15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine

Poate ți se pare că sfaturile pe care ți le dă bunica legate de bucătărie sunt depășite, dar nu uita că cea mai bună mâncare din mâinile ei a ieșit. Experiența ei te poate ajuta să dai bucatelor gustul de care îți este dor din copilăria ta. Oricât de multe electrocasnice moderne ai e bine să  încerci și aceste trucuri de la bunica. Descoperă și tu cele 15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine. Iată ce poți face pentru a fi o gospodină desăvârșită.

femeie în vârstă gătind un aluat
Folosind câteva trucuri de la bunica poți să dai mai multă savoare bucatelor / Shutterstock

Lipsa aparaturii sofisticate le-a făcut pe mamele și bunicile noastre să își folosească imaginația și creativitatea pentru a găsi soluții. Din puținul pe care îl aveau reușeau să prepare bucate apetisante și gustoase pe care ni le amintim, poate, toată viața.

Trucurile de demult trec uneori nebăgate în seamă, însă ar trebui să le dai o șansă pentru că pot fi salvatoare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine

Trucurile de la bunica nu ar trbui să lipsească în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele urmează să preapre unele dintre cele mai delicioase rețete. Pentru a avea parte de cele mai bune reușite, uite mai jos câteva trucuri și sfaturi utile.

Răcește aluatul dacă vrei biscuiți mai denși

Aerul rece solidifică untul înainte lucru benefic în procesul de coacere. Cel mai bine să aduni aluatul într-o bilă și să îl lași la frigider peste noapte.

Când îl scoți și formezi biscuiții încearcă să lucrezi cât mai rapid pentru a-i pune la cuptor cât mai reci. Vei obține o gustare densă, iar aroma de unt va fi mult mai pregnantă.

Folosește o lingură de lemn pentru a amesteca ingredientele

Lingura de lemn este mai moale decât una de plastic și din acest motiv ingredientele se vor amesteca mult mai bine. În plus, lemnul nu este conductor de căldură. De aceea, poate fi folosit atunci când trebuie să combini ingrediente care nu trebuie să se încălzească în timpul procesului de gătire.

Află de ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala care fierbe. Vezi ce spun specialiștii în bucătărie.

Păstrează resturile de legume

Nu doar bunica păstra resturile de legume, ci o fac și bucătarii din marile restaurante. Sunt foarte utile pentru a face supe de legume pe care mai apoi să le folosești ca bază pentru alte preparate, dar și pentru alte rețete rapide.

Sunt perfecte pentru tocănițe, pilaf, carne la cuptor. Dacă nu ai nevoie de supa de legume atunci când ai gătit-o o poți congela și folosi mai târziu.

Pune întotdeauna sare în apa în care fierbi pastele

Sarea are rolul de a potența gustul mâncărurilor în general. În cazul pastelor atunci când adaugi un praf de sare în apa în care fierbi le ajuți să absoarbă mai mult din aromele sosului.

Folosește fructe și legume de sezon

În general, fructele și legumele care se coc în aceeași perioadă a anului se combină foarte bine. Aromele lor se întrepătrund și dau naștere unor preparate memorabile. Încearcă să pui în mâncare fructe și legume de sezon pentru un gust cât mai bun.

Fierbe pastele în supă de legume sau de carne

În regiunea Emilia-Romagna din Italia este o tehnică des întâlnită printre bucătari. Apa înlătură o parte din aroma pastelor, însă supa de legume sau de vită aduce un plus de gust. Poți apoi să gătești pastele doar cu unt și puțină brânză și tot vei obține un preparat delicios.

Ține puiul în lapte pentru 48 de ore

Carnea de pui are tendința să se usuce atunci când este gătit. Dacă vrei să ai o friptură fragedă și suculentă cea mai bună soluție este să pui puiul într-un vas și să îl acoperi cu lapte. Acest truc este potrivit și pentru carnea de curcan.

Nu limpezi niciodată pastele după fierbere

Dacă pui pastele fierte sub jet de apă nu faci decât să înlături tot amidonul. Sosul nu se va mai lipi de ele. Cel mai bine este să mai păstrezi o cantitate mică din apa în care au fiert pastele și să o adaugi în sos pentru a-l face mai gros.

Ai încredere în simțurile tale

Atunci când gătești trebuie să fii 100% prezent, conștient de mirosuri, culori, texturi și gusturi. Întotdeauna gustă din preparate pentru a putea aduce îmbunătățiri.

Ascute cuțitele în mod frecvent

Bucătarii profesioniști au o zicală: „un cuțit tocit este mai periculos decât unul bine ascuțit”. Dacă nu taie cum trebuie te vei forța să îl folosești și îți poate scăpa din mână, rănindu-te.

Gătește carnea în tigaie înainte de a o pune la cuptor

Chiar dacă vrei să faci o friptură la cuptor este bine să tragi carnea la tigaie pentru câteva minute, potrivit EatThis.com. În acest fel se vor activa toate mirosurile, iar sosurile din ea vor începe să curgă pentru un plus de aromă.

Timp îndelungat, foc mic și pași înceți

Aproape orice mâncare pe care o vei găti la foc mic pentru un timp la îndelungat va fi mai gustoasă decât una preparată pe grabă. Toate gusturile vor avea timp să se întrepătrundă, iar dacă gătești carne va fi mult mai fragedă.

Folosește mojarul și pistilul

Condimentele vor elibera arome mai puternice dacă sunt pisate într-un mojar chiar înainte de a fi adăugate în mâncare. Va dura mai mult timp mai merită să faci acest pas.

