Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

Pentru că varza murată este unul dintre alimentele de bază în sezonul rece, îți propunem să încerci rețeta de Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Combinația de ingrediente este foarte populară în bucătăria românească.

Maria Udrea
Publicat: 9 februarie 2024, 07:00

Galerie foto

Carnea afumată oferă un gust deosebit verzei murate / Shutterstock

Carnea de porc este gătită cel mai des iarna, atunci este considerat sezonul ei. În sezonul cald se preferă mai mult carnea de pasăre, pentru că este mai ușoară și mai puțin calorică. la fel putem spune și despre varză. În sezonul rece se prepară varza murată, iar în sezonul cald se preferă varza proaspătă. Varza călită se poate prepara în diferite combinații. Cea mai simplă combinație este cea în care se folosește doar varză cu ceapă și ulei. Este cea mai populară rețetă de varză care se poate prepara și pentru zilele de post.

Citește și

Carnea de porc este cea mai potrivită pentru a da gust rețetelor de varză, mai ales dacă este și afumată. Nu refuză nimeni o porție de vază cu ciolan afumat. Iar dacă mai este servită și cu mămăliguță, deliciul este maxim.

Descoperă și o rețetă din bucătăria austriacă denumită Krautsuppe. Este o rețetă de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat sau cu cârnați afumați. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată cu listă de ingrediente și pași necesari pentru varză călită cu morcovi și carne de porc afumată.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei pregăti varza murată. Aceasta necesită scurgere din saramura în care a stat, apoi tocare și punere în apă rece. Lasă varza murată pentru aproximativ 10-12 minute în apă rece, să mai elimine din sare. Apoi scurge-o bine și las-o într-o sită până când pregătești și celelalte ingrediente.

Cum prepari rețeta de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată

Așază o tigaie cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se încingă și rumenește ușor carnea porționată în felii. Rumenește-o pe ambele părți, atât cât să-și lase aroma de afumătură în ulei. Transferă feliile de carne în alt vas și pune un capac peste acesta.

În uleiul din tigaie adaugă ceapa tocată mărunt și doi morcovi răzuiți. Călește ușor ingredientele în uleiul încins, apoi adaugă varza bine scursă. Pe ceilalți morcovi taie-i în rondele sau în bucăți mai mari, apoi adaugă-i peste restul ingredientelor.

Presară și puțin piper, adaugă foile de dafin și amestecă ușor toate ingredientele. Așază un capac peste tigaia cu ingrediente și lasă-le să se prepare la foc lent pentru aproximativ 30 de minute. Din când în când mai agită tigaia pentru a nu se arde varza. Dacă lichidul din tigaie scade, adaugă puțină apă.

La baza unui vas termorezistent așază crenguțele de cimbru și adaugă toate ingredientele din tigaie precum și bucățile de carne. Introdu vasul în cuptor și setează temperatura la 165 de grade Celsius, pentru maxim 30 de minute.

Apoi te poți bucura de o porție delicioasă de varză călită cu morcovi și carne de porc afumată, caldă, servită cu mămăliguță sau cu pâine de casă. Un ardei iute alături, aduce un plus de gust picant, dar și de sănătate.

Descoperă și o rețetă de varză acră de post, cu cimbru și mărar verde.

Citește și
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Te-ar mai putea interesa și
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: „Unele nu ştiu limita”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Una dintre „cele mai mari înșelătorii online” din lume a afectat consumatori din Europa și SUA. Cum erau păcălite victimele
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Salată de ouă cu brânză în chifle pufoase
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat

Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat