Totul despre tigăile de fontă. Cum trebuie alese și ce avantaje au

Vasele de gătit din fontă au revenit la modă fiind recomandate de bucătari pentru rezistența lor, dar și de nutriționiști pentru faptul că nu interferează cu alimentele. Adevărul este că sunt folosite de sute de ani pentru că sunt ușor de folosit, de curățat și de depozitat.

Tigăile de fontă aranjate pe o masă albă
Tigăile de fontă pot avea diverse forme și mărimi / Shutterstock

Dacă nu ai folosit până acum tigăi de fontă sau alte vase din acest material probabil te simți intimidată de poveștile pe care le-ai auzit despre cât de greu se curăță și se întrețin. Nu ar trebui, pentru că odată ce ai înțeles principiile de gătit și de utilizare îți vei da seama că sunt singurele vase de care ai nevoie.

De ce să folosești tigăi de fontă

Unul dintre motivele pentru care tigăile de fontă sunt utilizate de sute de ani este că sunt aproape indestructibile. Aceste tiigăi sunt genul de vase pe care le poți lăsa moștenire din generație în generație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

În plus, dacă este întreținută cum trebuie își va crea propria suprafață neaderentă.

Pe lângă rezistență și faptul că nu se lipește mai nimic de ea, tigaia de fontă mai are avantajul de a păstra foarte bine căldura.

Din momentul în care se încălzește rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Acest avantaj este și un dezavantaj, pentru că se va răci foarte greu. Ai grijă cum o mânuiești.

Vasele de fontă pot fi folosite pe mai multe tipuri de surse de căldură: pe aragaz cu gaz, pe plită electrică, chiar și pe cea cu inducție sau la cuptor. În plus, poți să le iei și în campinguri pentru că nu li se întâmplă nimic dacă sunt puse direct pe flacără.

După ce ai folosit tigaia de fontă este și ușor de curățat. După ce ai înțeles care sunt principiile de curățare vei realiza că nu este mai greu de lucrat cu ea decât cu cele din aluminiu sau din alt material.

Prețul este și el un argument demn de luat în seamă. Poate la început ți se va părea mare, dar dacă iei în considerare faptul că poți folosi vasele de fontă o viață o poți considera o investiție pe termen lung.

Cumpărând pe rând diverse modele și dimensiuni vei ajunge să ai tot ce îți trebuie. Poți găsi vase din fontă de orice fel și pentru orice fel de sccop ai avea nevoie în bucătărie. Află cum să organizezi spațiul de sub chiuvetă.

Ce beneficii pentru sănătate au tigăile de fontă

Vasele de fontă și efectele lor asupra sănătății sunt studiate de ceva vreme de oamenii de știință. Sunt studii care arată că există posibilitatea ca o cantitate mică de fier să ajungă în organism, însă acest lucru depinde de ceea ce gătești, de vechimea vasului și de modul în care a fost folosit.

Dacă suferi de anemie aportul de fier ar putea să îți fie benefic, însă momentan nu sunt concludente cercetările. Cel mai bine continuă cu tratamentul recomandat de medic.

Ce poți să gătești în vase de fontă

Vasele de fontă sunt foarte versatilă. Găsești mărimea și forma potrivită pentru orice fel de preparat ai nevoie.

Poți să le folosești pentru sotat, fiert, copt, prăjit pentru carne, legume, pâine, brânzeturi, ouă. Practic poți face îl ele orice vrei, timp și imaginație să ai. Află mai multe despre ce poți găti în tigaia neaderentă.

Totuși, nu sunt recomandat pentru fiertul apei sau pentru fiert la foc mic pentru perioade lungi de timp. Alimentele vor avea un gust ușor metalic, mai ales dacă folosești ingrediente acide cum sunt roșiile, sucul de lămâie, vinul sau oțetul.

Cum se întrețin tigăile de fontă

Varianta cea mai ușor ușor de întreținut, dar și mai scumpă este să cumperi vase de fontă emailate. Cele clasice au la început un proces mai anevoios de pregătire, dar când începi să îl înțelegi lucrurile sunt mai simple.

Tigăile de fontă clasice trebuie spălate cu apă și săpun înainte de prima utilizare. Apoi trebuie uscate complet. Apoi, se unge pe toată suprafața interioară și exterioară cu ulei de floarea-soarelui și se pune la cuptor cu fața în jos la temperatura maximă a acestuia pentru o oră. După aceea, se lasă să se răcească. Verifică și sfaturile date de producător și respectă-le pe acelea.

După fiecare folosire vasele de fontă trebuie curățate pentru a preveni ruginirea, dar și pentru a-i păstra suprafața neaderentă.

Nu folosi detergenți de vase puternici și nici bureți foarte abrazivi. Uneori este suficient să folosești doar mâna. Dacă simți nevoia poți repeta procesul de ”asezonare”, ungând vasul din nou cu ulei și punându-la cuptor. După curățare trebuie uscat complet pentru a te asigura că nu ruginește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Medicii încearcă să reconstruiască chipul salvamontistului sfâşiat de urs. Oamenii încă se tem, deşi bestia a fost ucisă
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Antonia, afectată din cauza criticilor constante. Alex Velea: „Au nenorocit-o psihic că nu știe să vorbească bine românește”
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Chefi la cuțite, 1 aprilie 2025. Au ieșit scântei între chef Richard Abou Zaki și chef Ștefan Popescu. Ce surpriză au avut jurații
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide