10 rețete de garnituri pentru orice fel de mâncare. Preparate perfecte pentru mesele alături de cei dragi
Când vine vorba despre garnituri, cartofii sunt de obicei vedeta, deși există o mulțime de alte variante. Poți folosi orice fel de legume, paste, orez și chiar fructe pentru a prepara garnituri pentru felurile tale de mâncare preferate. Descoperă mai jos 10 rețete de garnituri pentru orice fel de mâncare. Aceste preparate sunt perfecte pentru mesele alături de cei dragi.
Garniturile trebuie alese în funcție de preparatul cu care le asociezi. De cele mai multe ori salata verde, cartofii prăjiți sau piure sunt alegerile preferate, însă nu trebuie să uiți că există și alte legume.
Poți alege dintr-o mulțime de moduri de preparare, condimente și dressinguri pentru a face garnituri interesante și gustoase.
Salată de fasole neagră și porumb
Salata de fasole neagră și porumb se potrivește cu tacos sau ca aperitiv cu tortilla. Se păstrează bine în frigider și poate fi preparată cu o zi înainte.
Ingrediente
- 400 g fasole neagră, clătită și scursă
- 160 g porumb,
- 1 avocado, tăiat cubulețe
- 1 jalapeño, semințele îndepărtate și tocate mărunt
- 100 g roșii cherry tăiate în sferturi
- 1 ceapă roșie, tăiată cubulețe
- coriandru proaspăt tocat
- sucul de la 1 limetă
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1/2 lingură de miere
- 1 cățel de usturoi, tocat
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 100 g brânză proaspătă sfărâmată
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă fasolea, porumbul, avocado, jalapeño, roșiile, ceapa și coriandrul. Într-un castron mic, se combină sucul de lămâie, uleiul, mierea și chimenul. Se asezonează cu sare și piper.
Se toarnă dressingul peste legume și se amestecă. Apoi se adaugă brânza și se amestecă din nou.
Broccoli la gratar
Asezonat cu puțin sos de soia, miere, sos Worcestershire și ketchup, broccoli la grătar îi va satisface chiar și pe cei mai mofturoși dintre meseni.
Ingrediente
- 1 kg broccoli
- 70 ml ulei de măsline extra virgin
- 2 linguri de sos Worcestershire
- 1 lingură de sos de soia
- 3 linguri de ketchup
- 1 lingură de miere
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1/2 linguriță de sare cușer
- piper negru proaspăt măcinat
- 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu, zdrobiți
- 100 g parmezan proaspăt ras
- felii de lămâie, pentru servire
Mod de preparare
Se preîncălzește grătarul la foc mediu. Se taie jumătatea inferioară a tulpinii de broccoli, apoi se despart buchețelele de broccoli. Într-un castron mare, se amestecă uleiul, sosul Worcestershire, sosul de soia, ketchup-ul, mierea și usturoiul. Se condimentează cu sare, piper și fulgi de ardei roșu. Se adaugă broccoli și se amestecă bine pentru ca fiecare buchet să fie acoperit. Se lasă să stea 10 minute.
Se pune broccoli pe grătar și se presară cu mai multă sare. Se pune broccoli până când devine fraged și ușor carbonizat, întorcându-l la fiecare 2 minute și ungând cu sosul rămas, 8-10 minute. Se presară cu parmezan și alți fulgi de ardei roșu și se servește cu felii de lămâie.
