4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară

Loboda mai este denumită în alte zone ale lumii spanac de munte sau spanac franțuzesc. Este o legumă care a fost cândva foarte populară și, de fapt, a fost una dintre primele legume cultivate de oameni, cunoscută cu mult înainte de vremea grecilor antici. Există o mulțime de rețete cu lobodă pe care le poți încerca.

Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
Loboda poate fi roșie sau verde / Shutterstock

În Evul Mediu, leguma era una dintre legumele cel mai des cultivate în Eurasia, iar în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea a „cucerit” America și Australia. Spanacul, anterior o legumă de primăvară obscură, cultivată rar, cu un gust similar, a devenit brusc foarte popular și loboda a fost dată uitării. 

Citește și

Ambele plante aparțineau familiei Chenopodiaceae, o familie acum plasată în familia Amarantaceae și au același gust dulce-acrișor. Interesant este că loboda s-a naturalizat în multe zone unde a fost cultivat anterior, un semn sigur că acolo a fost cândva o grădină de legume. Află mai multe despre beneficiile consumului de lobodă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai des cultivat soi de lobodă este cel cu frunze roșii. Se mai cultivă loboda cu frunze roz și violet, alb sau verde. Frunzele și tulpinile tinere sunt principalele părți comestibile. Frunzele mai tinere pot fi consumate crude, iar cele mai bătrâne, care sunt puțin mai dure trebuie gătite. 

Loboda poate înlocui spanacul în orice rețetă. Culoarea roșie se estompează în timpul fierberii, dar zeama rămâne colorată. De asemenea, semințele sunt comestibile și pot fi măcinate sub formă de făină sau adăugate în supe, tocane, pâine, cereale.

Supă de lobodă

Supa de lobodă se mănâncă atât caldă, cât și rece. Dacă îți place să fie mai bogată, poți adăuga mai multe legume rădăcinoase, dar ai grijă să adaugi mai multă apă. Este una dintre acele rețete cu lobodă clasice.

Supă de lobodă servită într-un castron alb
Supa de lobodă se poate servi cu ardei iute / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 l apă
  • 1 ceapă galbenă, rasă
  • 1 morcov, ras
  • 120 g orez
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 4 legături de lobodă
  • 250 g suc de roșii
  • 2 linguri de oțet
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • sare după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă. Se pun morcovul și ceapa și se lasă până se înmoaie. Apoi se pun apa și orezul, se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă până când orezul este fiert, 15-20 minute.

Se toacă loboda și se pune în supă împreună cu sosul de roșii și se lasă să fiarbă încă 5 minute. se asezonează după gust. Se pune oțetul și se mai fierbe 1 minut. Se pune pătrunjelul și se ia de pe foc. Încearcă și câteva rețete cu spanac.

Mini brioșe cu lobodă și legume

Brioșele cu lobodă se pot servi la micul-dejun sau la gustare. Poți să pui alături sos de brânză sau un sos de roșii iute sau dulce.

Briose cu lobodă într-o tavă cu forme
Brioșele cu lobodă sunt un aperitiv delicios / Shutterstock

Ingrediente

  • 75 g mazăre proaspătă
  • 2 legături de lobodă tocată
  • 150 g făină
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 lingură piper cayenne
  • 1/2 linguriță de sare de mare fină
  • 25 g cașcaval afumat
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 1 ou

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă făina cu sarea și piperul cayenne. Apoi se încorporează brânza și legumele

Într-un alt castron se bat împreună laptele, uleiul și oul. Se face o gaură în făină și se adaugă amestecul de lapte amestecând ușor până când toate ingredientele s-au combinat.

Se unge o tavă de brioșe cu puțin ulei și se pune o lingură din amestec în fiecare formă astfel încât fiecare să fie 2/3 plină.

Se dă la cuptor 15-20 de minute la 180°C până se rumenesc. Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească aproximativ 10 minute, apoi se scot din forme.

Ciorbă ardelenească de lobodă

Ciorba ardelenească de lobodă este un amestec de arome complexe ceea ce o face bogată și sățioasă. Se servește cu ardei iute și cu smântână.

Ciorbă ardelenească de lobodă servită într-un bol alb
Ciorba ardelenească de lobodă se servește fierbinte / Shutterstock

Ingrediente

  • 6-7 legături de lobodă
  • 200 g ciolan afumat de porc
  • 4 fire de ceapă verde
  • 4 fire de usturoi verde
  • 100 ml lapte
  • 100 g lapte bătut
  • 1 lingură de făină
  • pătrunjel proaspăt
  • mărar proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Într-o oală adâncă se pun la fiert 800 ml apă împreună cu ciolanul afumat. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă 10 minute. Se scoate carnea și se curăță de pe os și se taie în bucăți mici.

Loboda se spală, se curăță și i se îndepărtează cozile. Se spală ceapa verde și usturoiul și se toacă mărunt. Se spală pătrunjelul și mărarul și se toacă mărunt. Se pune din nou în oală.

Se amestecă făina cu laptele, apoi se adaugă loboda, ceapa verde, usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul. Se pune în oală și se lasă 1-2 minute. Apoi se pune laptele bătut și se asezonează. Se servește fierbinte.

Risotto cu loboda

Loboda aduce o textură catifelată și un gust acrișor, iar risotto va fi delicios, o adevărată ”confort food” de primăvară. Este una dintre acele rețete cu lobodă care te va surprinde.

Risotto cu lobodă se prepară din orez arborario/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi mărunțiti
  • 400 g orez pentru risotto
  • 110 ml vin alb
  • 750 ml supă de legume
  • 60 g de lobodă tocată mărunt
  • sare
  • piper
  • mărar proaspăt tocat mărunt
  • 50 g brânză feta

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o tigaie. Se pun ceapa și usturoiul și se călesc până se înmoaie. Apoi se dă focul mai tare și se adaugă orezul. Se amestecă, se lasă 2-3 minute și se pune vinul. Încearcă și rețeta de risotto cu sparanghel și parmezan.

Într-o oală separată, se fierbe supa de legume. Apoi se pune loboda tocată mărunt în tigaia cu orez. Se asezonează cu sare și piper și se adaugă treptat supa fierbinte, până când orezul este fiert. La final, se pune mărarul și se servește risotto cu brânză feta presărată deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
Galerie foto
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă în farfurie albă, alături de felii de pâine și sos de leurdă într-un bol
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
George Simion promite case la 1 leu, după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
George Simion promite "case la 1 leu", după ce a recunoscut păcăleala cu cele la 35.000 euro. Primii lideri PSD care îl susţin pe Nicuşor Dan
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Ce sport practică Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif: „Mă consider un jucător amator”
Povestea fascinantă a Prințului adormit al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Povestea fascinantă a „Prințului adormit” al Arabiei Saudite. A împlinit 36 de ani, iar de două decenii se află în comă
Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare
Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare
Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
închide