5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara
Caisele, cu coaja lor mătăsoasă și parfumul unic, sunt extrem de trecătoare. Acum le vezi pe tarabele din piață, acum dispar în doar câteva săptămâni. Nu mai sta pe gânduri și cumpără câteva, atât pentru a le consuma proaspete, cât și pentru a le savura în deserturi delicioase. Îți oferim cinci preparate cu caise, care îți vor parfuma zilele de vară.
Gustul caiselor e un amestec interesant de dulce și acrișor, motiv pentru care aceste fructe nu sunt potrivite doar în deserturi, ci și în preparate cu carne. În special în bucătăria arabă, caisele sunt un ingredient foarte des întâlnit în cuscus, preparate cu pui sau cu carne de miel.
Tarte cu caise și migdale
Combinația de caise și migdale este cea mai des întâlnită în prăjituri.
Ingrediente
Pentru blat:
- 250 g făină
- 40 g zahăr
- 75 g unt rece
- 1 gălbenuș de ou mare
- 1 -2 linguri de apă.
Pentru umplutură:
- 100 g pastă de migdale
- 100 g unt, înmuiat
- 1 albuș mare
- 1/4 linguriță de extract de migdale
- 150 g caise.
Mod de preparare
Într-un castron mare, se combină făina și zahărul. Se încorporează untul până se obține un aluat nisipos. Se adăugă gălbenușul și apa. Se amestecă până când aluatul formează o minge. Formează 24 de cercuri cu diametrul de 3 cm. Se așează pe fundul unor forme de mini tarte unse cu unt sau ulei.
Într-un castron mic, se mixează pasta de migdale cu untul până se omogenizează. Apoi se adaugă albușul de ou și extractul de migdale. Compoziția se pune în formele de tartă, deasupra aluatului, aproximativ 2 linguri în fiecare.
Se dau la cuptor la 170°C, 20-25 de minute. Se răcesc 5 minute înainte de a fi scoase din forme. Se decorează cu felii de caise proaspete.
Prăjitură întoarsă cu caise
Pentru această prăjitură întoarsă cu caise se pot folosi și caise din compot.
Ingrediente
- 2 ouă mari, separate
- 425 g caise
- 100 g unt, tăiat cubulețe
- 100 g zahăr brun
- 180 g făină
- 1 pachet de praf de copt
- 1/4 linguriță de sare
- 100 g zahăr.
Mod de preparare
Se pun albușurile într-un castron mic și se lasă la temperatura camerei 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot sâmburii de la caise, se spală și se scurg bine.
Se pune untul într-un vas de copt de 22 cm. Se dă la cuptor 3-4 minute sau până când untul este topit. Se scoate de la cuptor și se mișcă circular astfel încât să acopere toată suprafața formei, inclusiv pereții. Se presară cu zahăr brun. Se aranjează jumătățile de caise într-un singur strat peste zahărul brun, cu partea tăiată în sus.
Într-un castron mic, se amestecă făina, praful de copt și sarea. Într-un castron mare, se bat gălbenușurile până se îngroașă ușor. Se adăugă treptat zahărul, mixând la viteză mare până se îngroașă și devine de culoarea lămâii. Se încorporează amestecul de făină.
Albușurile se bat spumă până se întăresc. Se încorporează în aluat, apoi se pune peste caise. Se coace 35-40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Se răcește 10 minute înainte de a se răsturna. Se servește caldă.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu caise și bezea, perfectă pentru momentele petrecute alături de familie sau de prieteni.
Gem de caise și ananas
Dulceața de caise cu ananas este atât de parfumată încât nu vei rezista să nu faci și o porție generoasă de clătite.
Ingrediente
- 340 g caise
- 250 ml apă
- 1 conservă de ananas, cu zeamă
- 150 ml suc de grepfruit
- 750 g zahăr.
Mod de preparare
Caisele se pun la fiert la foc mare. După ce ajung la punctul de fierbere, se reduce focul, se acoperă vasul și se mai fierb 15 minute sau până când caisele sunt foarte fragede. Apoi, se adaugă ananasul, sucul de grepfruit și zahărul. Se lasă să fiarbă, neacoperit, timp de 1 oră sau până când devine gros și translucid, amestecând frecvent.
Se clătesc cinci borcane și capacele lor și se usucă bine. Se toarnă gemul în recipiente. Se răcește la temperatura camerei, aproximativ 1 oră. Se acoperă cu capace. Iar dacă îți plac gemurile și dulcețurilor, îți spunem și cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr.
Pulpe de pui cu caise și stafide
Dacă vrei un altfel de preparat cu pulpe de pui poți încerca aceste pulpe de pui cu caise și stafide, inspirate de rețetele orientale.
Ingrediente
- 50 ml ulei
- 4 pulpe întregi de pui de pui
- 2 lingurițe de sare
- ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1 ceapă (tocată)
- 3 căței de usturoi (tocați)
- 350 ml supă de pui
- ¼ linguriță ienibahar
- ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
- 150 g caise uscate
- 50 g stafide închise sau aurii
- pătrunjel proaspăt tocat.
Mod de preparare
Într-o tigaie mare și adâncă, se încinge uleiul la foc moderat. Se condimentează pulpele de pui cu câte 1/4 linguriță de sare și piper. Se gătește puiul până se rumenește, apoi se scoate din tigaie. Se toarnă toată grăsimea din tigaie, cu excepția unei linguri.
Se reduce focul și se adaugă ceapa și usturoiul în tigaie. Se amestecă până când ceapa începe să se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune supa de pui, restul de sare și 1/4 de linguriță de piper negru, ienibaharul și fulgii de ardei roșu. Se adaugă puiul, caisele și stafidele. Se aduce la punctul de fierbere după care se reduce focul și se fierbe puiul, parțial acoperit, până când este gata, aproximativ 20 de minute. Se servește cu pătrunjel presărat deasupra.
Cheesecake cu caise
Acest cheesecake cu caise nu are nevoie de coacere, așa că se numără printre acele preparate cu caise perfecte pentru o zi de vară.
Ingrediente
Pentru blat:
- 200 g biscuiți
- 50 g unt, topit.
Pentru cremă:
- 2 foi de gelatina
- 300 ml smântână pentru gătit
- 250 g cremă de brânză
- 85 g zahăr tos
- 2 linguri de zahăr pudră.
Pentru decor:
- 7 caise coapte
- 300 g ciocolata albă, plus extra pentru decor.
Mod de preparare
Se fărâmițează biscuiții în robotul de bucătărie până devin un praf fin. Se unt cu unt baza și părțile laterale ale unei forme adânci de 20 cm. Se amestecă untul rămas cu praful de biscuiți. Compoziția se pune cu lingura pe fundul tăvii, apăsând. Se dă la rece până când este gata umplutura.
Se taie 3 caise în bucăți mici. Se pune gelatina într-un bol, se acoperă cu apă rece, apoi se lasă să se înmoaie 10 minute. Se rupe ciocolata și se pune într-un bol termorezistent cu 100 ml de smântână pentru gătit. Se pune peste o cratiță cu apă clocotită, apoi se lasă până se topește, amestecând din când în când. Se stoarce apa din gelatină, apoi se amestecă în compoziția de ciocolată. Se dă pe foc și se amestecă până se dizolvă.
Se bateți crema de brânză cu zahărul. Se adaugă și smântâna rămasă și se mixează până se întărește. Se încorporează ciocolata, apoi caisele tocate. Se toarnă în tava pregătită și se dă la rece pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Se tăie caisele rămase în sferturi, apoi se pun într-o tavă. Se pudrează cu zahăr și se dau la cuptor până se rumenesc ușor. Se răcesc apoi se așează deasupra prăjiturii. Se răzuiește puțină ciocolată albă în centrul cheesecake-ului și se servește.