Cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată. Rețeta preparată la cuptor
Pentru atunci când se strânge toată familia la masa de prânz și vrei să-i cucerești cu o mâncare gustoasă și consistentă, poți prepara rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată, la cuptor. Nu este o rețetă complexă și nici ingrediente multe nu vei folosi. Dar cu siguranță vă veți bucura de gustul delicios și aspectul apetisant al preparatului.
Cartofii sunt printre primele alimente care îți vin în minte atunci când dorești o mâncare ușor de preparat. Sunt și foarte accesibili, îi găsești în piață pe tot parcursul anului. Iar rețetele cu cartofi sunt extrem de versatile. Poți folosi cartofii în absolut toate categoriile de preparate. Îi poți include în salate, în ciorbe și supe, în feluri principale, dar și în deserturi. Poți folosi cartofii și în aluaturi dulci sau sărate.
Cartofii sunt foarte consistenți, îi poți prepara și simpli, fără alte ingrediente. Cartofii prăjiți sau cartofii copți pot fi serviți și simpli, fără alte ingrediente alături. Din categoria aluaturilor cu cartofi simple și ușor de preparat, îți recomandăm să încerci rețeta de langoși cu cartofi în aluat. Iar în rândurile de mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioșii cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată, la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti cartofii care necesită curățare și clătire, apoi scurgere sau ștergere cu prosoape de hârtie. Apoi vei porționa și șunca afumată în cuburi micuțe. Răzuiește și cașcavalul pentru a-l avea gata pregătit când pui cartofii la cuptor.
Cum prepari rețeta de cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată
După ce ai pregătit cartofii și șunca, pune untul la topit într-o tigaie unsă cu ulei. Adaugă usturoiul curățat și strivit și amestecă-l prin untul topit timp de 1 minut. Îndepărtează usturoiul și adaugă cuburile de cartofi. Amestecă bine cartofii prin untul topit, așa încât fiecare bucată de cartof să fie unsă pe toate părțile. Apoi adaugă și cuburile de șuncă și amestecă-le bine cu cartofii. Stinge focul și lasă ingredientele deoparte până când le pregătești pe celelalte.
Sparge ouăle într-un bol, adaugă sare, piper și câte puțin din condimentele enumerate, mai puțin rozmarinul. Adaugă și smântâna acră și omogenizează bine compoziția.
Unge cu puțin unt un vas termorezistent și adaugă în el cartofii cu șunca. Toarnă compoziția de ouă cu smântână și amestec-o bine cu cartofii și șunca. Strecoară și puțin rozmarin, acoperă vasul cu un capac sau folie de aluminiu pune-l în cuptor. Setează temperatura la 200 de grade Celsius pentru 35 de minute. Scoate vasul din cuptor, adaugă cașcavalul răzuit pe deasupra ingredientelor și pune-l din nou în cuptor, fără capac. Lasă cartofii să se gratineze timp de 10 minute.
În timpul servirii. presară rondele de ceapă verde sau verdeața preferată peste delicioșii cartofi gratinați cu cașcaval și șuncă afumată. Servește-i calzi alături de murături sau de salata preferată.