Care sunt cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la piață
Atmosfera piețelor este una pitorească, cu oameni din toate mediile veniți să-și vândă marfa sau să cumpere fructe și legume proaspete. Nu doar că poți cumpăra alimente mai curate și, uneori, mai ieftine, dar ai ocazia să și vorbești direct cu cel care le-a produs. Hai să aflăm împreună care sunt cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la piață.
Chiar dacă ești la piață acest lucru nu înseamnă că poți face orice îți trece prin minte. Există și aici reguli de politețe pe care trebuie să le respecți. Iată câteva dintre acele lucruri pe care le poți face la piață care ție ți se par normale, dar care sunt nepoliticoase, potrivit EatingWell.com. Ține cont de ele înainte să mergi să îți faci cumpărăturile pentru ca vânzătorul să aibă și el o experiență plăcută.
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la piață
Mersul la piață este un adevărat ritual pentru anumite gospodine. Legumele de sezon se găsesc a negustorii gata să-și expună pe tarabe roadele muncii lor. Pe lângă gustul mult mai savuros al fructelor și legumelor, a piață întâlnești o mulțime de povești. Este un loc minunat în care poți găsi ingredientele necesare pentru preparatele tale. Potrivit EatingWell.com, la piață există anumite reguli nescrise pe care este recomandat să le respecți.
Atingi toate produsele
Probabil că îți vine să pui mâna pe toate roșiile, să le miroși ca să simți aromele care îți amintesc de grădina bunicii. Să știi că cei din spatele tarabei nu sunt tocmai încântați de entuziasmul tău. Faptul că tu atingi fructele și legumele îi poate îndepărta pe alți clienți deranjați de acest lucru. Întreabă înainte dacă este în regulă să pui mâna pe orice produs aflat la vânzare.
Pui foarte multe întrebări
Este normal să vrei să știi cât mai multe despre produsele pe care urmează să le cumperi. Totuși uneori este prea mult. În plus, în spatele tău s-ar putea forma o coadă mult prea mare dacă vânzătorul stă să îți răspundă la toate întrebările. Încearcă să fii mai succintă sau să mergi la cumpărături la ore mai puțin aglomerate dacă ești genul mai vorbăreț la piață. Te invităm să afli mai multe și despre modul în care poți păstra cartofii pentru mai mult timp.
Negociezi prea mult
Faptul că ești la piață nu înseamnă că poți să te tocmești la nesfârșit. Producătorii muncesc mult pentru a pune pe tarabă acea marfă așa că, de cele mai multe ori, stabilesc prețul în funcție de acest lucru. Dacă ți se pare că anumite lucruri sunt prea scumpe poți să cauți alternative mai puțin costisitoare sau să cumperi cantități mai mici, potrivite bugetului tău. În cazul în care cumperi cantități mai mari poți cere un discount. Ai grijă ca acesta să fie proporțional cu ceea ce achiziționezi.
Presupui că poți plăti cu cardul
În România sunt puține piețe unde comercianții au POS și tu poți plăti cu cardul. Este bine să ai la tine cash dacă vrei să cumperi de acolo. Cel mai bine este să întrebi vânzătorul cum poți plăti înainte să îți alegi marfa și să o cântărești pentru a nu crea o situație stânjenitoare atât pentru tine, cât și pentru el.
Te duci la piață prea târziu
Piețele sunt deschise de obicei de la primele ore ale dimineții și atunci sunt și cele mai aglomerate. Este de înțeles dacă vrei să eviți contactul cu prea multă lume. Trebuie să iei în calcul totuși că și marfa bună se va termina mai târziu în zi. Așa că ideal este să te duci imediat ce se deschide piața pentru că nu toată lumea este foarte matinală. Vei avea parte de fructe și legume proaspete, pe alese. Iată câteva trucuri pentru a consuma mai multe fructe și legume.
Piețele sunt aglomerate și gălăgioase, dar unde altundeva poți să găsești ingrediente proaspăt culese din grădină? Cu puțină atenție cumpărăturile pot fi o experiență plăcută atât pentru tine, cât și pentru vânzători.