5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Pentru prima masă a zilei de cele mai multe ori nu te gândești să prepari ceva sofisticat pentru că în majoritatea timpului ești pe fugă. Pentru zilele de vacanță sau weekend poți încerca câteva rețete sofisticate pentru mic dejun, dar care necesită ceva mai multă muncă. Descoperă și tu 5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Aceste preparate sunt simple și gustoase.
Micul dejun poate însemna un ou fiert cu o roșie, un sandvici sau poate fi un preparat gătit la cuptor, dulce sau sărat, care arată apetisant și umple casa de arome care te fac să îți începi ziua bine.
Iată câteva rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend de îndată ce ai timpul necesar.
Rulouri cu scorțișoară glazurate
Rulourile de scorțișoară cu glazură sunt o idee excelentă pentru mic dejun mai ales în zilele reci de toamnă sau de iarnă. Se potrivesc perfect cu o cană de cafea sau de ciocolată caldă.
Ingrediente
- 2 pachete de aluat pentru rulouri cu scorțișoară
- 60 g unt topit
- 4 ouă
- 70 ml lapte
- 1 lingură de scorţişoară
- 1 lingură de esență de vanilie
- Pentru glazură
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri de cremă de brânză moale
- 1 lingură de lapte
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot rulourile cu scorțișoară din pachet și se taie fiecare rulou în șase. Se unge cu unt topit o tavă de 22X33 cm. Se pun rulourile cu scorțișoară în tavă așezându-le uniform.
Într-un castron separat, se amestecă ouăle, laptele, scorțișoara și vanilia. Se bat până se combină omogen. Se toarnă peste rulouri de scorțișoară. Se dă la cuptor la 180°C pentru 30-35 de minute.
Între timp se prepară glazura amestecând scorțișoara cu zahăr pudră, 2 linguri de cremă de brânză moale și o lingură de lapte. Se omogenizează bine. Se toarnă uniform peste rulourile scoase din cuptor.
Ouă benedict la cuptor
Poți alege să faci varianta clasică de ouă benedict, dar poți să mergi mai departe și să le faci sub formă de budincă. Gustul ingredientelor se va întrepătrunde cu adevărat și vei avea un mic dejun savuros. Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend.
Ingrediente
- 3 croasante mari
- 60 g unt
- 8 ouă
- 4 felii de șuncă
- sare
- piper
- 250 ml sos olandez
- ceapă verde tocată mărunt
Mod de preparare
Se taie croasantele în două pe lungime. Se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, apoi se rup în bucăți. Se unge cu unt o tavă suficient de mare. Se bat ouăle într-un castron și se adaugă sare și piper. Apoi se adaugă șunca tăiată mărunt și se încorporează. Se pun bucățile de croasant în tavă și deasupra lor se pun ouăle.
Se acoperă cu folie de aluminiu și se coc la 180˚C 20-35 de minute sau până când ouăle se întăresc. Apoi se toarnă sos sos olandez cald și se presară ceapă verde tocată. Se taie în pătrate și se servește fierbinte.
Budincă de brânză, șuncă și spanac
Dacă vrei un mic dejun plin de proteine și vitamine budinca de brânză, șuncă și spanac este ceea ce cauți. Poți să iei o porție chiar și la birou pentru prânz.
Ingrediente
- 150 g crutoane
- 200 g șuncă tocată grosier
- 300 g spanac congelat, dezghețat și bine scurs
- 200 g brânză moale mărunțită (mozzarella, telemea proaspătă)
- 120 g brânză cheddar mărunțită
- 10 ouă
- 350 ml smântână pentru gătit
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper negru
- 1/2 linguriță de paprika
Mod de preparare
Se unge cu ulei o tavă de 22X33 cm. Se așează ingredientele în vasul de copt în această ordine: crutoane, șuncă tocată, spanac și brânzeturi.
Într-un castron, se amestecă ouăle, smântâna, sarea, piperul și boiaua de ardei. Se toarnă ușor amestecul de ouă deasupra brânzeturilor, distribuindu-l uniform în vasul de copt.
Se dă la cuptor la 180˚C pentru 35-40 de minute. Se servește imediat.
Budincă de cartofi cu brânză
Pare mai degrabă o rețetă pentru prânz, dar dacă ai un mic dejun târziu este perfectă. Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend.
Ingrediente
- 1 kg cârnați italienești gătiți
- 1 ceapă galbenă, tocată călită în grăsimea rămasă de la prăjitul cârnaților
- 7 ouă
- 100 ml lapte
- 600 g crochete de cartofi congelate
- 200 g brânză cheddar rasă
- sare
- piper
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180˚C. Se unge cu ulei o tavă 22×33 cm. Se pregătesc cârnații și ceapa.
Într-un castron mare, se combină toate ingredientele, inclusiv cârnații și ceapa. Se toarnă în tava pregătită. Se opresc 100 g de brânză pentru topping.
Se coace 35 de minute. Se scoate din cuptor și se presară cu brânză rezervată. Se mai dă la cuptor pentru 8 minute. Apoi se lasă să se odihnească 15-20 de minute.
Frigănele cu portocale și sirop de arțar
Dacă vrei să îți începi ziua în cel mai aromat mod posibil atunci trebuie să încerci acest preparat delicios cu portocale și sirop de arțar. Este una dintre acele rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend.
Ingrediente
- 1 pâine veche de o zi tăiată în bucăți de 2-3 cm
- coaja rasă de la 2 portocale
- 3 linguri de zahăr granulat
- 6 ouă mari
- 400 ml smântână pentru gătit
- 1 lingură de extract de vanilie
- 1/4 linguriță de sare
- 90 g unt nesarat, împărțit
- 200 ml sirop din esență de arțar
- 2 linguri de suc de portocale proaspăt stors
- 3 portocale medii, decojite și tăiate în bucăți
- 2 linguri de zahăr pudră, pentru garnitură (opțional)
Mod de preparare
Se unge cu unt o tavă de 22×33 cm. Se pun cuburile de pâine și se lasă deoparte. Se combină coaja de portocală și zahărul într-un castron mic. Se amestecă folosind degetele până când zahărul capătă aromă de portocală.
Se bat ouăle într-un castron mare, apoi se adaugă zahărul cu portocală, smântâna, scorțișoara, vanilia și sarea. Se toarnă crema peste pâine. Se folosește o lingură pentru a apăsa pâinea astfel încât toate bucățile să fie înmuiate. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se lasă la frigider peste noapte.
Se pune grătarul cuptorului în mijloc și se preîncălzește la 180°C. Se scoate tava din frigider și se lasă la temperatura camerei în timp ce cuptorul se încălzește.
Se taie untul în bucăți mici și se presară deasupra tăvii. Se dă la cuptor neacoperită 40-45 de minute.
Între timp se pregătește siropul. Se combină siropul de arțar, sucul și feliile de portocale într-o cratiță medie. Se dau la foc mediu, amestecând din când în când, până când siropul se îngroașă ușor, aproximativ 10 minute. Se amestecă restul de 1 lingură de unt și se ia de pe foc. Odată ce siropul este răcit, se scot feliile de portocale din sirop într-un castron mic.
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească cel puțin 5 minute. Imediat înainte de servire, se pun feliile de portocale și se pudrează cu zahăr. Se servește cald cu siropul de arțar infuzat cu portocale.