Zacuscă de vinete. Rețeta simplă pe care o vei face mereu
Zacusca nu lipsește din nicio cămară. Fie că nu știi ce să alegi pentru cină, fie că ai nevoie rapid de o gustare, o zacuscă de vinete te scoate din impas.
Pentru că acum găsești legume suculente și gustoase, poți să încerci o rețetă de zacuscă pe care o vei face din ce în ce mai des. Se face din legume coapte și prăjite. Secretul este să fie bine coapte și cât mai naturale.
Mai jos îți prezentăm lista de ingrediente de care ai nevoie și modul de preparare.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru a face zacuscă de vinete este să coci vinetele și ardeii. Dacă poți, coace-le pe un grătar pentru că sunt mai gustoase. După ce s-au răcit puțin curăță-le și toacă-le mărunt. Vinetele lasă-le la scurs pe un tocător de lemn sau într-o sită.
Ceapa o poți da printr-un tocător ca să nu stai să o toci manual. Când tai ceapa, aceasta eliberează în aer substanțe chimice iritante, care te fac să lăcrimezi. Uneori plângi de-a binelea, dar cum ceapa dă un gust atât de bun mâncărurilor, e greu să renunți la ea. Descoperă cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.
După ce ai tocat-o, călește-o în ulei la foc mic. Adaugă sarea și amestecă bine zacusca de vinete ca să nu se lipească.
Când s-a înmuiat, adaugă ardeii copți, bulionul, piperul și pasta de ardei iute dacă îți place gustul picant. Lasă să fiarbă și, când a dat în fiert, pune vinetele scurse și tocate și câteva frunze de dafin. Zacusca de vinete se fierbe 50-60 de minute, la foc mic.
Ai grijă să amesteci des ca să nu se prindă de fundul cratiței. Când este gata nu-ți mai rămâne decât să o pui în borcane.
Cum să păstrezi mult timp zacusca de vinete
Pentru a se păstra bine, este nevoie să ai borcanele sterilizate. Este bine să știi cum să sterilizezi borcanele, pentru că ai nevoie de asta ca să păstrezi gemurile, compoturile, zacusca de vinete și alte conserve pentru iarnă.
După ce ai sterilizat borcanele și ai pus zacusca de vinete în ele închide-le ermetic. Apoi pune peste ele o pătură sau câteva proasoape ca să păstrezi temperatura și să se răcească treptat. Lasă-le acolo până se răcesc complet.