: „Un proiect la un cu totul alt nivel”
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Irina Baeva rupe tăcerea în legătură cu presupusa împăcare cu Gabriel Soto. Află dacă foștii parteneri vor să-și reia relația de la zero
Irina Baeva rupe tăcerea în legătură cu presupusa împăcare cu Gabriel Soto. Află dacă foștii parteneri vor să-și reia relația de la zero
Google lansează Android 15. Care sunt primele smartphone-uri pe care va fi disponibil
Google lansează Android 15. Care sunt primele smartphone-uri pe care va fi disponibil
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Copiii care folosesc produse de îngrijire se pot confrunta cu probleme hormonale. Băieții sunt mai predispuși decât fetele
Copiii care folosesc produse de îngrijire se pot confrunta cu probleme hormonale. Băieții sunt mai predispuși decât fetele
Motivul pentru care Justin Bieber „nu are încredere” în oamenii din jurul lui în acest moment. Cântărețul nu a mai postat nimic pe rețelele sociale
Motivul pentru care Justin Bieber „nu are încredere” în oamenii din jurul lui în acest moment. Cântărețul nu a mai postat nimic pe rețelele sociale
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
fresh

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos