7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
Descoperă 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Iată ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei / Shutterstock

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

Poți include orezul în alimentația ta de câteva ori pe săptămână pentru a face feluri de bază, supe, garnituri sau chiar deserturi. Îmi recomandăm 7 rețete cu orez din care să te inspiri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orez prăjit cu pui

Rețeta de orez prăjit cu pui a fost preparată la început ca o modalitate de a salva orezul fiert rămas de la alte mese. Este popular în chineză, thailandeză, japoneză, precum și în alte bucătării asiatice. 

Orez prăjit cu pui servit într-un bol mare negru
Orezul prăjit poate fi o garnitură sau un fel de mâncare de sine stătător / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
  • 2 ouă mari bătute
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 200 g de amestec congelat de mazăre și morcovi
  • 600 g orez fiert, rece
  • 400 g pui fiert, tocat
  • 50 ml sos de soia
  • 4 fire de ceapă verde tocată

Mod de preparare

Se încinge un wok sau o tigaie la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei și se adaugă ouăle. Se amestecă și când sunt gata se transferă într-un castron.

Se șterge wok-ul cu un prosop de hârtie. Se adaugă restul de ulei și usturoiul și se lasă să se gătească timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi se pune amestecul de mazăre și morcovi și se lasă până se înmoaie.

Se adaugă orezul și carnea de pui și se gătesc amestecând din când în când. Se pune sosul de soia și se mai lasă un minut. Apoi se încorporează ceapa și oul, se amestecă astfel încât să se încorporeze aromele și se mai lasă un minut. Se servește imediat. 

Supă de pui și orez la instant pot

Supa de pui și orez la instant pot este o combinație sănătoasă de piept slab de pui, și legume, orez și condimente savuroase.

Supă de pui cu orez servită într-un bol alb
Supa de pui cu orez este potrivită și pentru copiii mici / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg de piept de pui dezosat 
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 țelină mică feliată
  • 3 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
  • 1/4 linguriță de rozmarin uscat/ proaspăt, mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1,5 l supă de pui
  • 120 g  orez alb cu bob lung
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Se selectează setarea aparatului instant pot ”sote” și se pune uleiul de măsline în oală. Când afișajul arată „fierbinte”, se adaugă pieptul de pui. Se lasă aproximativ 3 minute pe fiecare parte și apoi se scoate și se lasă deoparte.

Se pun ceapa, usturoiul, țelina și morcovii în oală împreună cu cimbrul, rozmarinul, sarea și piperul. Se amestecă și se mai lasă încă un minut. Apoi se pun supa și orezul, se amestecă, răzuind fundul oalei pentru a dezlipi bucățile rumenite. Se adaugă și pieptul de pui.

Se fixează capacul vasului instant pot. Supapa trebuie să fie în poziția de etanșare. Se selectează butonul de gătit sub presiune, presiune mare și se setează cronometrul pentru 3 minute. Când timpul expiră, se lasă presiunea să scadă în mod natural timp de 10 minute. Se mută supapa de eliberare a aburului în poziția de aerisire pentru a elibera presiunea rămasă.

Se scoate pieptul de pui într-o farfurie și se taie în bucăți mici. Se pune din nou în oală. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.

Caserolă de pui și orez cu sos italian

Poți folosi pentru această rețetă orice fel de carne de pui vrei. Poți servi alături o salată și fasole verde sotată.

Caserolă de pui cu orez servită într-un bol mare și alb
Carerola de pui cu orez se pregătește în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 g unt nesărat
  • 250 g orez cu bob lung
  • 600 ml supă de pui sau de ciuperci
  • 30 g sos italienesc
  • 2,5 kg pulpe de pui
  • sare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se unge o tavă de copt de 22x 7 x 5 cm. Se încinge cuptorul la 180°C.  Se spală și se scurge orezul și se întinde în vasul de copt pregătit. Se amestecă supa cu dressingul italienesc, apoi se toarnă peste orez.

Se pune deasupra carnea de pui, cu pielea în sus, se asezonează cu sare și piper. Se acoperă strâns vasul cu folie și se dă la cuptor pentru o oră sau până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită și orezul este fraged. Află mai multe despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Caserolă cu carne de porc, orez și țelină

Această caserolă este una dintre acele rețete cu orez ușoare. Poate fi făcută cu carne de porc proaspătă, slabă sau poate fi preparată și cu resturi de friptură de porc. 

Caserolă cu carne de porc, țelină și orez pe un blat de lemn
Caserola cu carne de porc și orez se poate asezona cu sos de soia / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g mușchi slab de porc tăiat cubulețe, crud sau fiert
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 ceapă tocată grosier
  • 1 țelină mică tocată grosier
  • 400 g de orez fiert
  • 300 g supă de legume
  • 3 linguri de sos de soia

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă cu capacitatea de 2 litri. Se taie carnea de porc în cuburi mici. Dacă se folosește carne de porc gătită, se taie cubulețe și se pune deoparte.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se gătește carnea de porc crudă, mestecând des, până se rumenește. Se adaugă ceapa și țelina tocate și se continuă gătirea până când ceapa devine aurie. 

Dacă folosiți carne de porc gata gătită, atunci se adaugă în acest moment și continuați prepararea timp de aproximativ 4-6 minute. Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă pentru a se omogeniza bine.

Se pune tot amestecul în vasul pentru copt pregătit. Se acoperă cu folie și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se servește imediat.

Burrito vegetarian cu fasole și orez

Secretul acestui delicios burrito este orezul cu coriandru și limetă. Poți adăuga toppinguri suplimentare, cum ar fi guacamole clasic, salsa și măsline negre.

Buritto vegan cu orez servit pe o farfurie albastră
Mixul de arome și texturi din burrito vegetal este surprinzător de bun / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g orez fiert
  • coriandru proaspăt, tocat
  • sucul de la 2 limete
  • 1/2 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei
  • 400 g fasole neagră din conservă, scursă
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 1 lingură de sos iute 
  • sare, după gust
  • 4 tortilla mari  

Mod de preparare

Într-un castron mare care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde, se amestecă orezul fiert, coriandrul proaspăt tocat și sucul de limetă. Se încălzește în cuptorul cu microunde sau pe aragaz până când este fierbinte și amestecând constant. 

Într-o tigaie mare, se călește ceapa în ulei timp de 5 minute sau până când ceapa este moale. Se pune apoi usturoiul și se mai lasă încă un minut. Se reduce focul și se adaugă fasolea neagră.

Se asezonează cu pudră de chili, chimen, sare și sos iute, amestecând pentru a se combina bine aromele. Se lasă să se gătească aproximativ 5 minute. Apoi se toarnă orezul cu coriandru și lămâi și amestecul de fasole neagră pe tortilla ușor încălzită. Se mai poate adăuga orice alt topping.

Se îndoaie capetele scurte ale tortilla, apoi se pliază partea lungă peste umplutură și se împinge ușor pentru a strânge bine înainte de a rula restul burritoului.

Terci de orez chinezesc

Congee sau terci de orez chinezesc este un preparat tradițional pentru micul dejun. Este una dintre acele rețete cu orez care a devenit populară în întreaga lume. Se servește și în multe alte țări, inclusiv în Birmania, Indonezia, Japonia și chiar în părți ale Europei. 

Rețetă de congee servită într-un bol alb
În congee sunt amestecate ingrediente cu gusturi diferite, dar care se completează în mod savuros / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g  orez cu bob lung
  • 1,8 l apă/supă de pui/ supă de legume/ supă de vită
  •  1 linguriță de sare
  • ghimbir tocat (opțional)
  • usturoi tocat (opțional)
  • carne de pui mărunțită (opțional)
  • carne de porc mărunțită (opțional)
  • bok choy mărunțit (opțional)
  • ou fiert moale (opțional)
  • arahide tocate (opțional)

Mod de preparare

Se spală orezul și se înmoaie în apă 30 de minute. Apoi se scurge apa. Într-o oală mare se pune la fiert orezul în lichid. Când orezul fierbe, se reduce focul. Se pune capacul pe oală fără a o acoperi complet.

Se gătește la foc mic până la 90 de minute, amestecând ocazional, până când orezul are textura groasă și cremoasă a terciului. Se adaugă sare după gust și oricare dintre ingredientele opționale dorite.

Ardei umpluți cu pui și orez

Ardeii umpluți sunt o cină ușoară și foarte gustoasă. Pot fi reîncălziți ușor, așa că îi poți găti pentru mai multe zile.

Ardei umpluți într-o tigaie neagră
Această rețetă de ardei umpluți este una mai complexă / Shutterstock

Ingrediente

  • 120 g orez alb cu bob lung, nefiert
  • 6 ardei grași, orice culoare
  • 400 g pui fiert, tăiat cubulețe
  • 1 țelină mică, tocată
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • 150 g maioneză 
  • 1 linguriță de praf de curry
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
  • 250 ml apă

Mod de preparare

Se fierbe orezul cu apă și sare. Se amestecă cu o furculiță și se lasă deoparte. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de copt puțin adâncă de 3 litri.

Se taie vârfurile ardeiului și i se scot cu grijă semințele. Apoi se pun într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pune oala la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai lasă 8 -10 minute. Ardeii se scurg bine și se dau deoparte.

Într-un castron mediu, se combină orezul fiert, puiul, țelina, ceapa și pimiento. Într-un castron separat, se amestecă maioneza, praful de curry, sarea și piperul. Apoi cele două compoziții se amestecă până se omogenizează.

Ardeii se umplu cu compoziția de orez și se pun în vasul de copt pregătit. Se toarnă aproximativ o cană de apă fierbinte în vasul de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Se servesc calzi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez cu piept de pui la tigaie
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
Orez cu piept de pui la tigaie. Rețeta ușoară și delicioasă, gata în doar câteva minute
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: Toată lumea îmi cerea
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Aruncată în stradă cu doar 1 € în buzunar, și-a creat neintenționat un imperiu de 6 cifre: "Toată lumea îmi cerea"
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide