Vinete parmigiana. Deliciul italienesc de care nu te mai saturi

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Vinete parmigiana sau parmigiana di melanzane este unul dintre cele mai populare preparate italienești. Îmbină într-un mod delicios legumele cu brânzeturile, aromele completându-se unele pe celelalte.

vas cu vinete parmigiana
Rețeta de vinete parmigiana este apropiată de cea de musaca / Shutterstock

Vinetele sunt ca un burete care absoarbe multă aromă, așa că în pulpa lor se vor impregna aromele celorlalte ingrediente. Pentru unii gurmanzi, aceasta este cea mai bună rețetă în care se folosesc aceste legume.

Vinetele parmigiana nu se fac greu, însă trebuie să respecți pașii pentru ca rezultatul să fie cât mai aproape de cel autentic italienesc. Preparatul este specific sudului Italiei, însă pentru originile sale se luptă sicilienii, dar și locuitorii din Parma și Napoli.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, prima atestare documentară a preparatului vine din 1733, când bucătarul Vicenzo Corrado din Puglia l-a pregătit pentru prima dată pentru o masă a unor nobili. A folosit dovlecei în loc de vinete, dar restul rețetei seamănă cu cel de vinete parmigiana de astăzi.

Cum se prepară rețeta de vinete parmigiana ca în Italia

Nu trebuie să cureți legumele de coajă, însă este esențial să le lași la scurs minimum o oră după ce le-ai sărat. Nu doar că vei scăpa de excesul de umiditate, care le va face mai crocante, dar elimini și riscul de a fi amare.

Un alt pas care ajută la prăjit este presărarea cu făină. Fă acest lucru cu câteva felii, apoi prăjește-le. Vinetele vor absorbi imediat făina și nu vor mai fi la fel de crocante.

Dacă totuși vrei să le cureți de coajă o poți face. Deși aceasta este și ea bogată în nutrienți, este mai greu de digerat de anumite persoane. Depinde de tine dacă faci sau nu acest pas.

O altă variantă pentru a face această rețetă mai ușoară este să coci vinetele pe grătar, fără să le mai treci prin făină.

Vinetele se pot prăji chiar și cu câteva zile înainte de a le folosi. În acest caz, trebuie să le pui într-o caserolă după ce le-ai prăjit, le-ai lăsat pe un prosop de hârtie și au ajuns la temperatura camerei. Apoi le pui la congelator până când vei găti parmigiana di melanzane.

Ingrediente

Mod de preparare

Se taie vinetele în felii subțiri și se pun într-o strecurătoare. Se stropesc ușor cu sare și se lasă deoparte o oră.

Între timp, se face sosul simplu de roșii. Se taie mărunt o ceapă și se călește într-o tigaie cu ulei de măsline împreună cu usturoiul până devin translucide și moi, dar fără să se rumenească. Se adaugă pasta de roșii și busuiocul. Se adaugă un praf de sare și piper, se amestecă. Apoi se lasă să fiarbă ușor 10-15 minute. Se lasă deoparte.

Cum pregătești vinetele

Se clătesc feliile de vinete sub jet de apă rece și se uscă cu un prosop de hârtie. Se presară ușor cu făină, scuturând orice exces, apoi se prăjesc în ulei de floarea-soarelui câteva secunde pe fiecare parte. Se scot pe un prosop de bucătărie pentru a îndepărta orice exces de ulei.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un vas rezistent la cuptor se pune sos de roșii, apoi se adaugă un strat de vinete. Deasupra se pun parmezan, cuburi de mozzarella, un praf de piper și câteva linguri de sos de roșii. Se păstrează ⅓ din sos pentru stratul final. Se continuă cu următorul strat până când se termină ingredientele.

Pentru ultimul strat, se pune cu lingura sos de roșii și se acoperă cu parmezan și mozzarella. Deasupra se pune o folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 20 de minute. Apoi se îndepărtează folia și se mai coace încă 20 de minute. Se lasă să se odihnească 5 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
vinete pane servite pe un tocător de lemn
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vinete pane. Rețeta simplă și gustoasă
Vinete coapte la cuptor aranjate într-o tavă
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Două jumătăți de vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella pe o farfurie albă, alături de un bol cu sos, un bol cu piper, o sticlă cu ulei și un ștergar
Galerie foto
Vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella
Vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
Vitamina care ar putea crește rezistența la cancer. Studiu îmbucurător în revista Science
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide