Vinete în ulei de măsline, la borcan, pentru iarnă
Este sezonul vinetelor și te gândești că ar fi timpul să conservi din ele și pentru iarnă, dar nu ai loc suficient în congelator? Îți recomandăm să încerci rețeta de vinete în ulei de măsline, la borcan.
Galerie foto
Conservate la borcan vinetele își păstrează atât gustul cât și proprietățile. Este unul dintre cele delicioase moduri de conservare a vinetelor. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru o astfel de conservă. Ulterior, poți prepara din vinetele conservate diferite salate. Le poți include și în alte preparate, precum un ghiveci de legume sau în diferite aperitive. Le poți servi și ca atare, alături de o friptură, dar le poți adăuga și în rețete de pizza, de lasagna sau de musaca.
Chiar dacă găsești pe piață vinete pe tot parcursul anului, vinetele sunt cele mai gustoase vara, pentru că atunci este sezonul lor. În extrasezon găsești vinete de solar care nu au aceleași proprietăți cu cele de grădină. Nu ezita să profiți de sezonul lor pentru a le include în alimentația ta. Sunt pline de vitamine și minerale și sunt sărace în calorii.
Conservă-le și pentru iarnă preparând clasica rețetă de zacuscă de vinete, așa cum o preparau mamele sau bunicile. Dar pune și vinete în ulei de măsline la borcan, pentru iarnă, urmărind rețeta pe care ți-o oferim mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor pe care le speli, le ștergi bine apoi le tai în rondele. Așază rondelele de vinete pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Între timp te poți ocupa și de sterilizarea borcanelor.
Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și sticlelor pentru conserve.
Cum prepari vinete în ulei de măsline, la borcan
După ce rondelele de vinete sunt deshidratate iar la suprafața lor s-au format multe picături de apă, tamponează-le cu prosoape de hârtie absorbante.
Apoi încinge un grill sau o tigaie la foc de intensitate medie. Unge grillul ușor cu ulei și rumenește rondelele de vinete întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Nu le rumeni în exces ci doar până când sunt ușor pătrunse. O altă variantă ar fi să prăjești vinetele într-o tigaie cu ulei, tot până când se pătrund ușor. Mai există și a treia variantă în care opărești vinetele în apă clocotită cu puțină sare. După ce pregătești vinetele optând pentru una dintre variantele menționate, le lași la scurs pe prosoape de hârtie.
Apoi, așezi la baza borcanelor cât 2-3 căței de usturoi tăiați felii sau zdrobiți. Peste aceștia așezi rondele de vinete și presari oregano și cimbrișor. Adaugi din nou usturoi, rondele de vinete și ierburi uscate și repeți straturile până când umpli borcanele.
Toarnă ulei de măsline în borcane până când acoperi vinetele. Agită borcanele rotindu-le pe masă așa încât să nu rămână goluri de aer între straturi. Mai pune deasupra puțin usturoi, câte o linguriță de sare grunjoasă, câteva boabe de piper, cimbrișor, și oregano.
Adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan de 800 gr sau o linguriță în borcanul de 400 gr.
Înfiletează capacele borcanelor și fierbe-le într-o cratiță cu apă pentru 30 de minute. După fierbere, lasă borcanele în apă până când se vor răci.
Te poți bucura de aceste vinete în ulei de măsline la borcan cât este iarna de mare, incluzându-le în meniurile tale zilnice.
Dacă mai dorești și alte conserve pe bază de vinete, poți încerca rețeta de vinete conservate în sos de roșii, la borcan.