Aperitiv cu vinete și ardei capia. Rețetă de conserve pentru iarnă
Pentru că piața este plină de vinete și de ardei, îți recomandăm să profiți de acestea și să începi să le conservi deja pentru iarnă. Îți oferim în acest scop o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia, perfectă pentru gustările de mai târziu.
Vinetele sunt legumele de vară și toamnă preferate pentru că sunt gustoase, sunt consistente și pot fi preparate în rețete de-a dreptul delicioase. În același timp sunt și o sursă bogată de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Primul preparat cu vinete pe care toată lumea o prepară de cum acestea apar pe piață este salata de vinete.
Ardeii capia sunt, de asemenea, plini de vitamine și antioxidanți. Sunt săraci în calorii, dar introduși în alimentație, pot aduce numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. Pot fi consumați proaspeți, alături de alte legume, pot fi incluși în diferite salate, dar și în mâncăruri fierte. Cea mai des preparată este rețeta de salată de ardei copți – descoperă aici rețeta. Mai jos te invităm să urmărești rețeta detaliată pentru a prepara și tu deliciosul aperitiv cu vinete și ardei capia.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu spălarea vinetelor și a ardeilor și scurgerea lor sau ștergerea cu prosoape de hârtie. Apoi coci atât vinetele cât și ardeii folosind metoda pe care o ai la îndemână. Poți coace legumele pe grătar, pe o tavă de fontă așezată deasupra flăcării de aragaz sau la cuptor. După coacere acoperă atât vinetele cât și ardeii cu o folie, dar nu înainte de a presăra sare peste acestea.
Vinetele și ardeii se vor înăbuși sub folie timp de 10-15 minute pentru a se curăța mult mai rapid și mult mai bine. După curățare, pune legumele la scurs în site separate.
Cum prepari soluția lichidă pentru aperitiv cu vinete și ardei capia
După ce ai copt și curățat legumele, până când acestea se răcesc poți pregăti soluția pentru marinarea lor. Așază pe flacăra aragazului o cratiță și toarnă în ea uleiul și oțetul. Adaugă sarea, zahărul și condimentele și amestecă cu o spatulă până când acestea se dizolvă în lichidul care fierbe.
Fierbe această soluție lichidă timp de 5-6 minute, așa încât să se degaje în ea toate aromele condimentelor. Stinge focul și lasă lichidul să se tempereze în timp ce pregătești borcanele și legumele coapte.
Borcanele le sterilizezi folosind una dintre metodele clasice de sterilizare a borcanelor și sticlelor pentru conserve.
Toacă vinetele și ardeii în cuburi sau în fâșii și amestecă-le într-un bol încăpător. Trece soluția lichidă printr-o sită și toarn-o fierbinte peste ingredientele din bol. Amestecă bine ingredientele până când gusturile se vor întrepătrunde uniform. Pune imediat amestecul de ingrediente în borcane și închide-le cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent și a asigura o conservare corectă.
Dacă dorești să savurezi o porție din acest delicios aperitiv cu vinete și ardei capia, pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute. Este foarte gustos servit rece, pe felii de pâine.
Descoperă aici și rețeta tradițională de zacuscă de vinete, preparată ca la mama acasă.