Salată grecească de năut
Salata grecească de năut are toate aromele pe care le iubești de la salata grecească clasică, transformate în ceva mai consistent și mai sățios, care se potrivește bine cu aproape orice. În plus, năutul are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Ingrediente
- 60 g iaurt grecesc
- mărar proaspăt tocat, plus mai mult pentru servire
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
- 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
- sare
- piper negru, proaspăt măcinat
- 400 g năut, clătit, scurse
- 1 ardei gras galben mic, tăiat în fâșii
- 1/2 ceapă roșie mică, tăiată în fâșii
- 1/2 castravete feliați pe lungime
- 50 g struguri roșii tăiați pe jumătate
- 60 g brânză feta mărunțită, plus mai mult pentru servire
- 60 g măsline Kalamata fără sâmburi, tăiate pe jumătate
Mod de preparare
Într-un castron mare se amestecă iaurtul, mărarul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul, 1/2 linguriță de sare și 1/4 linguriță de piper până când se omogenizează. Se adaugă năutul, ardeiul gras, ceapa, castraveții, brânza feta, măslinele și 1/2 linguriță de sare și se amestecă. Se mai pune brânză feta și mărar și se servește.
Salată de paste
Pentru a împiedica pastele să absoarbă tot sosul trebuie să amesteci ingredientele între ele cu aproximativ o oră înainte. Cu cât pastele sunt mai uscate, cu atât vor absorbi mai puțin, așa că asigură-te că pastele sunt scurse foarte bine mai întâi.
Ingrediente
Pentru salata de paste:
- 200 g paste mici, fierte
- 2 tulpini de țelină, tocate
- 1 ardei gras roșu, tocat
- 100 g măsline negre, feliate
- 1 morcov mediu, tocat
- pătrunjel proaspăt tocat, pentru ornat
Pentru sos:
- 200 g maioneză
- 2 linguri de oțet de vin roșu
- 1 lingură de zahăr granulat
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Într-un castron mare se combină pastele fierte, țelina, ardeiul gras, măslinele și morcovii.
Pentru dressing se amestecă într-un castron maioneza, oțetul și zahărul. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă până se omogenizează. Se toarnă dressingul peste amestecul de paste și se amestecă. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.
Sparanghel la air fryer
Cu timp minim și fără efort, poți avea o garnitură sănătoasă și elegantă în doar câteva minute. Cu o linguriță de ulei de măsline și puțin suc de lămâie pentru a-i da un plus de aromă poți face sparanghel la air fryer.
Ingrediente
- 400 g sparanghel, capetele dure îndepărtate
- 1 lingură de ulei de măsline extra virgin
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- felii de lămâie, pentru servire
Mod de preparare
Într-un castron mediu, se amestecă sparanghelul cu uleiul și se se asezonează cu sare. Se adaugă câteva felii de piper negru.
Într-un coș cu friteuză, se aranjează sparanghelul într-un singur strat. Se gătește la 220°C până când sparanghelul este fraged, aproximativ 7 minute. Se scoate, se aranjează pe un platou și se decorează cu felii de lămâie.
Frigărui de legume
Aceste frigărui au combinația perfectă de arome și texturi și se potrivesc cu orice fel de carne la grătar, dar și cu orez sau salată verde.
Ingrediente
- 2 dovlecei medii, tăiat în semiluni groase de 2-3 cm
- 300 g ciuperci champignon, curățate și tăiate la jumătate
- 1 ceapă roșie medie, tăiata felii
- 2 lămâi mici, tăiate în optimi
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 cățel de usturoi, ras
- cimbru proaspăt tocat, oregano sau rozmarin
- fulgi de ardei roșu
- sare cușer
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se pornește grătarul și se lasă să se încingă.
Pe fiecare frigăruie se pun dovlecel, ciuperci, ceapă și bucăți de lămâie, alternându-le. Într-un castron mic, se amestecă uleiul, usturoiul, ierburile și fulgii de ardei roșu.
Se ung legumele de pe frigăruie peste tot, apoi se asezonează sare și piper. Se pun pe grătar, întorcându-le ocazional, până când legumele sunt fragede și ușor carbonizate, 12-14 minute. Se servesc fierbinți.
Salată de cartofi la cuptor
Cei mai buni cartofi pentru această salată sunt cei roșii, pentru că au o textură mai făinoasă și vor putea fi fărâmițați mai ușor în etapa finală de amestecare.
