7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei

Fără coacere

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

Cristina Catană
Publicat: 6 iunie 2023, 08:00
Descoperă 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Iată ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei / Shutterstock

Există multe tipuri diferite de orez. Orezul brun are o aromă de nucă și este o cereală integrală. Orezul alb este cel mai comun tip de orez, însă nu are aportul de fibre al celui brun. Totuși, este o sursă bună de carbohidrați și alți nutrienți, cum ar fi manganul și fierul. 

Poți include orezul în alimentația ta de câteva ori pe săptămână pentru a face feluri de bază, supe, garnituri sau chiar deserturi. Îmi recomandăm 7 rețete cu orez din care să te inspiri.

Citește și

Orez prăjit cu pui

Rețeta de orez prăjit cu pui a fost preparată la început ca o modalitate de a salva orezul fiert rămas de la alte mese. Este popular în chineză, thailandeză, japoneză, precum și în alte bucătării asiatice. 

Orezul prăjit poate fi o garnitură sau un fel de mâncare de sine stătător / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lingurițe de ulei de măsline, împărțite
  • 2 ouă mari bătute
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 200 g de amestec congelat de mazăre și morcovi
  • 600 g orez fiert, rece
  • 400 g pui fiert, tocat
  • 50 ml sos de soia
  • 4 fire de ceapă verde tocată

Mod de preparare

Se încinge un wok sau o tigaie la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei și se adaugă ouăle. Se amestecă și când sunt gata se transferă într-un castron.

Se șterge wok-ul cu un prosop de hârtie. Se adaugă restul de ulei și usturoiul și se lasă să se gătească timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi se pune amestecul de mazăre și morcovi și se lasă până se înmoaie.

Se adaugă orezul și carnea de pui și se gătesc amestecând din când în când. Se pune sosul de soia și se mai lasă un minut. Apoi se încorporează ceapa și oul, se amestecă astfel încât să se încorporeze aromele și se mai lasă un minut. Se servește imediat. 

Supă de pui și orez la instant pot

Supa de pui și orez la instant pot este o combinație sănătoasă de piept slab de pui, și legume, orez și condimente savuroase.

Supa de pui cu orez este potrivită și pentru copiii mici / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 kg de piept de pui dezosat
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1 țelină mică feliată
  • 3 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1/2 linguriță de cimbru uscat sau proaspăt
  • 1/4 linguriță de rozmarin uscat/ proaspăt, mărunțit
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1,5 l supă de pui
  • 120 g  orez alb cu bob lung
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Se selectează setarea aparatului instant pot ”sote” și se pune uleiul de măsline în oală. Când afișajul arată „fierbinte”, se adaugă pieptul de pui. Se lasă aproximativ 3 minute pe fiecare parte și apoi se scoate și se lasă deoparte.

Se pun ceapa, usturoiul, țelina și morcovii în oală împreună cu cimbrul, rozmarinul, sarea și piperul. Se amestecă și se mai lasă încă un minut. Apoi se pun supa și orezul, se amestecă, răzuind fundul oalei pentru a dezlipi bucățile rumenite. Se adaugă și pieptul de pui.

Se fixează capacul vasului instant pot. Supapa trebuie să fie în poziția de etanșare. Se selectează butonul de gătit sub presiune, presiune mare și se setează cronometrul pentru 3 minute. Când timpul expiră, se lasă presiunea să scadă în mod natural timp de 10 minute. Se mută supapa de eliberare a aburului în poziția de aerisire pentru a elibera presiunea rămasă.

Se scoate pieptul de pui într-o farfurie și se taie în bucăți mici. Se pune din nou în oală. Se adaugă și pătrunjelul proaspăt tocat.

Caserolă de pui și orez cu sos italian

Poți folosi pentru această rețetă orice fel de carne de pui vrei. Poți servi alături o salată și fasole verde sotată.

Carerola de pui cu orez se pregătește în 20 de minute / Shutterstock

Ingrediente

  • 30 g unt nesărat
  • 250 g orez cu bob lung
  • 600 ml supă de pui sau de ciuperci
  • 30 g sos italienesc
  • 2,5 kg pulpe de pui
  • sare, după gust
  • piper negru proaspăt măcinat, după gust

Mod de preparare

Se unge o tavă de copt de 22x 7 x 5 cm. Se încinge cuptorul la 180°C.  Se spală și se scurge orezul și se întinde în vasul de copt pregătit. Se amestecă supa cu dressingul italienesc, apoi se toarnă peste orez.

Se pune deasupra carnea de pui, cu pielea în sus, se asezonează cu sare și piper. Se acoperă strâns vasul cu folie și se dă la cuptor pentru o oră sau până când cea mai mare parte a lichidului este absorbită și orezul este fraged. Află mai multe despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Caserolă cu carne de porc, orez și țelină

Această caserolă este una dintre acele rețete cu orez ușoare. Poate fi făcută cu carne de porc proaspătă, slabă sau poate fi preparată și cu resturi de friptură de porc. 

Caserola cu carne de porc și orez se poate asezona cu sos de soia / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g mușchi slab de porc tăiat cubulețe, crud sau fiert
  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 ceapă tocată grosier
  • 1 țelină mică tocată grosier
  • 400 g de orez fiert
  • 300 g supă de legume
  • 3 linguri de sos de soia

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă cu capacitatea de 2 litri. Se taie carnea de porc în cuburi mici. Dacă se folosește carne de porc gătită, se taie cubulețe și se pune deoparte.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare la foc mediu. Se gătește carnea de porc crudă, mestecând des, până se rumenește. Se adaugă ceapa și țelina tocate și se continuă gătirea până când ceapa devine aurie. 

Dacă folosiți carne de porc gata gătită, atunci se adaugă în acest moment și continuați prepararea timp de aproximativ 4-6 minute. Se adaugă ingredientele rămase și se amestecă pentru a se omogeniza bine.

Se pune tot amestecul în vasul pentru copt pregătit. Se acoperă cu folie și se dă la cuptor pentru 30-40 de minute. Se servește imediat.

Burrito vegetarian cu fasole și orez

Secretul acestui delicios burrito este orezul cu coriandru și limetă. Poți adăuga toppinguri suplimentare, cum ar fi guacamole clasic, salsa și măsline negre.

Mixul de arome și texturi din burrito vegetal este surprinzător de bun / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g orez fiert
  • coriandru proaspăt, tocat
  • sucul de la 2 limete
  • 1/2 ceapă medie, tăiată cubulețe
  • 3-4 căței de usturoi, tocați
  • 2 linguri ulei
  • 400 g fasole neagră din conservă, scursă
  • 1 lingură de pudră de chili
  • 1/2 linguriță de chimen măcinat
  • 1 lingură de sos iute
  • sare, după gust
  • 4 tortilla mari

Mod de preparare

Într-un castron mare care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde, se amestecă orezul fiert, coriandrul proaspăt tocat și sucul de limetă. Se încălzește în cuptorul cu microunde sau pe aragaz până când este fierbinte și amestecând constant. 

Într-o tigaie mare, se călește ceapa în ulei timp de 5 minute sau până când ceapa este moale. Se pune apoi usturoiul și se mai lasă încă un minut. Se reduce focul și se adaugă fasolea neagră.

Se asezonează cu pudră de chili, chimen, sare și sos iute, amestecând pentru a se combina bine aromele. Se lasă să se gătească aproximativ 5 minute. Apoi se toarnă orezul cu coriandru și lămâi și amestecul de fasole neagră pe tortilla ușor încălzită. Se mai poate adăuga orice alt topping.

Se îndoaie capetele scurte ale tortilla, apoi se pliază partea lungă peste umplutură și se împinge ușor pentru a strânge bine înainte de a rula restul burritoului.

Terci de orez chinezesc

Congee sau terci de orez chinezesc este un preparat tradițional pentru micul dejun. Este una dintre acele rețete cu orez care a devenit populară în întreaga lume. Se servește și în multe alte țări, inclusiv în Birmania, Indonezia, Japonia și chiar în părți ale Europei. 

În congee sunt amestecate ingrediente cu gusturi diferite, dar care se completează în mod savuros / Shutterstock

Ingrediente

  • 150 g  orez cu bob lung
  • 1,8 l apă/supă de pui/ supă de legume/ supă de vită
  • 1 linguriță de sare
  • ghimbir tocat (opțional)
  • usturoi tocat (opțional)
  • carne de pui mărunțită (opțional)
  • carne de porc mărunțită (opțional)
  • bok choy mărunțit (opțional)
  • ou fiert moale (opțional)
  • arahide tocate (opțional)

Mod de preparare

Se spală orezul și se înmoaie în apă 30 de minute. Apoi se scurge apa. Într-o oală mare se pune la fiert orezul în lichid. Când orezul fierbe, se reduce focul. Se pune capacul pe oală fără a o acoperi complet.

Se gătește la foc mic până la 90 de minute, amestecând ocazional, până când orezul are textura groasă și cremoasă a terciului. Se adaugă sare după gust și oricare dintre ingredientele opționale dorite.

Ardei umpluți cu pui și orez

Ardeii umpluți sunt o cină ușoară și foarte gustoasă. Pot fi reîncălziți ușor, așa că îi poți găti pentru mai multe zile.

Această rețetă de ardei umpluți este una mai complexă / Shutterstock

Ingrediente

  • 120 g orez alb cu bob lung, nefiert
  • 6 ardei grași, orice culoare
  • 400 g pui fiert, tăiat cubulețe
  • 1 țelină mică, tocată
  • 1 ceapă, tocată mărunt
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • 150 g maioneză
  • 1 linguriță de praf de curry
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingură de piper negru proaspăt măcinat
  • 250 ml apă

Mod de preparare

Se fierbe orezul cu apă și sare. Se amestecă cu o furculiță și se lasă deoparte. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de copt puțin adâncă de 3 litri.

Se taie vârfurile ardeiului și i se scot cu grijă semințele. Apoi se pun într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se pune oala la foc mediu și se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai lasă 8 -10 minute. Ardeii se scurg bine și se dau deoparte.

Într-un castron mediu, se combină orezul fiert, puiul, țelina, ceapa și pimiento. Într-un castron separat, se amestecă maioneza, praful de curry, sarea și piperul. Apoi cele două compoziții se amestecă până se omogenizează.

Ardeii se umplu cu compoziția de orez și se pun în vasul de copt pregătit. Se toarnă aproximativ o cană de apă fierbinte în vasul de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute. Se servesc calzi.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă