Care este diferența dintre prosecco și șampanie. Ce trebuie să știi când alegi vinul spumant

Fără coacere

Vinurile spumante sunt cele care aduc o notă de eleganță unei petreceri sau unei întâlniri în doi. Un pahar de prosecco sau de șampanie încununează perfect o masă delicioasă, mai ales dacă alegi un produs de calitate. Pentru a înțelege diferența dintre prosecco și șampanie trebuie să știi în primul rând că ele nu definesc o marcă, ci vin de la denumirea regiunilor unde sunt produse.

Cristina Catană
Publicat: 15 mai 2023, 06:00
Diferența de preț dintre prosecco și șampanie vine din modul de producție / Shutterstock

Dacă nu ești pasionată de vineri s-ar putea să ți se pară greu să faci diferența dintre tipurile de vinuri spumante. De exemplu, un restaurant poate oferi un brunch cu prosecco fără a specifica ce tip de băutură îți va fi servită. Aceeași situație este și în cazul șampaniei. Dacă cineva îți spune că va cumpăra o sticlă și nu îți spune ce producător sau ce soi nu vei știi prea multe despre ce vei bea.

Cel mai simplu mod de a face diferența între prosecco și șampanie este să știi din ce fel de struguri au fost produse, locul de origine și metodele de producție.

Citește și

Ce este prosecco

Prosecco este un vin spumant italian obținut din struguri Glera. Este un produs de origine geografică controlată din Italia, așa că va fi etichetat DOC (Denominazione di Origine Controllata). 

Potrivit unor surse istorice, strugurii Glera își au originea în Slovenia actuală. Este indicat un sat numit Prosecco, situat în afara orașului Trieste, Italia, lângă granița actuală cu Slovenia. Cea mai veche atestare documentară a băuturii prosecco se află într-un poem din 1754, Il Roccolo Ditirambo , al poetului italian Aureliano Acanti.  

Astăzi, regiunea din nord-estul Italiei în care se cultivă Glera și se face prosecco s-a extins datorită popularității vertiginoase a vinului la nivel mondial. 

„Zona oficială pentru prosecco cuprinde acum o vastă întindere de pământ, aflată pe nouă provincii diferite, de la zona originală venețiană la est până în Friuli. În felul acesta se pot produce cantități enorme de spumos la scară globală”, scrie Zachary Sussman în Sparkling Wine. Află mai multe și despre beneficiile unui pahar de vin înainte de culcare.

La aproximativ 80 km nord de Veneția se află Conegliano și Valdobbiadene, două zone cunoscute sub numele de ”Prosecco Superiore”. Unele dintre cele mai apreciate sticle provin din această regiune. 

Majoritatea sticlelor de prosecco pe care le veți găsi în magazine sunt destul de ușoare, cu arome fructate precum măr, pere și piersici galbene. Ele sunt probabil produse prin metoda Charmat, un proces de producție numit și ”metoda rezervorului”. 

Metoda Charmat presupune ca după ce strugurii Glera sunt culeși și presați să fie mutați într-un rezervor mare din oțel inoxidabil pentru a fermenta. Lichidul nu produce încă bulele pe care le știi. Apoi, vinificatorii adaugă zahăr și drojdie în rezervor. Lichidul se va carbonata, iar vinul spumant este filtrat în sticle pentru distribuție și vânzare. 

Ce este șampania

Considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume, toată șampania provine din regiunea Champagne de nord-est a Franței. „Producția de vin a început aici în secolul al XVII-lea, când un călugăr pe nume Dom Pierre Pérignon a plantat viță de vie”, scrie Layla Schlack în Wine Enthusiast

Pérignon a fost inspirat să creeze vinuri spumante după ce a văzut succesul vinurilor cu spumă Blanquette de Limoux în regiunea Languedoc din sudul Franței. Prima casă de șampanie, Ruinart, a fost fondată în 1729. Pivnițele sale sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. I s-au alăturat Moet & Chandon în 1743 și, în 1772, Veuve Clicquot.

Atunci, ca și acum, producția și ambalarea șampaniei se face sub o mulțime de reglementări. Oficial, pot fi folosite doar șapte soiuri de struguri, care trebuie cultivați într-o regiune desemnată geografic, sau AOC (applelation d’origine contrôlée), în Franța. 

Din ce struguri se face șampania

Cele mai comune trei soiuri de struguri pentru șampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. 99% dintre sticlele de pe piață sunt produse din recolta acestor soiuri. Celelalte patru soiuri de struguri permise sunt Pinot Gris, Pinot Blanc, Petit Meslier și Arbane. Șampaniile produse exclusiv din struguri Chardonnay se numesc Blanc de Blancs. Cele din Pinot Noir sunt cunoscute sub denumirea de Blanc de Noirs. 

Descoperă mai multe despre cum desfaci o sticlă de vin cu ajutorul tirbușonului.

Multe șampanii au note minerale și citrice, completate de arome complexe, de nuci și drojdie. Complexitatea lor are foarte mult de-a face cu modul în care este produsă șampania.

Procesul de producție a șampaniei este, în general, mai consumator de timp și mai laborios decât cel al prosecco. Denumit ”metoda tradițională”, procesul are mai multe etape. Începe prin introducerea strugurilor culeși și presați în butoaie pentru fermentația primară. Odată ce s-a terminat, vinificatorii pun vinul în sticle individuale cu o combinație de zahăr și drojdie numită ”lichior de tirage”. 

Cât timp se lasă la învechit șampania

Fermentarea secundară are loc în sticle, timp de cel puțin 12 luni. În acest timp, vinul trece printr-o reacție chimică, autoliză, care îl ajută să-și dezvolte aromele. Toate șampaniile trebuie să petreacă cel puțin 15 luni în sticlă înainte de a fi vândute. Unele sunt învechite în sticlă chiar și 10 ani înainte de lansare.  

În timp ce majoritatea prosecco este conceput pentru a se consuma tânăr, pentru șampanie vârsta este importantă. Dacă ești curioasă cât de veche este șampania pe care urmează să o bei, verifică dacă este trecut pe etichetă anul sau căută cuvintele non-vintage, adesea prescurtate ca NV. 

O șampanie vintage conține fructe dintr-o singură recoltă. Sticlele NV sunt făcute dintr-un amestec de mai multe recolte. 

În timp ce mulți colecționari caută și cheltuiesc sume impresionante pentru pentru șampanie vintage, alții spun că șampania NV este o modalitate excelentă de a înțelege stilul unei anumite case de producție. Gustul este subiectiv și bugetele pot varia, dar când vine vorba de șampanie, este greu să greșești indiferent de ceea ce alegi. 

Care este diferența dintre prosecco și șampanie

Deoarece producția de șampanie trebuie să țină cont de foarte multe reguli toate sticlele de șampanie ar trebui să fie de cea mai bună calitate. De aceea, șampania este și mai scumpă decât prosecco. În plus, tot procesul de producție este mult mai dificil și cere mai mult timp. Dacă îți poți permite și vrei să savurezi un vin spumant cu arome complexe, atunci alege șampania.

Totuși, prosecco nu este doar o „șampanie mai ieftină”, ci mai degrabă un vin complet diferit. Procesul său de producție este mai puțin complex și de aceea și costurile sunt mai scăzute. De asemenea, există o varietate considerabil mai mare de prosecco.

Aceste vinuri pot fi făcute în mai multe moduri, din  struguri cultivați în mod diferit. Unii struguri folosiți pentru a face prosecco vor fi culeși manual, în timp ce alții sunt culeși și procesați în vrac. 

Dacă vrei să bei prosecco de cea mai bună calitate caută să aibă pe etichetă inscripția Prosecco Superiore DOCG. Această denumire geografică înseamnă că vinul a fost făcut cu anumite tehnici, în ceea mai bună zonă pentru strugurii Glera. Dacă vrei să folosești prosecco pentru a face cocktailuri renumite precum Aperol Spritz sau Watermelon Prosecco Punch poți folosi orice fel de sortiment.

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Cum să bei alcool fără să te îmbeți. Sfaturi de la specialiști
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Top 10 cele mai cunoscute cocktailuri. Ce poți consuma vara aceasta
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Băuturi pentru masa de Crăciun: 5 rețete interesante care te pot inspira
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv