Totul despre tigăile de fontă. Cum trebuie alese și ce avantaje au
Vasele de gătit din fontă au revenit la modă fiind recomandate de bucătari pentru rezistența lor, dar și de nutriționiști pentru faptul că nu interferează cu alimentele. Adevărul este că sunt folosite de sute de ani pentru că sunt ușor de folosit, de curățat și de depozitat.
Dacă nu ai folosit până acum tigăi de fontă sau alte vase din acest material probabil te simți intimidată de poveștile pe care le-ai auzit despre cât de greu se curăță și se întrețin. Nu ar trebui, pentru că odată ce ai înțeles principiile de gătit și de utilizare îți vei da seama că sunt singurele vase de care ai nevoie.
De ce să folosești tigăi de fontă
Unul dintre motivele pentru care tigăile de fontă sunt utilizate de sute de ani este că sunt aproape indestructibile. Aceste tiigăi sunt genul de vase pe care le poți lăsa moștenire din generație în generație.
În plus, dacă este întreținută cum trebuie își va crea propria suprafață neaderentă.
Pe lângă rezistență și faptul că nu se lipește mai nimic de ea, tigaia de fontă mai are avantajul de a păstra foarte bine căldura.
Din momentul în care se încălzește rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Acest avantaj este și un dezavantaj, pentru că se va răci foarte greu. Ai grijă cum o mânuiești.
Vasele de fontă pot fi folosite pe mai multe tipuri de surse de căldură: pe aragaz cu gaz, pe plită electrică, chiar și pe cea cu inducție sau la cuptor. În plus, poți să le iei și în campinguri pentru că nu li se întâmplă nimic dacă sunt puse direct pe flacără.
După ce ai folosit tigaia de fontă este și ușor de curățat. După ce ai înțeles care sunt principiile de curățare vei realiza că nu este mai greu de lucrat cu ea decât cu cele din aluminiu sau din alt material.
Prețul este și el un argument demn de luat în seamă. Poate la început ți se va părea mare, dar dacă iei în considerare faptul că poți folosi vasele de fontă o viață o poți considera o investiție pe termen lung.
Cumpărând pe rând diverse modele și dimensiuni vei ajunge să ai tot ce îți trebuie. Poți găsi vase din fontă de orice fel și pentru orice fel de sccop ai avea nevoie în bucătărie. Află cum să organizezi spațiul de sub chiuvetă.
Ce beneficii pentru sănătate au tigăile de fontă
Vasele de fontă și efectele lor asupra sănătății sunt studiate de ceva vreme de oamenii de știință. Sunt studii care arată că există posibilitatea ca o cantitate mică de fier să ajungă în organism, însă acest lucru depinde de ceea ce gătești, de vechimea vasului și de modul în care a fost folosit.
Dacă suferi de anemie aportul de fier ar putea să îți fie benefic, însă momentan nu sunt concludente cercetările. Cel mai bine continuă cu tratamentul recomandat de medic.
Ce poți să gătești în vase de fontă
Vasele de fontă sunt foarte versatilă. Găsești mărimea și forma potrivită pentru orice fel de preparat ai nevoie.
Poți să le folosești pentru sotat, fiert, copt, prăjit pentru carne, legume, pâine, brânzeturi, ouă. Practic poți face îl ele orice vrei, timp și imaginație să ai. Află mai multe despre ce poți găti în tigaia neaderentă.
Totuși, nu sunt recomandat pentru fiertul apei sau pentru fiert la foc mic pentru perioade lungi de timp. Alimentele vor avea un gust ușor metalic, mai ales dacă folosești ingrediente acide cum sunt roșiile, sucul de lămâie, vinul sau oțetul.
Cum se întrețin tigăile de fontă
Varianta cea mai ușor ușor de întreținut, dar și mai scumpă este să cumperi vase de fontă emailate. Cele clasice au la început un proces mai anevoios de pregătire, dar când începi să îl înțelegi lucrurile sunt mai simple.
Tigăile de fontă clasice trebuie spălate cu apă și săpun înainte de prima utilizare. Apoi trebuie uscate complet. Apoi, se unge pe toată suprafața interioară și exterioară cu ulei de floarea-soarelui și se pune la cuptor cu fața în jos la temperatura maximă a acestuia pentru o oră. După aceea, se lasă să se răcească. Verifică și sfaturile date de producător și respectă-le pe acelea.
După fiecare folosire vasele de fontă trebuie curățate pentru a preveni ruginirea, dar și pentru a-i păstra suprafața neaderentă.
Nu folosi detergenți de vase puternici și nici bureți foarte abrazivi. Uneori este suficient să folosești doar mâna. Dacă simți nevoia poți repeta procesul de ”asezonare”, ungând vasul din nou cu ulei și punându-la cuptor. După curățare trebuie uscat complet pentru a te asigura că nu ruginește.