Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Fără coacere

Bael este un fruct exotic, dulce, cu o aromă puternică, original din India. Este consumat de obicei crud, dar îl găsești și uscat sau sub formă de suc. Pe lângă gustul bun mai are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți puternici. Află de aici totul despre fructul bael.

Publicat: 5 august 2022, 08:28 / Actualizat: 19 august 2022, 17:10
Bael este un fruct care crește în India / Shutterstock

Bael este un fruct despre care se spune că ajută la întărirea imunității. Din el, dar și din frunzele și semințele sale se fac extracte care se vând și care promit beneficii asupra sănătății. Totuși, dacă se depășesc anumite cantități aceste produse pot deveni periculoase, avertizează specialiștii.

Beneficii nutritive ale fructului bael

Pentru că bael nu este un fruct foarte popular nu există multe date concrete legate de conținutul de vitamine și minerale. Un studiu publicat în 2018 în revista Food Science and Nutrition arată că 100 de grame de fruct au un aport de 88 calorii, 1,8 g proteine, 32 g carbohidrați și 1.19 mg riboflavină (vitamina B2). De asemenea, mai conține 2,9 g fibre, 8,7 mg vitamina C, 56 mcg vitamina A.

Bael este folosit de sute de ani în medicina ayurvedică pentru a trata problemele digestive și pentru a combate infecțiile cu virusuri, fungi și bacterii. Totuși, nu s-au realizat suficiente studii pe oameni pentru a se verifica efectele. Până acum s-au făcut doar cercetări de laborator pe cobai sau in vitro.

În lipsa studiilor științifice rămân cele observaționale care au scos în evidență câteva efecte benefice asupra sănătății.

Citește și

Poate preveni apariția bacteriilor în stomac

Anumiți compuși din extractul de bael s-au dovedit foarte eficienți în lupta cu bacteriile care produc probleme la nivelul intestinelor, în special Shigella dysenteriae. Aceasta se localizează în stomac și produce diaree, febră și dureri puternice.

Copiii, turiștii și persoanele cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai vulnerabili. Studiile in vitro au arătat că pulpa fructului bael poate opri diareea.

Poate împiedica infecțiile la nivelul pielii

Pe lângă efectele antibacterine, extractul din pulpa de bael, din rădăcină și fructe are și proprietăți antifungice și antivirale. În mod particular, uleiul din frunze de bael protejează împotriva infecțiilor ce pot apărea la nivelul pielii.

Poate proteja stomacul

Studiile realizate pe animale au arătat că extractul de semințe de bael reduce cantitatea de suc gastric și nivelul de aciditate. În plus, oamenii de știință sugerează că acesta ar putea fi un tratament eficient împotriva ulcerului. Este totuși nevoie de mai multe cercetări pentru a proba acest lucru.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Extractul de fructe de bael conține antioxidanți care au capacitatea de a lupta cu antioxidanții liberi în special cu oxidul nitric și cu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). 7 tipuri diferite de cancer sunt produse de radicalii liberi. Este nevoie de studii suplimentare pentru a valida acesta efecte.

Efecte adverse ale consumului de bael

Bael este un fruct sigur pentru consumul uman însă este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește extractele din pulpă, semințe, frunze și rădăcini. Bărbații trebuie să fie prudenți mai ales în privința extractului de frunze de bael pentru că influențează în mod negativ fertilitatea, inhibând producția și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să consume extracte provenind de la fructul bael sau de la părți ale acestuia.

Un alt fruct despre care se știu puține lucruri este mangostanul. Ai aici un articol care te poate ajuta să-l descoperi mai bine.

Câte soiuri există și cum se consumă bael

Există mai multe soiuri de fruct bael. De exemplu, în SUA, în Florida sunt cultivate fructele mici, dar nu pentru consum, ci mai degrabă pentru scopuri medicinale. Dacă vrei să mănânci aceste fructe e recomandat să le alegi pe cale mari, moi, cu coajă groasă. Cele mai potrivite soiuri pentru consum sunt Kaghzi, Darogaji, Rampuri, Ojha, Khamaria, and Azamati. Acum știi aproape totul despre fructul bael.

În India și în sud-estul Asiei bael se culege în lunile martie și aprilie. De obicei, este cules cât timp încă este galben-verzui, dar se consumă după ce devine galben în totalitate.

Atunci când manevrezi un fruct de bael trebuie să urmezi câteva reguli de siguranță. Înainte de a-l curăța și tăia spală-l sub un jet puternic de apă. Nu îl ține alături de carne crudă pentru a evida contaminarea încrucișată.

Dacă cumperi suc de bal asigură-te că a fost pasteurizat. În cazul în care ești turist în India sau altă țară din Asia vei găsi suc proaspăt la tarabele din piețe, dar este bine să fii precaută.

La fel ca alte fructe și bael poate fi mânca crud. Indienii obișnuiesc să facă o băutură dulce din pulpă de bael fără semințe, zahăr și lapte. Din bael se face și gem. Pulpa fructului matur, dar încă necopt este amestecată cu acid citric și cu guave, apoi fierte până capătă consistența dorită.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Te-ar mai putea interesa și
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată

Pască cu aluat fraged cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată