15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine

Poate ți se pare că sfaturile pe care ți le dă bunica legate de bucătărie sunt depășite, dar nu uita că cea mai bună mâncare din mâinile ei a ieșit. Experiența ei te poate ajuta să dai bucatelor gustul de care îți este dor din copilăria ta. Oricât de multe electrocasnice moderne ai e bine să  încerci și aceste trucuri de la bunica. Descoperă și tu cele 15 trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine. Iată ce poți face pentru a fi o gospodină desăvârșită.

femeie în vârstă gătind un aluat
Folosind câteva trucuri de la bunica poți să dai mai multă savoare bucatelor / Shutterstock

Lipsa aparaturii sofisticate le-a făcut pe mamele și bunicile noastre să își folosească imaginația și creativitatea pentru a găsi soluții. Din puținul pe care îl aveau reușeau să prepare bucate apetisante și gustoase pe care ni le amintim, poate, toată viața.

Trucurile de demult trec uneori nebăgate în seamă, însă ar trebui să le dai o șansă pentru că pot fi salvatoare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Trucuri de la bunica care te vor ajuta să gătești mai bine

Trucurile de la bunica nu ar trbui să lipsească în perioada sărbătorilor de iarnă. Gospodinele urmează să preapre unele dintre cele mai delicioase rețete. Pentru a avea parte de cele mai bune reușite, uite mai jos câteva trucuri și sfaturi utile.

Răcește aluatul dacă vrei biscuiți mai denși

Aerul rece solidifică untul înainte lucru benefic în procesul de coacere. Cel mai bine să aduni aluatul într-o bilă și să îl lași la frigider peste noapte.

Când îl scoți și formezi biscuiții încearcă să lucrezi cât mai rapid pentru a-i pune la cuptor cât mai reci. Vei obține o gustare densă, iar aroma de unt va fi mult mai pregnantă.

Folosește o lingură de lemn pentru a amesteca ingredientele

Lingura de lemn este mai moale decât una de plastic și din acest motiv ingredientele se vor amesteca mult mai bine. În plus, lemnul nu este conductor de căldură. De aceea, poate fi folosit atunci când trebuie să combini ingrediente care nu trebuie să se încălzească în timpul procesului de gătire.

Află de ce e bine să pui o lingură de lemn peste oala care fierbe. Vezi ce spun specialiștii în bucătărie.

Păstrează resturile de legume

Nu doar bunica păstra resturile de legume, ci o fac și bucătarii din marile restaurante. Sunt foarte utile pentru a face supe de legume pe care mai apoi să le folosești ca bază pentru alte preparate, dar și pentru alte rețete rapide.

Sunt perfecte pentru tocănițe, pilaf, carne la cuptor. Dacă nu ai nevoie de supa de legume atunci când ai gătit-o o poți congela și folosi mai târziu.

Pune întotdeauna sare în apa în care fierbi pastele

Sarea are rolul de a potența gustul mâncărurilor în general. În cazul pastelor atunci când adaugi un praf de sare în apa în care fierbi le ajuți să absoarbă mai mult din aromele sosului.

Folosește fructe și legume de sezon

În general, fructele și legumele care se coc în aceeași perioadă a anului se combină foarte bine. Aromele lor se întrepătrund și dau naștere unor preparate memorabile. Încearcă să pui în mâncare fructe și legume de sezon pentru un gust cât mai bun.

Fierbe pastele în supă de legume sau de carne

În regiunea Emilia-Romagna din Italia este o tehnică des întâlnită printre bucătari. Apa înlătură o parte din aroma pastelor, însă supa de legume sau de vită aduce un plus de gust. Poți apoi să gătești pastele doar cu unt și puțină brânză și tot vei obține un preparat delicios.

Ține puiul în lapte pentru 48 de ore

Carnea de pui are tendința să se usuce atunci când este gătit. Dacă vrei să ai o friptură fragedă și suculentă cea mai bună soluție este să pui puiul într-un vas și să îl acoperi cu lapte. Acest truc este potrivit și pentru carnea de curcan.

Nu limpezi niciodată pastele după fierbere

Dacă pui pastele fierte sub jet de apă nu faci decât să înlături tot amidonul. Sosul nu se va mai lipi de ele. Cel mai bine este să mai păstrezi o cantitate mică din apa în care au fiert pastele și să o adaugi în sos pentru a-l face mai gros.

Ai încredere în simțurile tale

Atunci când gătești trebuie să fii 100% prezent, conștient de mirosuri, culori, texturi și gusturi. Întotdeauna gustă din preparate pentru a putea aduce îmbunătățiri.

Ascute cuțitele în mod frecvent

Bucătarii profesioniști au o zicală: „un cuțit tocit este mai periculos decât unul bine ascuțit”. Dacă nu taie cum trebuie te vei forța să îl folosești și îți poate scăpa din mână, rănindu-te.

Gătește carnea în tigaie înainte de a o pune la cuptor

Chiar dacă vrei să faci o friptură la cuptor este bine să tragi carnea la tigaie pentru câteva minute, potrivit EatThis.com. În acest fel se vor activa toate mirosurile, iar sosurile din ea vor începe să curgă pentru un plus de aromă.

Timp îndelungat, foc mic și pași înceți

Aproape orice mâncare pe care o vei găti la foc mic pentru un timp la îndelungat va fi mai gustoasă decât una preparată pe grabă. Toate gusturile vor avea timp să se întrepătrundă, iar dacă gătești carne va fi mult mai fragedă.

Folosește mojarul și pistilul

Condimentele vor elibera arome mai puternice dacă sunt pisate într-un mojar chiar înainte de a fi adăugate în mâncare. Va dura mai mult timp mai merită să faci acest pas.

Alocă timp suficient gătitului

Înainte de a te apuca de gătit citește întreaga rețetă. Vei vedea de ce vase ai nevoie, de ce ingrediente și care sunt pașii pentru a te putea organiza mai bine.

Prepară supă de pește din oasele acestuia

Dacă filetezi un pește proaspăt nu arunca oasele. Pune-le la fiert cu legume și condimente și vei obține o supă foarte aromată și concentrată pe care o poți folosi apoi la alte preparate .

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
România, lovită de vreme la extreme: vijelii de cod roşu sau cod galben de caniculă. Prognoza meteo
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Aroganţa amp;#8220;Prinţişorului Craiovei”! Imagini fabuloase cu fiul milionarului: Cum a anunţat o afacere de milioane
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: Eram doar o fetiță timidă. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
închide