Alocă timp suficient gătitului

Înainte de a te apuca de gătit citește întreaga rețetă. Vei vedea de ce vase ai nevoie, de ce ingrediente și care sunt pașii pentru a te putea organiza mai bine.

Prepară supă de pește din oasele acestuia

Dacă filetezi un pește proaspăt nu arunca oasele. Pune-le la fiert cu legume și condimente și vei obține o supă foarte aromată și concentrată pe care o poți folosi apoi la alte preparate .

Citește și
CELE MAI CITITE
Nuci umplute cu cremă caramel pe un platou, alături de o linguriță cu cremă și un bol cu cremă
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Nuci umplute cu cremă caramel. Desert cu gust de copilărie
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii într-o tavă cu hârtie de copt
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Biscuiți cu glazură albă și inimioare roșii, perfecți pentru a fi dăruiți
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Terină de orez cu ton și ardei copți pe un platou alb, cu salată de crudități
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Terină de orez cu ton și ardei copți, pentru o masă savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
surimi pe o farfurie neagră alături de câteva legume sănătoase
Ce poți face cu surimi. 10 variante simple și delicioase
Ce poți face cu surimi. 10 variante simple și delicioase
O femeie care pune o tavă cu pizza la cuptor
Cum poți prelungi viața cuptorului tău printr-un simplu gest
Cum poți prelungi viața cuptorului tău printr-un simplu gest
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mai multe tipuri de măsline pe o masă
04:00
Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare Tipuri de măsline. Cum arată și cum se consumă fiecare
risotto cu ciuperci servit pe o farfurie albă
03:00
Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor Risotto cu ciuperci, echilibrul perfect între textura cremoasă și simplitatea ingredientelor
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
19 februarie, 09:00
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide 3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
19 februarie, 09:00
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
19 februarie, 07:00
13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă 13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
mic dejun bogat în proteine
19 februarie, 06:00
3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie 3 rețete pentru un mic dejun bogat în proteine. Cum să îți începi ziua cu energie
alimente cu data de expirare nelimitată
19 februarie, 05:00
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
combinații de vin cu brânză
18 februarie, 04:15
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe 15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Nativii care trec peste micile neînțelegeri
3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Nativii care trec peste micile neînțelegeri
3 zodii care își rezolvă conflictele pe 20 februarie 2024. Nativii care trec peste micile neînțelegeri
EXPERIMENT. Ce se întâmplă atunci când încercăm să reciclăm ambalaje prin sistemul garanţie-returnare
EXPERIMENT. Ce se întâmplă atunci când încercăm să reciclăm ambalaje prin sistemul garanţie-returnare
EXPERIMENT. Ce se întâmplă atunci când încercăm să reciclăm ambalaje prin sistemul garanţie-returnare
Ce a putut să spună Leonard Doroftei despre unica sa fiică: „Norocul ei e ăsta!” Vanessa e de o frumuseţe uimitoare
Ce a putut să spună Leonard Doroftei despre unica sa fiică: „Norocul ei e ăsta!” Vanessa e de o frumuseţe uimitoare
Ce a putut să spună Leonard Doroftei despre unica sa fiică: „Norocul ei e ăsta!” Vanessa e de o frumuseţe uimitoare
Irina Fodor l-a surprins pe Răzvan în cea mai neașteptată ipostază, în halat. Cât de sexy a apărut și cum i-a stricat pozele
Irina Fodor l-a surprins pe Răzvan în cea mai neașteptată ipostază, în halat. Cât de sexy a apărut și cum i-a „stricat” pozele
Irina Fodor l-a surprins pe Răzvan în cea mai neașteptată ipostază, în halat. Cât de sexy a apărut și cum i-a „stricat” pozele
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool când iei medicamente. Reacțiile la care puțini se gândesc
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool când iei medicamente. Reacțiile la care puțini se gândesc
Ce se întâmplă în corp dacă bei alcool când iei medicamente. Reacțiile la care puțini se gândesc
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Tocană de vită cu morcovi și țelină
Cum înveți un toddler să împartă jucăriile sau obiectele preferate
Cum înveți un toddler să împartă jucăriile sau obiectele preferate
Cum înveți un toddler să împartă jucăriile sau obiectele preferate
Miley Cyrus și tatăl ei sunt certați. Billy Ray Cyrus a încercat să o contacteze pe cântăreață pentru a o felicita pentru premiul Grammy
Miley Cyrus și tatăl ei sunt certați. Billy Ray Cyrus „a încercat să o contacteze” pe cântăreață pentru a o felicita pentru premiul Grammy
Miley Cyrus și tatăl ei sunt certați. Billy Ray Cyrus „a încercat să o contacteze” pe cântăreață pentru a o felicita pentru premiul Grammy
Cât de sănătoase sunt fructele uscate. Ce impact pot avea asupra sănătății
Cât de sănătoase sunt fructele uscate. Ce impact pot avea asupra sănătății
Cât de sănătoase sunt fructele uscate. Ce impact pot avea asupra sănătății
fresh
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Rețetă de lipie din albușuri de ou. Are multe proteine și puține calorii

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

Garam masala, amestecul de condimente care cuprinde dragostea indienilor pentru arome

4 alimente despre care crezi că sunt bogate în proteine, dar nu sunt

4 alimente despre care crezi că sunt bogate în proteine, dar nu sunt

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă

Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
închide