3 rețete din aluat congelat pe care să le încerci când nu știi ce să mai gătești
Un pachet de aluat congelat poate fi salvarea ta. Poți face din el atât preparate sărate, cât și dulci, pentru mic-dejun, prânz, cină sau gustări savuroase. Este accesibil la preț, se găsește în aproape orice magazin și te poate salva atunci când vrei să gătești ceva rapid. Îți propunem câteva rețete din aluat congelat.
Cu aluatul congelat se lucrează destul de simplu. Se lasă să se decongeleze la frigider peste noapte, apoi se ține la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a-l pregăti. Apoi poți face din el tarte, pateuri, plăcinte, rulouri, sărățele.
În umpluturi poți pune orice de la cremă de ciocolată la amestecuri complexe cu carne, brânzeturi, legume și condimente. Dacă vrei un desert rapid pur și simplu întinzi cremă de ciocolată pe o foaie de aluat congelat, presari niște nuci sau fructe confiate, rulezi, ungi cu gălbenuș și dai la cuptor. În 5 minute este totul gata.
Iată câteva idei de rețete cu aluat congelat pe care le poți modifica în funcție de preferințele tale și ale familiei.
Tartă brie, mere și ceapă
Merele și brânza sunt parteneri perfecți în această tartă de foitaj. Se poate servi atât caldă, cât și rece. încearcă și rețeta de brânzoaice cu stafide și aluat pufos.
Ingrediente
- 320 g aluat foietaj decongelat la temperatura camerei
- 1 lingură de ulei de măsline
- 3 cepe mari, tăiate în jumătate și feliate
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1 lingură de muștar de Dijon
- cimbru proaspăt
- 1 măr
- 100 g sos de afine
- 175 g brie, feliat
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 200°C. Se întinde foaia de aluat pe o tavă mare lăsându-se pe hârtie în care vine ambalat. Dacă marginile nu sunt drepte, se taie cu un cuțit ascuțit. Se marchează un chenar, la aproximativ 1 cm de margine. Se marchează un model încrucișat peste bucata centrală și în jurul chenarului. Se coace timp de 15 minute.
Între timp, se încălzește uleiul într-o tigaie mare. Se pune ceapa și se gătește timp de 10-15 minute până se înmoaie și începe să se caramelizeze.
Se adaugă oțetul, se mai lasă 1 minut, apoi se adaugă muștarul de Dijon și cimbrul. Se condimentează bine și se lasă deoparte. Se taie mărul subțire, apoi se stropesc feliile cu puțin oțet pentru a nu se oxida.
Aluatul trebuie să fie umflat și să înceapă să se coloreze. Deasupra lui se întinde amestecul de ceapă. Se pun sosul de afine, apoi feliile de mere și cele de brânză brie. Se mai pune puțin cimbru, se stropește cu ulei și se mai dă la cuptor pentru încă 25 de minute.
Aperitiv cu șuncă și brânză
Aperitivul cu șuncă și brânză este delicios cât este cald. Se poate servi chiar și la micul-dejun, dar și la un brunch cu salată de legume. Descoperă și cum se prepară aluatul franțuzesc de croissante.
Ingrediente
- 1 pachet de foitaj, decongelat
- 6 felii de șuncă, feliate subțire
- 9 felii de brânză Harvati, feliate subțire
- 3 linguri de muștar de Dijon
- ½ linguriță de mărar uscat
- 1 lingură de miere
- 2 linguri de parmezan, ras
- 3 linguri de arpagic, tocat
Mod de preparare
Într-un castron mic se combină muștarul, mărarul și mierea.
Pe o suprafață cu presărată cu făină se rulează aluatul foitaj într-un pătrat de 30×30 cm, apoi se unge cu amestecul de muștar. Deasupra se pun în straturi șunca și brânza. La final se presată parmezan și arpagic. Se rulează cât se poate de strâns și se înfășoară în folie de plastic. Se congelează 15 minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se taie ruloul de aluat în 12 felii și se pun pe tavă. Se dau cuptor pentru 20-25 de minute până se rumenesc. Se scot și se servesc cât sunt calde.
Sparanghel în foitaj
Aceste pachete de foitaj cu sparanghel cu prosciutto sunt o idee ușoară și elegantă de aperitiv pentru mesele în familie.
Ingrediente
- 340 g sparanghel cu capetele tăiate
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- sare
- piper
- 2 foi de aluat foitaj congelat decongelat
- 220 g brânză Gruyere mărunțită
- 12 felii prosciutto
- 1 ou bătut
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune hârtie de copt într-o tavă.
Pe o suprafață ușor înfăinată, se întinde aluatul foitaj până își dublează dimensiunea. Se porționează în 6 pătrate. Se pune sparanghelul în ulei de măsline și se condimentează cu sare și piper. Află totul despre beneficiile consumlui de sparanghel.
Se pune o felie de prosciutto deasupra unui pătratului. Apoi se pun 3-4 tulpini de sparanghel și 1-2 linguri de brânză. Se ridică două colțuri opuse ale pătratelor de foitaj și se înfășoară în jurul sparanghelului. Se apasă pentru a le sigila. Se unge aluatul foitaj cu ou bătut. Se presară cu sare și piper.
Se dă la cuptor pentru 12 – 15 minute. Se servesc imediat.