Vinete în ulei de măsline, la borcan, pentru iarnă

Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Este sezonul vinetelor și te gândești că ar fi timpul să conservi din ele și pentru iarnă, dar nu ai loc suficient în congelator? Îți recomandăm să încerci rețeta de vinete în ulei de măsline, la borcan.

Maria Udrea
Publicat: 14 iulie 2023, 06:00

Galerie foto

Vinetele conservate în ulei de măsline pot fi savurate alături de alte garnituri / Shutterstock

Conservate la borcan vinetele își păstrează atât gustul cât și proprietățile. Este unul dintre cele delicioase moduri de conservare a vinetelor. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru o astfel de conservă. Ulterior, poți prepara din vinetele conservate diferite salate. Le poți include și în alte preparate, precum un ghiveci de legume sau în diferite aperitive. Le poți servi și ca atare, alături de o friptură, dar le poți adăuga și în rețete de pizza, de lasagna sau de musaca.

Citește și

Chiar dacă găsești pe piață vinete pe tot parcursul anului, vinetele sunt cele mai gustoase vara, pentru că atunci este sezonul lor. În extrasezon găsești vinete de solar care nu au aceleași proprietăți cu cele de grădină. Nu ezita să profiți de sezonul lor pentru a le include în alimentația ta. Sunt pline de vitamine și minerale și sunt sărace în calorii.

Conservă-le și pentru iarnă preparând clasica rețetă de zacuscă de vinete, așa cum o preparau mamele sau bunicile. Dar pune și vinete în ulei de măsline la borcan, pentru iarnă, urmărind rețeta pe care ți-o oferim mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor pe care le speli, le ștergi bine apoi le tai în rondele. Așază rondelele de vinete pe o suprafață plană și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Între timp te poți ocupa și de sterilizarea borcanelor.

Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor și sticlelor pentru conserve.

Cum prepari vinete în ulei de măsline, la borcan

După ce rondelele de vinete sunt deshidratate iar la suprafața lor s-au format multe picături de apă, tamponează-le cu prosoape de hârtie absorbante.

Apoi încinge un grill sau o tigaie la foc de intensitate medie. Unge grillul ușor cu ulei și rumenește rondelele de vinete întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Nu le rumeni în exces ci doar până când sunt ușor pătrunse. O altă variantă ar fi să prăjești vinetele într-o tigaie cu ulei, tot  până când se pătrund ușor. Mai există și a treia variantă în care opărești vinetele în apă clocotită cu puțină sare. După ce pregătești vinetele optând pentru una dintre variantele menționate, le lași la scurs pe prosoape de hârtie.

Apoi, așezi la baza borcanelor cât 2-3 căței de usturoi tăiați felii sau zdrobiți. Peste aceștia așezi rondele de vinete și presari oregano și cimbrișor. Adaugi din nou usturoi, rondele de vinete și ierburi uscate și repeți straturile până când umpli borcanele.

Toarnă ulei de măsline în borcane până când acoperi vinetele. Agită borcanele rotindu-le pe masă așa încât să nu rămână goluri de aer între straturi. Mai pune deasupra puțin usturoi, câte o linguriță de sare grunjoasă, câteva boabe de piper, cimbrișor, și oregano.

Adaugă câte o lingură de oțet în fiecare borcan de 800 gr sau o linguriță în borcanul de 400 gr.

Înfiletează capacele borcanelor și fierbe-le într-o cratiță cu apă pentru 30 de minute. După fierbere, lasă borcanele în apă până când se vor răci.

Te poți bucura de aceste vinete în ulei de măsline la borcan cât este iarna de mare, incluzându-le în meniurile tale zilnice.

Dacă mai dorești și alte conserve pe bază de vinete, poți încerca rețeta de vinete conservate în sos de roșii, la borcan.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Ruladă din piept de curcan la cuptor. Ce poți să mai adaugi pentru un gust aparte
Cele mai noi articole hellotaste
06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
05:22
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
05:00
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
25 decembrie, 05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
25 decembrie, 05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
25 decembrie, 05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Universul are un mesaj special pentru aceste semne zodiacale în ziua de 27 decembrie 2024. Află despre ce este vorba
Reacţia unui danez când gustă pentru prima dată răcitură
Reacţia unui danez când gustă pentru prima dată răcitură
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: „N-am crezut că voi avea o soție româncă”. Dezvăluiri rare
Florin Răducioiu a rupt tăcerea despre logodnica cu 10 ani mai tânără: „N-am crezut că voi avea o soție româncă”. Dezvăluiri rare
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Toni Costa, fostul partener al faimoasei Adamari Lopez, are o nouă iubită. Cine este femeia care i-a furat inima celebrului dansator
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Salariile medii din Europa. Ce loc ocupă România în top
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Inflamațiile gingivale cauzate de temperaturile scăzute: sfaturi pentru părinți
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Paris Hilton a purtat doar o fundă uriașă de Crăciun: „Prezența mea este un cadou”
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
Obezitatea la copii. Care sunt riscurile excesului ponderal
fresh

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă

Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă