Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Românească

Pentru o zi aniversară, o sărbătoare sau un eveniment special petrecut alături de familie și prieteni, îți oferim o rețetă de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă.

Maria Udrea
Publicat: 14 august 2022, 06:49

Galerie foto

Tortul se secționează mai frumos a doua zi, după ce a stat la frigider / Profimedia Images

Caisele fac parte dintre bogățiile naturale ale verii, ce ne încântă cu gustul lor delicios și aromat. Sunt foarte căutate pentru a fi transformate în gem, dulceață, compot sau diferite băuturi. Dar sunt adorate și incluse în rețete de deserturi, atât proaspete cât și sub formă de jeleu sau topping. O astfel de rețetă de desert cu caise îți oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și pași necesari preparării.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca la orice rețetă de tort, începe cu prepararea blatului. Pentru tortul de față blatul este dintr-o delicioasă ruladă umplută cu jeleu de caise. Adună pe masa de lucru toate ingredientele necesare preparării blatului din ruladă, dar și ustensilele ajutătoare. Înainte de a da start preparării acesteia, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pași necesari pentru prepararea blatului din ruladă cu jeleu de caise

În două boluri, separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri, introdu mixerul în ele și amestecă intens până când devin cristaline. Apoi, adaugă treptat, jumătate din cantitatea de zahăr în timp ce amesteci energic. Vei obține o bezea cu textura foarte fermă.

Peste gălbenușurile din celălalt bol adaugă a doua parte din cantitatea de zahăr. Amestecă cu ajutorul mixerului până când zahărul se dizolvă și obții o compoziție de culoare deschisă. Adaugă uleiul și esența și omogenizează compoziția. Încorporează în această compoziție bezeaua de albușuri, pe care o adaugi în trei sau patru etape. Amesteci ușor cu o spatulă pentru a obține o compoziție aerată.

Următorul pas constă în adăugarea făinii pe care o treci mai întâi printr-o sită.

Compoziția obținută o întinzi uniform într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coace foaia de ruladă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.

După coacere, răstoarnă foaia de ruladă pe un ștergar de bucătărie umezit. Apoi o rulezi în acesta, păstrând și hârtia de copt la interior, pentru a nu se lipi foaia de prosop.

Pași necesari preparării jeleului pentru tort cu jeleu de caise

Spală bine caisele, sparge-le în două și îndepărtează-le sâmburii. Apoi taie jumătățile de caise în felii. Dă deoparte câteva felii pentru decor.

Oprește aproximativ 1/4 din bucățile de caise într-un bol. Pe celelalte transformă-le în piure cu ajutorul unui blender. Amestecă piureul de caise cu zahărul și sucul de lămâie. Fierbe acest amestec pentru 6-8 minute până când obții un sos cremos. Trece sosul prin sită și amestecă-l cu amidonul alimentar, diluat cu 1-2 linguri de apă. Fierbe acest amestec până când obții un jeleu de caise consistent. Împarte-l în două părți egale. O parte o pui la rece pentru a o folosi la umplut foaia de ruladă. Cealaltă parte o amesteci cu bucățile de caise oprite.

Pași necesari preparării cremei și montării tortului

Pune în bolul mixerului mascarponele și smântâna pentru frișcă. Aceasta va trebui adăugată rece, de la frigider. Adaugă zahărul pudră și amestecă ingredientele până când le transformi într-o compoziție cremoasă. Pune bolul cu crema de mascarpone la rece până când montezi tortul.

Cum montezi tort cu jeleu de caise și blat din ruladă

Când foaia de ruladă s-a răcit, o desfaci ușor din ștergar, O așezi pe blatul de lucru și îndepărtezi hârtia de copt. Apoi ungi foaia de ruladă cu prima parte din jeleul de caise răcit. O rulezi cât mai strâns, apoi o tai în felii rotunde de maxim 1 cm grosime.

Așază la baza formei de tort un rând din aceste felii de ruladă. Pe marginile laterale ale formei de tort așeză vertical un rând din felii de ruladă.

Vezi mai multe poze din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Rulada se porționează în felii rotunde care se folosesc în loc de blat de tort / Profimedia Images

Întinde în interior crema de mascarpone și nivelează-i uniform suprafața.  Toarnă deasupra partea a doua din jeleul de caise amestecat cu bucăți de caise. Pune tortul la rece pentru 4-5 ore, înainte de a-l porționa.

Îl poți lăsa chiar de pe o zi pe alta. Se va porționa mai frumos. Decorează tortul cu feliile de caise oprite și cu frunze de mentă. Te vei bucura alături de cei dragi de un tort delicios și spectaculos.

Citește și
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Te-ar mai putea interesa și
Tort cu trei straturi de ciocolată. Rețeta pe care trebuie să o încerci la următoarea aniversare
Tort cu trei straturi de ciocolată. Rețeta pe care trebuie să o încerci la următoarea aniversare
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Tartă frangipane cu caise. Desertul de inspirație franceză pe care îl voi adora
Ruladă cu mere și gem de gutui. Desert gustos și aromat
Ruladă cu mere și gem de gutui. Desert gustos și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
14 mai, 05:48
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
13 mai, 07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
13 mai, 06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
2
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefirul este un aliment fermentat cu o istorie bogată și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este o băutură probiotică revigorantă apreciată pentru gustul său ușor acidulat și calitățile sale nutritive....
3
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Dacă vrei să te răsfeți cu gustul căpșunilor în cât mai multe deserturi, încearcă și rețeta de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată. Te va cuceri combinația straturilor...
4
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
5
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....

Parteneri

Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Crima din Crângaşi a fost filmată. Imagini cu momentul în care un bărbat este ucis în bătaie de doi tineri, ziua, în mijlocul străzii
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ: „Sper ca Maria să mă ierte!”. Marele regret de după destrămarea căsniciei
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
Leguma din România pe care fermierii o aruncă la gunoi, deși e sănătate curată. Producătorii nu au cui să o vândă
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
După serialul Vis de iubire, Can Yaman și-a transformat cu totul personalitatea. Astăzi este de nerecunoscut
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea seama. E diferită față de funcția de blocare
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Prăjitură cu pișcoturi în cremă și foi cu cacao
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Fetiță sau băiat: când poți afla sexul bebelușului
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Dua Lipa și-a promovat noul album la Paris. Cântăreața a arătat minunat în ținuta ei casual
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
Alimentele care conțin cel mai mult plastic. Sarea și orezul se numără printre ele
fresh

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine