Vinete parmigiana. Deliciul italienesc de care nu te mai saturi
Vinete parmigiana sau parmigiana di melanzane este unul dintre cele mai populare preparate italienești. Îmbină într-un mod delicios legumele cu brânzeturile, aromele completându-se unele pe celelalte.
Vinetele sunt ca un burete care absoarbe multă aromă, așa că în pulpa lor se vor impregna aromele celorlalte ingrediente. Pentru unii gurmanzi, aceasta este cea mai bună rețetă în care se folosesc aceste legume.
Vinetele parmigiana nu se fac greu, însă trebuie să respecți pașii pentru ca rezultatul să fie cât mai aproape de cel autentic italienesc. Preparatul este specific sudului Italiei, însă pentru originile sale se luptă sicilienii, dar și locuitorii din Parma și Napoli.
Totuși, prima atestare documentară a preparatului vine din 1733, când bucătarul Vicenzo Corrado din Puglia l-a pregătit pentru prima dată pentru o masă a unor nobili. A folosit dovlecei în loc de vinete, dar restul rețetei seamănă cu cel de vinete parmigiana de astăzi.
Cum se prepară rețeta de vinete parmigiana ca în Italia
Nu trebuie să cureți legumele de coajă, însă este esențial să le lași la scurs minimum o oră după ce le-ai sărat. Nu doar că vei scăpa de excesul de umiditate, care le va face mai crocante, dar elimini și riscul de a fi amare.
Un alt pas care ajută la prăjit este presărarea cu făină. Fă acest lucru cu câteva felii, apoi prăjește-le. Vinetele vor absorbi imediat făina și nu vor mai fi la fel de crocante.
Dacă totuși vrei să le cureți de coajă o poți face. Deși aceasta este și ea bogată în nutrienți, este mai greu de digerat de anumite persoane. Depinde de tine dacă faci sau nu acest pas.
O altă variantă pentru a face această rețetă mai ușoară este să coci vinetele pe grătar, fără să le mai treci prin făină.
Vinetele se pot prăji chiar și cu câteva zile înainte de a le folosi. În acest caz, trebuie să le pui într-o caserolă după ce le-ai prăjit, le-ai lăsat pe un prosop de hârtie și au ajuns la temperatura camerei. Apoi le pui la congelator până când vei găti parmigiana di melanzane.
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie vinetele în felii subțiri și se pun într-o strecurătoare. Se stropesc ușor cu sare și se lasă deoparte o oră.
Între timp, se face sosul simplu de roșii. Se taie mărunt o ceapă și se călește într-o tigaie cu ulei de măsline împreună cu usturoiul până devin translucide și moi, dar fără să se rumenească. Se adaugă pasta de roșii și busuiocul. Se adaugă un praf de sare și piper, se amestecă. Apoi se lasă să fiarbă ușor 10-15 minute. Se lasă deoparte.
Cum pregătești vinetele
Se clătesc feliile de vinete sub jet de apă rece și se uscă cu un prosop de hârtie. Se presară ușor cu făină, scuturând orice exces, apoi se prăjesc în ulei de floarea-soarelui câteva secunde pe fiecare parte. Se scot pe un prosop de bucătărie pentru a îndepărta orice exces de ulei.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un vas rezistent la cuptor se pune sos de roșii, apoi se adaugă un strat de vinete. Deasupra se pun parmezan, cuburi de mozzarella, un praf de piper și câteva linguri de sos de roșii. Se păstrează ⅓ din sos pentru stratul final. Se continuă cu următorul strat până când se termină ingredientele.
Pentru ultimul strat, se pune cu lingura sos de roșii și se acoperă cu parmezan și mozzarella. Deasupra se pune o folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se îndepărtează folia și se mai coace încă 20 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.