Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Boeuf Bourguignon (sau Boeuf à la Bourguignonne) este unul dintre cele mai emblematice preparate ale gastronomiei franceze. Este o tocăniță lent gătită din carne de vită, vin roșu, legume și ierburi aromatice.

Această tocăniță este bogată, profund aromată, catifelată și robustă, în care toate ingredientele se contopesc perfect. Carnea de vită devine extrem de fragedă, aproape se desface singură cu furculița. Vinul roșu, gătit lent, se transformă într-un sos gros, catifelat, cu note de fructe negre, fum și condimente. Este completat de dulceața morcovilor, aroma delicată a cepelor și gustul intens al ciupercilor.
Originar din Burgundia (Bourgogne), o regiune celebră pentru vinurile sale roșii, acest fel de mâncare, rustic și rafinat în același timp, a fost adus în lumina reflectoarelor de bucătăria burgheză și popularizat mondial de Julia Child.
Inițial era o mâncare a țăranilor francezi, care foloseau bucăți ieftine de carne și vin local pentru a le frăgezi. A fost preluat apoi de bucătăria burgheză, rafinat și transformat într-un simbol al artei culinare franceze. Julia Child l-a făcut celebru în America în anii ’60, numindu-l “unul dintre cele mai delicioase feluri create vreodată”.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu delicioasa rețetă de Boeuf Bourguignon.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea baconului și a cărnii de vită. După aceea vei continua cu prepararea legumelor, în aceeași tigaie, iar la final vei prepara ciupercile.
Descoperă cum prepari Boeuf Bourguignon
Prăjește baconul într-o cratiță de fontă până când devine crocant. Scoate-l și păstrează grăsimea în cratiță.
Rumenește carnea în grăsimea rămasă. Prepar-o în mai multe tranșe, până când capătă crustă. Nu o înghesui, rumenirea perfectă este cheia pentru gust deosebit. Scoate carnea și păstreaz-o deoparte.
Călește ceapa tocată mărunt și morcovii tăiați grosier în grăsimea rămasă de la carne, timp de 5–6 minute. Adaugă usturoiul zdrobit, carnea și baconul înapoi în cratiță.
Presară făina, amestecă bine și lasă să se gătească 1–2 minute pe foc. Făina va lega sosul.
Descoperă și rețeta clasică pentru sos bechamel.
Toarnă vinul și supa, adaugă pasta de roșii, dafinul și cimbrul. Lichidul ar trebui să acopere carnea aproape complet.
Acoperă cratița și pune-o în cuptorul preîncălzit la 160°C, timp de 2,5–3 ore, până când carnea este foarte fragedă. Poți fierbe tocănița și pe aragaz la foc mic.
Într-o tigaie, călește separat cepele perlate și ciupercile în unt până se rumenesc ușor. Adaugă-le în tocăniță în ultimele 30 de minute de gătit, pentru a-și păstra textura și aromele.
Poți servi delicioasa tocăniță Boeuf Bourguignon cu piure de cartofi, cartofi natur sau tagliatelle proaspete.
Este delicioasă și cu baghetă crocantă, pentru a o înmuia în sosul savuros. Merge foarte bine însoțit de un pahar de vin roșu sec, de preferință același folosit și la mâncare.
Tot din categoria tocănițelor cu carne de vită îți recomandăm să încerci și rețeta de chili con carne. Este un preparat emblematic al bucătăriei americane.