Ingrediente
- 700 g cartofi tăiați pe jumătate
- 1 lingură de sare
- 170 g bacon tăiat în bucăți groase
- 100 g smântână
- 50 g maioneză
- 2 linguri de oțet de mere
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță de boia afumată
- 3 fire de ceapă verde , feliată
- 2 căței de usturoi, tocați
- pătrunjel proaspăt tocat, împărțit
- 70 g cheddar mărunțit
Mod de preparare
Într-o oală mare se pun cartofii cu apă rece și se adaugă o lingură de sare. Se aduce la punctul de fierbere și gătesc până când cartofii sunt ușor de străpuns ușor cu un cuțit, 13-15 minute. Se scurg și se pun din nou în oală. Se asezonează cu 1/4 linguriță de sare.
Între timp, într-o tigaie medie la foc mediu, se gătește baconul, amestecând ocazional, până devine crocantă, 7-9 minute. Se transferă pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie.
Într-un castron mare, se amestecă smântâna, maioneza, oțetul, piperul negru, boiaua de ardei și restul de o linguriță de sare până se omogenizează. Se adaugă cartofii calzi, baconul, ceapa verde, usturoi și pătrunjelul. Se adaugă brânza și se amestecă din nou pentru ca ingredientele să se combine. Se ornează cu pătrunjel rămas.
Bacon cu fasole, la cuptor
Baconul cu fasole la cuptor poate fi un fel de mâncare în sine, dar poate fi și garnitură pentru fripturi din carne, mai ales de porc.
Ingrediente
- 100 ml ketchup
- 100 ml sos barbeque
- 1 linguriță zahăr brun
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri de muștar Dijon
- 1 lingură de sos Worcestershire
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 400 g fasole neagră din conservă clătită și scursă
- 6 felii de bacon, tocate
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Într-un castron mare, se amestecă ketchup-ul, sosul barbeque, zahărul brun, muștarul Dijon, soul Worcestershire și usturoiul. Se asezonează cu sare și piper.
Se adaugă fasolea și se amestecă până când sunt acoperite, apoi se transferă într-o tavă mare de copt. Se acoperă cu bacon și se dă la cuptor până se rumenește și devine crocant, aproximativ o oră.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt un superaliment total, cu un conținut ridicat de vitamina C și fibre. Sunt foarte versatili putând fi gătiți atât în preparate dulci, cât și sărate.
Ingrediente
- 4 cartofi dulci, curățați
- ulei de măsline, opțional
- 4 linguri de unt
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Pe o tavă tapetată cu folie de aluminiu, se pun cartofii înțepați peste tot cu o furculiță. Se freacă exteriorul cu o cantitate mică de ulei de măslin. Se coc până se înmoaie, 45-50 de minute.
Se lasă să se răcească, apoi se desfac pe mijloc cu un cuțit și se acoperă cu o bucată de unt. Se asezonează cu sare și piper înainte de servire.
Salata de feta cu pepene verde
Cu echilibrul între dulce și sărat, această salată ușoară de vară se potrivește perfect cu pui la grătar, somon, orice fel de friptură sau chiar un hamburger cu carne de vită, pui sau legume.
Ingrediente
- 70 ml ulei de măsline extra virgin
- 2 linguri de oțet de vin rosu
- 1/2 linguriță de sare
- 400 g pepene roșu fără semințe tăiat cubulețe
- 1 castravete mediu, tocat
- 100 g feta mărunțită
- 1 ceapă roșie, feliată subțire
- mentă tocată grosier
- sare de mare fulgioasă, pentru garnitură (opțional)
Mod de preparare
Într-un castron mic, amestecați uleiul, oțetul și sarea. Într-un castron mare, se combină pepenele, castraveții, brânza feta, ceapa roșie și menta. Se adaugă dressingul și se amestecă. Se ornează cu mai multă mentă și sare de mare.