Totul despre tigăile de fontă. Cum trebuie alese și ce avantaje au

Vasele de gătit din fontă au revenit la modă fiind recomandate de bucătari pentru rezistența lor, dar și de nutriționiști pentru faptul că nu interferează cu alimentele. Adevărul este că sunt folosite de sute de ani pentru că sunt ușor de folosit, de curățat și de depozitat.

Tigăile de fontă aranjate pe o masă albă
Tigăile de fontă pot avea diverse forme și mărimi / Shutterstock

Dacă nu ai folosit până acum tigăi de fontă sau alte vase din acest material probabil te simți intimidată de poveștile pe care le-ai auzit despre cât de greu se curăță și se întrețin. Nu ar trebui, pentru că odată ce ai înțeles principiile de gătit și de utilizare îți vei da seama că sunt singurele vase de care ai nevoie.

De ce să folosești tigăi de fontă

Unul dintre motivele pentru care tigăile de fontă sunt utilizate de sute de ani este că sunt aproape indestructibile. Aceste tiigăi sunt genul de vase pe care le poți lăsa moștenire din generație în generație.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

În plus, dacă este întreținută cum trebuie își va crea propria suprafață neaderentă.

Pe lângă rezistență și faptul că nu se lipește mai nimic de ea, tigaia de fontă mai are avantajul de a păstra foarte bine căldura.

Din momentul în care se încălzește rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Acest avantaj este și un dezavantaj, pentru că se va răci foarte greu. Ai grijă cum o mânuiești.

Vasele de fontă pot fi folosite pe mai multe tipuri de surse de căldură: pe aragaz cu gaz, pe plită electrică, chiar și pe cea cu inducție sau la cuptor. În plus, poți să le iei și în campinguri pentru că nu li se întâmplă nimic dacă sunt puse direct pe flacără.

După ce ai folosit tigaia de fontă este și ușor de curățat. După ce ai înțeles care sunt principiile de curățare vei realiza că nu este mai greu de lucrat cu ea decât cu cele din aluminiu sau din alt material.

Prețul este și el un argument demn de luat în seamă. Poate la început ți se va părea mare, dar dacă iei în considerare faptul că poți folosi vasele de fontă o viață o poți considera o investiție pe termen lung.

Cumpărând pe rând diverse modele și dimensiuni vei ajunge să ai tot ce îți trebuie. Poți găsi vase din fontă de orice fel și pentru orice fel de sccop ai avea nevoie în bucătărie. Află cum să organizezi spațiul de sub chiuvetă.

Ce beneficii pentru sănătate au tigăile de fontă

Vasele de fontă și efectele lor asupra sănătății sunt studiate de ceva vreme de oamenii de știință. Sunt studii care arată că există posibilitatea ca o cantitate mică de fier să ajungă în organism, însă acest lucru depinde de ceea ce gătești, de vechimea vasului și de modul în care a fost folosit.

Dacă suferi de anemie aportul de fier ar putea să îți fie benefic, însă momentan nu sunt concludente cercetările. Cel mai bine continuă cu tratamentul recomandat de medic.

Ce poți să gătești în vase de fontă

Vasele de fontă sunt foarte versatilă. Găsești mărimea și forma potrivită pentru orice fel de preparat ai nevoie.

Poți să le folosești pentru sotat, fiert, copt, prăjit pentru carne, legume, pâine, brânzeturi, ouă. Practic poți face îl ele orice vrei, timp și imaginație să ai. Află mai multe despre ce poți găti în tigaia neaderentă.

Totuși, nu sunt recomandat pentru fiertul apei sau pentru fiert la foc mic pentru perioade lungi de timp. Alimentele vor avea un gust ușor metalic, mai ales dacă folosești ingrediente acide cum sunt roșiile, sucul de lămâie, vinul sau oțetul.

Cum se întrețin tigăile de fontă

Varianta cea mai ușor ușor de întreținut, dar și mai scumpă este să cumperi vase de fontă emailate. Cele clasice au la început un proces mai anevoios de pregătire, dar când începi să îl înțelegi lucrurile sunt mai simple.

Tigăile de fontă clasice trebuie spălate cu apă și săpun înainte de prima utilizare. Apoi trebuie uscate complet. Apoi, se unge pe toată suprafața interioară și exterioară cu ulei de floarea-soarelui și se pune la cuptor cu fața în jos la temperatura maximă a acestuia pentru o oră. După aceea, se lasă să se răcească. Verifică și sfaturile date de producător și respectă-le pe acelea.

După fiecare folosire vasele de fontă trebuie curățate pentru a preveni ruginirea, dar și pentru a-i păstra suprafața neaderentă.

Nu folosi detergenți de vase puternici și nici bureți foarte abrazivi. Uneori este suficient să folosești doar mâna. Dacă simți nevoia poți repeta procesul de ”asezonare”, ungând vasul din nou cu ulei și punându-la cuptor. După curățare trebuie uscat complet pentru a te asigura că nu ruginește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
10 decembrie, 05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide