Totul despre bame. 3 idei de rețete delicioase
Bamele sunt un fruct, deși sunt consumate în majoritatea timpului ca legume. Sunt ideale pentru tocănițe și supe și sunt folosite cu precădere în bucătăriile din Africa și din America de Nord. Rețete cu bame vei găsi în orice parte a lumii, unele dintre ele mai simple, altele mai sofisticate. Descoperă totul despre bame. Iată cum se gătesc și cum pot fi integrate în dieta zilnică.
Bame este o păstaie cu semințe a plantei Abelmoschus esculentus. Datorită formei sale sunt numite și „degetele doamnei”.
Originară din Etiopia, bamele au fost aduse în America de Nord de către sclavi și coloniști. Aici au fost integrate în bucătăria locală și au devenit cunoscute în întreaga lume.
Totul despre bame
Bamele cresc cel mai bine în climatele calde și umede. Cei mai mari producători sunt în India, Nigeria, Sudan, Pakistan, Ghana, Egipt, Benin, Arabia Saudită, Mexic și Camerun.
Sunt esențiale în bucătăriile din sudul Statelor Unite ale Americii, Caraibe și India. Totuși, nu tuturor le plac pentru că devin lipicioase și mătăsoase când sunt gătite. Din același motiv este și iubită de cei cărora nu le lipsește din meniu.
Păstăile au culoarea verde deschis și pot fi gătite întregi sau feliate, așa că prepararea este extrem de ușoară și poate fi gătită în atât de multe moduri. Bamele sunt folosite cel mai frecvent în supe și tocane.
Conține mucilagiu, o substanță care acționează ca un agent de îngroșare natural atunci leguma este supusă tratamentului termic. În unele regiuni din Caraibe, bamele sunt prăjite, în timp ce în alte bucătării sunt murate, ceea ce este o modalitate de a-i da un gust mai interesant.
Află mai multe și despre rețeta de mâncare de fasole verde la borcan. Este ideală pentru zilele în care nu ai timp să gătești.
Înainte de a găti bamele trebuie să le clătești și să le usuci. Apoi pot fi tăiate în rondele, feliate pe lungime sau tăiate în diagonală. Desigur, se pot găti și întregi.
Dacă nu vrei să elibereze atât de mult mucilagiu poți încerca câteva trucuri. Unii bucătari recomandă să le înmoi în oțet înainte de a le găti, dar asigură-te că le usuci bine după aceea.
De asemenea, funcționează și gătirea la foc foarte mare, la grătar sau sotate. Poți să le prepari în aceste moduri înainte de a le adăuga la alte preparate.
Ce gust au bamele
Bamele au o aromă ușoară, aproape ierboasă, care le face unice. Uneori sunt comparate la gust cu vinetele sau fasolea verde, totuși în ceea ce privește textura nu au niciun corespondent.
Bamele sunt crocante atunci când sunt gătite rapid, dar devin fragede când sunt gătite lent.
Cum alegi bamele
Bamele proaspete ar trebui să fie ferme, dar nu tari. Caută păstăi de un verde clar, cu coajă fără pată. Dacă au o tentă mai pală nu ar trebui să fie o problemă, dar acest lucru înseamnă că nu sunt foarte proaspete.
Cele mai bune șanse de a le găsi în piață sunt din mai până în septembrie când este sezonul lor. De asemenea, se mai găsesc și congelate. Descoperă mai multe și despre congelarea și decongelarea fructelor.
Cum se păstrează bamele
Bamele pot fi păstrate până la 4 zile în compartimentul pentru legume al frigiderului în pungi de hârtie. De asemenea, le poți ține și în plastic. Când vrei să le gătești scoate-le din frigider și lasă-le mai întâi să ajungă la temperatura camerei. Acest lucru va reduce cantitatea de umiditate eliberată de gătit.
Dacă ai mai multe bame proaspete decât poți consuma le poți congela. Mai întâi trebuie să le speli, să le pui la fiert în apă clocotită timp de câteva minute, apoi să le scoți într-o baie de apă cu gheață și să le congelezi rapid.
Iată 3 rețete cu bame. Sunt simplu de făcut și sunt ocazia perfectă de a-ți da seama dacă îți plac sau nu aceste legume.
Bame sotate cu ceapă și usturoi
Bamele sotate cu ceapă și usturoi pot fi un fel principal pentru vegetarieni, dar pot fi și o garnitură pentru preparate din carne.
Ingrediente
- 1 kg bame, cu tulpinile îndepărtate, tăiate felii
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1/2 ceapă, tocată
- 1 cățel de usturoi, tocat
- sare
- piper
Mod e preparare
Într-o tigaie mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se călesc ceapa și usturoiul timp de 2 minute sau până când ceapa începe să se înmoaie. Se adaugă bamele și se mai lasă încă 2-3 minute. se asezonează cu sare și piper.
Gumbo de pui
Gumbo de pui este o tocană de bame și ardei verde, cu conținut scăzut de grăsimi, de inspirație creolă, cu cayenne, boia de ardei, chimen și cimbru.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline
- 500 g pulpe de pui fără piele, dezosate, tăiate în bucăți
- 1 ceapă, tocată
- 1 ardei verde, tocat
- 3 tulpini de țelină, tocate mărunt
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- ¼ linguriță de piper cayenne
- 1 linguriță de boia afumată
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de cimbru uscat
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură de făină
- 400 g roșii tocate din conservă
- 400 ml supă de pui
- 100 g bame, tăiate în rondele de 2 cm
- frunze de salvie tocate
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se adaugă carnea de pui și se gătește în loturi timp de aproximativ 5 minute pentru a se rumeni peste tot. Se scoate și se lasă deoparte.
În aceeași tigaie se adaugă ceapa, ardeiul verde și țelina. Se pune capacul și se gătesc 5 minute, amestecând din când în când până se înmoaie puțin. Apoi se pun usturoiul, condimentele, cimbrul și frunza de dafin și se gătesc un minut.
Se aduce puiul înapoi în tigaie și se adaugă făina. Se pun roșiile și supa, se amestecă și se aduce la punctul de fierbere. Se lasă 5 minute, după care se pun bamele și salvia și se mai fierbe 10 minute. Se condimentează apoi și se servește.
Bame prăjite
Bamele prăjite sunt crocante la exterior și moi la interior. Servește-le cu orice sos dorești, de preferat unul pe bază de roșii sau iaurt. Noi îți propunem să le încerci cu sos tzatziki.
Ingrediente
- 350 g bame proaspete tăiate în bucăți de 1 cm
- sare
- piper
- 2 ouă mari
- 60 g făină
- 60 g mălai
- 60 g pesmet panko
- 1/4 linguriță de boia
- 1/8-1/4 linguriță de pudră cayenne
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Se asezonează bamele cu sare și piper.
Ouăle se pun într-un castron mic. Se combină făina, mălaiul, pesmetul panko, boiaua de ardei și pudra cayenne într-un alt castron mic și se amestecă.
Se pun bamele în amestecul de făină. Apoi se pun în ouă amestecând astfel încât să fie complet acoperite. Apoi se trec iar prin făină.
Se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se prăjesc până când devin aurii și se scot pe prosop de hârtie. Se servesc calde.