7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Salata de ouă este un preparat pe cât de simplu, pe atât de pretențios. Dacă folosești ingredientele nepotrivite vei obține un amestec zemos, deloc apetisant. Iată cele 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă. Sfaturi utile de la specialiștii în bucătărie.
Salata de ouă nu este un fel de mâncare gourmet, dar este cu siguranță unul delicios la o masă în familie sau într-un sandvici atunci când ai poftă de ceva bun, care se gătește rapid.
Rețeta oferă destul de multă libertate, însă sunt anumite ingrediente care nu ar trebui adăugate pentru că ar strica fie textura, fie gustul salatei.
Ingrediente pe care nu e recomandat să le pui în salata de ouă
Salata de ouă are la bază ouă fierte amestecate cu maioneză. Dacă pui ouăle fierte prea moi va ieși un preparat prea zemos, dacă le fierbi prea tare vor avea o textură neplăcută.
Ideal este să le fierbi pentru 6 minute pentru a avea albușul pufos, iar gălbenușul suficient de tare cât să nu curgă.
Vei găsi rețete de salată de ou cu ardei gras, ridiche sau chiar cu sfeclă roșie fiartă. Dacă vrei să faci rețeta clasică nu pune nimic în afară de ouă fierte, maioneză, sare și piper. Evident că nu este neapărat greșit, însă ideea acestei salate este să fie un preparat simplu, iar orice alt ingredient ai adăuga ai complica lucrurile.
În plus, gustul principal trebuie să fie cel de ouă. Adăugarea de condimente sau legume cu gust mai puternic le-ar acoperi gustul.
Prea multă maioneză
Oricât de bună ar fi maioneza poate fi prea multă în salata de ouă. Totuși, este greu de stabilită o cantitate exactă. Încearcă să pui puțin câte puțin până când salata are textura dorită. În momentul în care toate ouăle sunt acoperite ar trebui să te oprești pentru că, deși poate părea încă groasă, pe măsură ce timpul va trece maioneza va începe să se subțieze.
Gălbenușurile fac și ele salata să fie suficient de cremoasă așa că nu este nevoie să pui foarte multă maioneză. Sunt persoane care preferă să o înlocuiască cu avocado sau cu iaurt amestecat cu muștar și mărar. Descoperă și o rețetă de maioneză de post.
Pâine albă
Pentru că salata de ouă este destul de grea trebuie întinsă pe o pâine te tip baghetă sau ciabatta, cu coaja mai tare. Feliile de pâine albă nu pot susține greutatea ingredientelor, pâine se va umezi foarte repede, iar salata va ajunge pe hainele tale.
Salata de ouă nici nu trebuie să fie întinsă pe pâine. Poți să o servești pe salată sau pe felii de ardei gras de orice culoare vrei.
Ceapă
Ceapa are o aromă puternică, ce va acapara toată salata de ouă. Dacă totuși vrei să o adaugi, pune ceapă verde care nu are un gust atât de puternic. În plus, va aduce mai multă culoare. De asemenea, șalota și ceapa roșie pot fi folosite în cantități mici.
Ouă tocate greșit
Câți bucătari vei întreba atâtea metode de tăiat ouăle pentru salată vei primi. Unii spun că cel mai bine să le mărunțești cu un aparat special. Alții spun că nu este nicio problemă dacă le tai cu un cuțit, atâta timp cât obții cuburi egale. Există și varianta de a le strivi cu degetele fără să ții cont de vreo regulă. Concluzia e simplă: ouăle sunt tocate bine așa cum îți place ție.
Zahăr
Poate pare ciudat, dar unele rețete de salată de ou au în compoziție și zahăr. Acesta nu este necesar pentru că atât ouăle, cât și maioneza au note dulci.
Nu doar că vei schimba gustul preparatului, dar vei consuma și prea mult zahăr, ceea ce este periculos pentru sănătate. Dacă vrei să fie și mai dulce poți adăuga totuși ardei gras sau morcovi dați prin răzătoare.
Crutoane, bacon și brânzeturi
Este tentant să îți îmbogățești salata de ouă cu bacon și/sau brânzeturi pentru că cele trei ingrediente se potrivesc perfect. Totuși, dacă le vei adăuga vei avea un alt preparat. Cel mai bine este să servești bacon sau brânzeturi separat.
Mărar sau pătrunjel uscat
Mărarul și pătrunjelul uscat pot fi amare și îți pot strica toată salata. Cel mai bine este să alegi varianta lor proaspătă sau murate, dacă ai la dispoziție. De asemenea, sunt bune și câteva frunze de țelină tocate.