Vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella
Pentru felul principal de la masa de prânz, rețeta de vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella poate fi una dintre opțiuni. Preparate în acest mod vinetele sunt și gustoase și consistente, oferă sățietate pentru o perioadă mai îndelungată.
Vinetele nu sunt doar gustoase și sățioase, ci oferă o mulțime de beneficii organismului. Au un conținut bogat de vitamina C și K și sunt bogate în fibre și antioxidanți. Conținutul ridicat de fibre poate contribui la reducerea zahărul din sânge, prin încetinirea ratei de digestie și totodată de absorbție a zahărului din organism. Astfel că adăugând vinetele în alimentație, acestea pot ajuta ținerea sub control a glicemiei.
Din vinete se pot prepara o mulțime de preparate, de la salate, la aperitive și mâncăruri scăzute. Salata de vinete este prima pe care o prepară toată lumea, atunci când apar vinetele pe piață. Descoperă aici și o rețetă de salată de vinete cu ardei și usturoi, cremoasă și delicioasă. În continuare vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarella.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor care necesită spălare și secționare în jumătăți, apoi scobirea interiorului și deshidratare. Cât stau vinetele la deshidratat, poți pregăti și ingredientele pentru umplutura vinetelor, dar și vasul în care le vei introduce la cuptor.
Descoperă și o rețetă de vinete umplute cu carne.
Cum prepari vinete umplute cu legume și gratinate
După ce ai spălat vinetele le secționezi transversal, pe lungime, dar le păstrezi și codițele atât pentru aspect, cât și pentru a se menține vinetele ferme după coacere. Apoi, cu vârful unui cuțit cu lama subțire secționează un contur de 2 cm, față de margine, de jur împrejurul vinetelor. Folosește o lingură și scobește miezul vinetelor din interior, pe lângă conturul format. Presară sare în interiorul vinetelor scobite și lasă-le să se deshidrateze timp de 10-12 minute.
Toacă miezul vinetelor în cuburi micuțe și presară sare și peste acestea. Lasă-le la deshidratat alături de bărcuțele din vinete, apoi le presezi cu prosoape de hârtie pentru a absorbi lichidul format. Se va elimina, astfel, din gustul amărui al sucului de vinete.
Așază pe flacăra aragazului o tigaie și adaugă 2-3 linguri de ulei la încins. Apoi călește ușor ceapa și usturoiul, curățate și tocate mărunt. Adaugă cuburile de vinete, ardeiul tocat și roșiile tocate sau feliate.
Condimentează ingredientele din tigaie cu sare, piper, oregano și busuioc. Amestecă-le ușor și lasă-le să se pătrundă ușor. Cu aceste ingrediente umple bărcuțele de vinete și așază-le într-o formă de copt. Pune-le la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute. După acest interval de timp, scoate forma cu vinete din cuptor, presară verdeață și mozzarella și le mai lasă-le 7-8 minute în cuptor, să se gratineze.
Servește delicioasele vinete umplute cu legume și gratinate cu mozzarela ușor calde, decorate cu frunze proaspete de busuioc, alături de legume proaspete sau o salată.
Dacă îți plac preparatele cu vinete, pentru data viitoare poți să încerci rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.