Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Această rețetă simplă și aromată de bulgur cu roșii și usturoi provine din bucătăria libaneză, renumită pentru combinațiile sale echilibrate de arome și texturi. Bulgurul combinat cu roșii suculente, usturoi parfumat și condimente specifice, se transformă într-un preparat reconfortant și sănătos. Poate fi servit ca garnitură, fel principal ușor sau cină.
Galerie foto
Acest preparat poate fi însoțit de o salată tabbouleh, iaurt de soia sau de câteva lipii calde. Este perfect ca bază pentru rețete cu năut, legume la grătar sau carne, dar și excelent ca atare pentru o masă ușoară și sănătoasă. Oferă un gust autentic și reconfortant care îți aduce un colț din Liban direct în farfurie.
Bulgurul este un produs alimentar obținut prin prelucrarea boabelor de grâu, în special grâul dur. Acesta trece printr-un proces de fierbere, uscare și măcinare, rezultând un ingredient cu o textură granulară, disponibil în diverse dimensiuni: fin, mediu și grosier. Este larg folosit în bucătăriile Orientului Mijlociu, Mediteranei și Asiei de Sud, fiind un ingredient-cheie în preparate precum tabbouleh sau kibbeh.
Descoperă aici ce este bulgurul, unde se găsește și ce poți prepara din el. Iar mai jos îți oferim rețeta de bulgur cu roșii și usturoi, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas,
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi pregătește toate ingredientele necesare preparării rețetei. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt. Curăță usturoiul și toacă-l rondele. Spală roșiile și toacă-le cuburi sau în felii rotunde. Adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente, apoi poți aprinde aragazul.
Cum prepari bulgur cu roșii și usturoi
Într-o cratiță încăpătoare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o timp de 3-4 minute, până când devine translucidă. peste ceapă adaugă usturoiul și amestecă timp de 1 minut, având grijă să nu se ardă.
Urmează adăugarea roșiilor tocate și a pastei de roșii. Aceasta din urmă este opțională, are rolul de a oferi un plus de culoare preparatului. Gătește toate ingredientele timp de 5-7 minute, până când roșiile se descompun și amestecul devine ușor omogen. Condimentează cu cumin, scorțișoară, sare și piper, după gust și amestecă bine pentru a se întrepătrunde perfect aromele.
Adaugă bulgurul în cratiță și amestecă pentru a-l acoperi cu sosul de roșii. Toarnă supa de legume sau apă fierbinte dacă nu ai supă, amestecă și adu totul la fierbere.
Acoperă cratița cu un capac, redu focul la minim și lasă bulgurul să fiarbă încet timp de 12-15 minute, sau până absoarbe lichidul și devine fraged.
După ce deliciosul bulgur cu roșii și usturoi este gătit, oprește focul și lasă-l să stea acoperit 5 minute, pentru ca aromele să se intensifice și el să-și continue hidratarea.
Amestecă-l ușor cu o furculiță pentru a-l aera, apoi transferă-l pe un platou sau într-un bol. Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra și servește preparatul cald sau rece, după preferințe.
Tot din bucătăria libaneză îți mai recomandăm să prepari și rețeta de bulgur cu legume și fasole roșie boabe, gustoasă și hrănitoare.