Care este diferența dintre prosecco și șampanie. Ce trebuie să știi când alegi vinul spumant

Vinurile spumante sunt cele care aduc o notă de eleganță unei petreceri sau unei întâlniri în doi. Un pahar de prosecco sau de șampanie încununează perfect o masă delicioasă, mai ales dacă alegi un produs de calitate. Pentru a înțelege diferența dintre prosecco și șampanie trebuie să știi în primul rând că ele nu definesc o marcă, ci vin de la denumirea regiunilor unde sunt produse.

Diferența dintre prosecco și șampanie ilustrată cu ajutorul unor pahare în care se toarnă băutura spectaculoasă
Diferența de preț dintre prosecco și șampanie vine din modul de producție / Shutterstock

Dacă nu ești pasionată de vineri s-ar putea să ți se pară greu să faci diferența dintre tipurile de vinuri spumante. De exemplu, un restaurant poate oferi un brunch cu prosecco fără a specifica ce tip de băutură îți va fi servită. Aceeași situație este și în cazul șampaniei. Dacă cineva îți spune că va cumpăra o sticlă și nu îți spune ce producător sau ce soi nu vei știi prea multe despre ce vei bea.

Cel mai simplu mod de a face diferența între prosecco și șampanie este să știi din ce fel de struguri au fost produse, locul de origine și metodele de producție.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este prosecco

Prosecco este un vin spumant italian obținut din struguri Glera. Este un produs de origine geografică controlată din Italia, așa că va fi etichetat DOC (Denominazione di Origine Controllata). 

Potrivit unor surse istorice, strugurii Glera își au originea în Slovenia actuală. Este indicat un sat numit Prosecco, situat în afara orașului Trieste, Italia, lângă granița actuală cu Slovenia. Cea mai veche atestare documentară a băuturii prosecco se află într-un poem din 1754, Il Roccolo Ditirambo , al poetului italian Aureliano Acanti.  

Astăzi, regiunea din nord-estul Italiei în care se cultivă Glera și se face prosecco s-a extins datorită popularității vertiginoase a vinului la nivel mondial. 

„Zona oficială pentru prosecco cuprinde acum o vastă întindere de pământ, aflată pe nouă provincii diferite, de la zona originală venețiană la est până în Friuli. În felul acesta se pot produce cantități enorme de spumos la scară globală”, scrie Zachary Sussman în Sparkling Wine. Află mai multe și despre beneficiile unui pahar de vin înainte de culcare.

La aproximativ 80 km nord de Veneția se află Conegliano și Valdobbiadene, două zone cunoscute sub numele de ”Prosecco Superiore”. Unele dintre cele mai apreciate sticle provin din această regiune. 

Majoritatea sticlelor de prosecco pe care le veți găsi în magazine sunt destul de ușoare, cu arome fructate precum măr, pere și piersici galbene. Ele sunt probabil produse prin metoda Charmat, un proces de producție numit și ”metoda rezervorului”. 

Metoda Charmat presupune ca după ce strugurii Glera sunt culeși și presați să fie mutați într-un rezervor mare din oțel inoxidabil pentru a fermenta. Lichidul nu produce încă bulele pe care le știi. Apoi, vinificatorii adaugă zahăr și drojdie în rezervor. Lichidul se va carbonata, iar vinul spumant este filtrat în sticle pentru distribuție și vânzare. 

Ce este șampania

Considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume, toată șampania provine din regiunea Champagne de nord-est a Franței. „Producția de vin a început aici în secolul al XVII-lea, când un călugăr pe nume Dom Pierre Pérignon a plantat viță de vie”, scrie Layla Schlack în Wine Enthusiast

Pérignon a fost inspirat să creeze vinuri spumante după ce a văzut succesul vinurilor cu spumă Blanquette de Limoux în regiunea Languedoc din sudul Franței. Prima casă de șampanie, Ruinart, a fost fondată în 1729. Pivnițele sale sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. I s-au alăturat Moet & Chandon în 1743 și, în 1772, Veuve Clicquot.

Atunci, ca și acum, producția și ambalarea șampaniei se face sub o mulțime de reglementări. Oficial, pot fi folosite doar șapte soiuri de struguri, care trebuie cultivați într-o regiune desemnată geografic, sau AOC (applelation d’origine contrôlée), în Franța. 

