Zacuscă de dovlecei. Rețeta simplă și rapidă
Rețeta de zacuscă de dovlecei este delicioasă la micul dejun sau ca aperitiv alături de alte preparate tradiționale, ori ca fel principal în zilele de post. Se face foarte ușor și are o aromă intensă.
Dacă ai câțiva dovlecei cu care nu știi ce să faci, atunci îi poți transforma într-o zacuscă de care să te bucuri la iarnă. Este ca o tocăniță delicioasă pe care o poți folosi atunci când nu ai timp să gătești și vrei să mănânci ceva gustos și rapid. Dacă vrei poți chiar să o încălzești puțin înainte de a o consuma.
Zacusca de dovlecei se poate consuma ca atare, dar este o garnitură excelentă pentru preparate din carne de porc, de pui sau de vită. Dacă mai adaugi și câteva murături vei avea o masă pe cinste.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o tigaie mare, se încinge uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă și ușor aurie. Apoi se adaugă cubulețele de dovlecei și ardei gras. Se lasă să se gătească împreună cu ceapa timp de aproximativ 5-7 minute sau până când se înmoaie puțin.
Cum prepari rețeta de zacuscă de dovlecei
Apoi se pun roșiile tocate în tigaie și se amestecă bine. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 15-20 de minute, sau până când dovleceii și ardeii grași sunt complet înmuiați și sosul s-a îngroșat.
Descoperă și câte tipuri de dovlecei există și cum se gătește fiecare.
După aceea, se pun usturoiul zdrobit și, ardeiul iute tăiat mărunt, dacă se folosește. Se amestecă bine și se mai gătește pentru încă 1-2 minute pentru a omogeniza aromele.
Se condimentează cu sare și piper după gust. Se ia tigaia de pe foc și se lasă zacusca să se răcească puțin. După aceea, se transferă în recipiente de sticlă curate și se închid.
Trucurile bunicii pentru cea mai bună zacuscă
Zacusca de dovlecei este o alternativă mai ușor de făcut și mai sănătoasă la varianta clasică cu vinete și ardei copți. Alege dovlecei proaspeți și tineri, de preferat din grădină sau de la producători locali, pentru că au o textură mai fină și un gust mai bun.
Înainte de a-i folosi curăță-i de coajă, mai ales dacă sunt mai bătrâni. Dacă ai dovlecei mai mici, poți lăsa o parte din coajă pentru mai multă aromă și textură.
Descoperă și o rețetă de dovlecei umpluți cu legume.
Dovleceii conțin multă apă, așa că după ce îi tai în bucăți, pune-i într-o sită sau pe un prosop curat și lasă-i să se scurgă pentru aproximativ 30 de minute. Acest lucru va ajuta la eliminarea excesului de apă, iar zacusca nu va fi prea apoasă.
Încearcă și rețeta de supă rece de dovlecei.
Poți folosi pentru zacuscă roșii coapte pe grătar sau uscate la soare. Vor avea o aromă mai bogată și mai intensă. De asemenea, poți pune ierburi aromatice proaspete sau uscate.
Dacă poți, folosește metode tradiționale de preparare, cum ar fi fierberea în cazane de cupru sau pe plită.