Din ce struguri se face șampania

Cele mai comune trei soiuri de struguri pentru șampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. 99% dintre sticlele de pe piață sunt produse din recolta acestor soiuri. Celelalte patru soiuri de struguri permise sunt Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier și Arbane. Șampaniile produse exclusiv din struguri Chardonnay se numesc Blanc de Blancs. Cele din Pinot Noir sunt cunoscute sub denumirea de Blanc de Noirs. 

Descoperă mai multe despre cum desfaci o sticlă de vin cu ajutorul tirbușonului.

Multe șampanii au note minerale și citrice, completate de arome complexe, de nuci și drojdie. Complexitatea lor are foarte mult de-a face cu modul în care este produsă șampania.

Procesul de producție a șampaniei este, în general, mai consumator de timp și mai laborios decât cel al prosecco. Denumit ”metoda tradițională”, procesul are mai multe etape. Începe prin introducerea strugurilor culeși și presați în butoaie pentru fermentația primară. Odată ce s-a terminat, vinificatorii pun vinul în sticle individuale cu o combinație de zahăr și drojdie numită ”lichior de tirage”. 

Cât timp se lasă la învechit șampania

Fermentarea secundară are loc în sticle, timp de cel puțin 12 luni. În acest timp, vinul trece printr-o reacție chimică, autoliză, care îl ajută să-și dezvolte aromele. Toate șampaniile trebuie să petreacă cel puțin 15 luni în sticlă înainte de a fi vândute. Unele sunt învechite în sticlă chiar și 10 ani înainte de lansare.  

În timp ce majoritatea prosecco este conceput pentru a se consuma tânăr, pentru șampanie vârsta este importantă. Dacă ești curioasă cât de veche este șampania pe care urmează să o bei, verifică dacă este trecut pe etichetă anul sau căută cuvintele non-vintage, adesea prescurtate ca NV. 

O șampanie vintage conține fructe dintr-o singură recoltă. Sticlele NV sunt făcute dintr-un amestec de mai multe recolte. 

În timp ce mulți colecționari caută și cheltuiesc sume impresionante pentru pentru șampanie vintage, alții spun că șampania NV este o modalitate excelentă de a înțelege stilul unei anumite case de producție. Gustul este subiectiv și bugetele pot varia, dar când vine vorba de șampanie, este greu să greșești indiferent de ceea ce alegi. 

Care este diferența dintre prosecco și șampanie

Deoarece producția de șampanie trebuie să țină cont de foarte multe reguli toate sticlele de șampanie ar trebui să fie de cea mai bună calitate. De aceea, șampania este și mai scumpă decât prosecco. În plus, tot procesul de producție este mult mai dificil și cere mai mult timp. Dacă îți poți permite și vrei să savurezi un vin spumant cu arome complexe, atunci alege șampania.

Totuși, prosecco nu este doar o „șampanie mai ieftină”, ci mai degrabă un vin complet diferit. Procesul său de producție este mai puțin complex și de aceea și costurile sunt mai scăzute. De asemenea, există o varietate considerabil mai mare de prosecco.

Aceste vinuri pot fi făcute în mai multe moduri, din  struguri cultivați în mod diferit. Unii struguri folosiți pentru a face prosecco vor fi culeși manual, în timp ce alții sunt culeși și procesați în vrac. 

Dacă vrei să bei prosecco de cea mai bună calitate caută să aibă pe etichetă inscripția Prosecco Superiore DOCG. Această denumire geografică înseamnă că vinul a fost făcut cu anumite tehnici, în ceea mai bună zonă pentru strugurii Glera. Dacă vrei să folosești prosecco pentru a face cocktailuri renumite precum Aperol Spritz sau Watermelon Prosecco Punch poți folosi orice fel de sortiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți prieteni care ciocnesc paharele de bere
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cele mai cunoscute cocktailuri pe un bar negru
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Băuturi pentru masa de Crăciun așezate pe o masă
Galerie foto
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
George Simion, convins că va fi votat premier Călin Georgescu. SURSE: Unii lideri PSD vor alianţă cu AUR
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 8 mai 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
închide